Το ερώτημα που οι περισσότεροι άνδρες θέλουν να απαντηθεί σχετικά με την προσωπική τους υγεία είναι εάν το μέγεθος του πέους τους είναι «φυσιολογικό». Μέχρι στιγμής, ακόμα και στην περίπτωση που ένας άνδρας έβρισκε το θάρρος να ρωτήσει τον ιατρό του, πολλές φορές η απάντηση δεν ήταν αρκετή για να τον καθησυχάσει.

Ίσως όμως το βασικό αυτό ερώτημα πολλών ανδρών να απαντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση της μεγαλύτερης σχετικής μελέτης σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό με τίτλο: «είμαι φυσιολογικός;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης μάλιστα δήλωσε ότι συχνά οι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες πιστεύουν ότι δεν έχουν φυσιολογικό μέγεθος πέους είναι ψυχολογικοί ή ψυχιατρικοί.

Ποιο είναι όμως το φυσιολογικό μέγεθος του πέους;

Μια ομάδα ερευνητών από το Kings College του Λονδίνου ανέλυσε δεδομένα από 20 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 15.000 άνδρες. Στους άνδρες αυτούς μετρήθηκε το μέγεθος του πέους τους από επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο μιας δομημένης διαδικασίας. Το μέσο μήκος βρέθηκε 9.17 εκατοστά σε κατάσταση χαλάρωσης και 13.13 εκατοστά σε κατάσταση στύσης, ενώ η μέση περιφέρεια πέους βρέθηκε 9,32 εκατοστά όταν το όργανο ήταν χαλαρό και 11,66 εκατοστά όταν ήταν σε στύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια εποχή όπου οι άνδρες βομβαρδίζονται με διαφημίσεις για θαυματουργούς τρόπους μεγέθυνσης του πέους και με μη ρεαλιστικές εικόνες της βιομηχανίας του πορνό, είναι πολύ σημαντικό μια μελέτη να τους επιβεβαιώνει ότι το μέγεθος του πέους τους είναι φυσιολογικό.

Οι άνδρες ωστόσο, μπορεί να απευθυνθούν σε ένα ιατρό εξαιτίας της ανησυχίας τους για το μέγεθος του πέους τους, παρόλο που το αυτό βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Το πιο σημαντικό μάλιστα είναι πως η ανησυχία αυτή μπορεί να προκαλεί πολλά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν άνδρες που μέχρι τα 40 τους δεν έκαναν σχέση γιατί πίστευαν ότι δεν είναι φυσιολογικοί. Η μελέτη αυτή επιτρέπει πλέον στους ιατρούς να τους τεκμηριώσουν ότι είναι.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, άνδρες έχουν υποβληθεί σε αυξητική πέους ενώ δε τη χρειάζονταν. Οι άνδρες αυτοί τις περισσότερες φορές έχουν ένα μέσο μέγεθος πέους ή λίγο μικρότερο του μέσου, το οποίο τους δημιουργεί ψυχολογικό κυρίως πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πληρώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για το χειρουργείο, χωρίς να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν , γεγονός που τους ασκεί ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση.

Σύμφωνα με μια διακεκριμένη μελέτη του 1996 από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μόνο το 2.28% των ανδρών θα έπρεπε να θεωρούνται υποψήφιοι για επεμβάσεις φαλλοπλαστικής με σκοπό την αύξηση του μεγέθους του πέους. Επιπλέον, η πιο ακραία περίπτωση μικρού πέους, η αληθής μικροφαλλία, εντοπίστηκε μόλις στο 0.14% του πληθυσμού.

Οι συγγραφείς της πρόσφατης μελέτης τονίζουν πως η σύγκριση των ανδρών με άλλους ως προς το μέγεθος του πέους μπορεί να επιβεβαιώσει την αντιλαμβανόμενη ανεπάρκεια και είναι ιδιαίτερα προβληματική στους άνδρες που έχουν πρόβλημα με την εικόνα σώματος. Είναι σημαντικό οι άνδρες να κατανοήσουν ότι στην κανονική κατανομή του μεγέθους του πέους στον πληθυσμό οι μισοί άνδρες θα βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι εάν αυτοί που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο είναι πιο πιθανό να νιώσουν ικανοποίηση και σιγουριά, ενώ αυτοί που είναι κάτω από το μέσο όρο είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να νιώθουν ανήσυχοι και ανεπαρκείς.

Παράλληλα, οι ερευνητές μελέτησαν διάφορες συσχετίσεις μεταξύ των διαστάσεων του πέος και άλλων σωματικών μετρήσεων, συμπεριλαμβανόμενου του βάρους, του μήκους των δάχτυλων και του μήκους του πέλματος. Η μονή όμως, μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική συσχέτιση που βρέθηκε είναι αυτή μεταξύ του μήκους του πέους και του ύψους. Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερα μέλη ή όργανα, αλλά η διάφορα είναι μόλις κάποια χιλιοστά και σε καμία περίπτωση δε γίνεται λόγος για εκατοστά ή ίντσες.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης επίσης δεν επιβεβαίωσαν πολλά από τα φυλετικά και πολιτισμικά στερεότυπα που θέλουν τους μαύρους να έχουν μεγαλύτερα πέη και τους ασιάτες μικρότερα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα μηνύματα των στερεότυπων αυτών εσωτερικοποιούνται και επηρεάζουν τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση των ατόμων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μέγεθος του πέους απασχολεί τις γυναίκες πολύ λιγότερο από όσο απασχολεί τους άνδρες. Σε μια μελέτη του 2006 που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το 85% των γυναικών δήλωσαν ικανοποιημένες με το μέγεθος του πέους του συντρόφου τους, ενώ μόνο το 55% των ανδρών απάντησαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με το μέγεθος του πέους τους.

Το μέσο μήκος του κόλπου είναι από 7,5 έως 10 εκατοστά, με αποτέλεσμα το μέγεθος του πέους των περισσότερων ανδρών να είναι ικανοποιητικό. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι οι περιπτώσεις στις οποίες το μέγεθος δημιουργεί κάποιο πρόβλημα είναι όταν είναι πολύ μεγάλο και όχι πολύ μικρό, γιατί μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την επαφή.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος οι περισσότερες στάσεις αποτυγχάνουν να ερεθίσουν απευθείας την κλειτορίδα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του γυναικείου οργασμού. Οι άνδρες λοιπόν που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη σεξουαλική ικανοποίηση της συντρόφου τους πρέπει να ανησυχούν λιγότερο για το μέγεθος του πέους και περισσότερο για το πώς θα βρουν ένα τρόπο να ερεθίσουν την κλειτορίδα.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης αναγνωρίζουν ότι η αξιοπιστία των ευρημάτων τους ίσως επηρεάζεται από το γεγονός ότι οι άνδρες που συμμετείχαν εθελοντικά σε μια μελέτη που μετράει το μέγεθος του πέους στο γενικό πληθυσμό είναι πολύ πιθανό να είναι ικανοποιημένοι από το μέγεθος του πέους τους. Ταυτόχρονα η αξιοπιστία μπορεί επίσης να επηρεάζεται από τη συμμετοχή 17χρονων ανδρών στη μελέτη, στους οποίους υπάρχει η πιθανότητα να μην είχε ολοκληρωθεί ακόμα η ανάπτυξη των γεννητικών τους οργάνων.

Πηγή: cnn

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης