Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Brunel του Λονδίνου δικαιώνει την πεποίθηση πολλών γυναικών, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες που είναι πιο εμφανίσιμοι είναι συνήθως και πιο εγωιστές. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι ελκυστικοί άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο γενναιόδωροι, ανταποδοτικοί και υποστηρικτές της ισότητας κάτι που δεν ισχύει για τις γενναιόδωρες γυναίκες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις ψυχολογικές επιδράσεις της ελκυστικής εξωτερικής εμφάνισης στα άτομα. Μια μελέτη του 2014 ανέφερε ότι τα άτομα με μέτρια εμφάνιση φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστα ενώ μια πιο παλιά του 2013 βρήκε ότι οι άνδρες με πιο πλατιά πρόσωπα μπορεί να πυροδοτήσουν πιο εγωιστικές αντιδράσεις στους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρόσφατη μελέτη η ερευνητική ομάδα του Brunel εξέτασε το πώς επηρεάζει η ελκυστικότητα της εμφάνισης τις στάσεις και τις συμπεριφορές των ατόμων αναφορικά με την ανισότητα και τον εγωισμό.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι εμπνεύστηκαν από μια προγενέστερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία όταν τα άτομα ανταγωνίζονται για το κοινωνικό status τείνουν να επικρατούν αυτά που έχουν την πιο ελκυστική εμφάνιση. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα εμφανίσιμα άτομα έχουν περισσότερα να κερδίσουν ενισχύοντας την κοινωνική ανισότητα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 63 άνδρες και 62 γυναίκες των οποίων τα σώματα μετρήθηκαν κι εκτιμηθήκαν με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου σκάνερ. Όλοι συγκέντρωσαν ένα σκορ ελκυστικότητας, βασισμένο στις διάφορες σωματικές μετρήσεις που συμπεριλάμβαναν μεταξύ άλλων το λόγο της περιφέρειας της μέσης προς την περιφέρεια στήθους για τους άνδρες και το λόγο της περιφέρειας της μέσης προς την περιφέρεια των γοφών στις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας, από το οποίο οι ερευνητές άντλησαν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους ως προς τον εγωισμό και την ανισότητα. Τέλος, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα πείραμα κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβαν ένα χρηματικό ποσό από το οποίο θα έπρεπε να αποφασίσουν ποιο μερίδιο θα δώσουν σε ένα άλλο άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με μεγαλύτερα σκορ ελκυστικότητας ήταν περισσότερο εγωιστές και υποστήριζαν λιγότερο την ισότητα και την ισονομία σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν χαμηλότερα σκορ ελκυστικότητας. Οι γυναίκες με υψηλότερα σκορ ελκυστικότητας όμως, ήταν εξίσου γενναιόδωρες και υποστήριζαν το ίδιο θερμά την ισότητα με αυτές που είχαν τα χαμηλότερα σκορ.

Στη συνέχεα οι ερευνητές ζήτησαν από «εκτιμητές» να εξετάσουν τις τρισδιάστατες σαρώσεις σώματος των συμμετεχόντων και να τις κρίνουν ως προς την ελκυστικότητα. Μια άλλη ομάδα εκτιμητών κλήθηκε να κρίνει κατά πόσο οι συμμετέχοντες είναι πράγματι γενναιόδωροι και υποστηρικτές της ισότητας και της ισονομίας. Οι εκτιμητές λοιπόν θεώρησαν ότι οι πιο ελκυστικοί άνδρες και γυναίκες θα ήταν περισσότερο εγωιστές και λιγότερο θερμοί υποστηρικτές της ισότητας. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα αυτά οι πιο ελκυστικοί άνδρες είναι πιο πιθανό να συμπεριφερθούν με τρόπους λιγότερο ευνοϊκούς για την οικονομική και κοινωνική ισότητα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πιο οικονομικά ισχυρά άτομα είναι αυτά που τείνουν να λειτουργούν περισσότερο εγωιστικά , αλλά τα νέα ευρήματα δείχνουν πως η ελκυστική εμφάνιση είναι τουλάχιστον τόσο σημαντική όσο η οικονομική δύναμη αναφορικά με την επίδρασή της στις στάσεις και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον εγωισμό και τη αντιλαμβανόμενη σημασία της ισότητας.
Οι ερευνητές βέβαια επισημαίνουν πως τα ευρήματα τους αναδεικνύουν απλά μια συσχέτιση μεταξύ της ελκυστικής έμφασης και του εγωκεντρισμού και δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ελκυστική εμφάνιση ενός άνδρα συνεπάγεται άμεσα ότι είναι εγωιστής. Σημειώνουν μάλιστα, ότι πολλοί ελκυστικοί άνδρες μπορεί να είναι πραγματικά δοτικοί και γενναιόδωροι.

Πηγή: medicalnewstoday.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης