Ο έντονος και μακροχρόνιος επιστημονικός διάλογος σχετικά με το εάν υφίσταται ή όχι σεξουαλικός εθισμός μπορεί να οδηγηθεί σε πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα με τη βοήθεια πρόσφατων ερευνητικών ευρημάτων. Η νέα μελέτη κατάφερε να διεισδύσει στους εγκεφάλους ατόμων με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές σύγκριναν την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών περιοχών ατόμων που εμφάνιζαν καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά με την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών περιοχών ατόμων που είχαν καλό έλεγχο των παρορμήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους εγκεφάλους των ατόμων με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά ενεργοποιούνταν περισσότερο οι περιοχές που εμπλέκονται στο κύκλωμα ανταμοιβής του εγκέφαλου και στη λειτουργία των κινήτρων. Είναι οι ίδιες περιοχές που ενεργοποιούνται περισσότερο και στα άτομα που υποφέρουν από εθισμό σε ουσίες και είναι υπεύθυνες για την έντονη επιθυμία της ουσίας και την ανάπτυξη στερητικού συνδρόμου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι χωρίς καμία αμφιβολία τα άτομα με καταναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές υποφέρουν. Η συμπεριφορά τους έχει αρνητική επίδραση σε διάφορα επίπεδα λειτουργικότητας και δεν μπορούν να την ελέγξουν.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους 25 ενήλικες μπορεί να επηρεάζεται από καταναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως είναι οι ανεξέλεγκτες εμμονές σχετικά με σεξουαλικές σκέψεις, αισθήματα ή πράξεις. Παράλληλα, οι συμπεριφορές αυτές συνήθως συνοδεύονται από αισθήματα ντροπής και ενοχής, ενώ οι εναλλακτικές αντιμετώπισης είναι περιορισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένας επίσημα αποδεκτός ορισμός της εν λόγω κατάστασης και δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στο διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM V, το οποίο συχνά ονομάζεται η «βίβλος» των ψυχικών διαταραχών. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναζήτηση βοήθειας και θεραπείας, αν και συνίσταται από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ειδικών.

Οι συγγραφείς της μελέτης ευελπιστούν τα ευρήματά τους να πείσουν τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και την κοινή γνώμη ότι ο σεξουαλικός εθισμός είναι μια υπαρκτή παθολογία, μια αληθινή διαταραχή και δεν πρέπει να κρίνεται με όρους ηθικής. Θυμίζουν πως με τον ίδιο τρόπο κρινόταν η κατάχρηση ουσιών κάποια χρόνια πριν, όπως και οι διαταραχές του ελέγχου των παρορμήσεων, με αποτέλεσμα να υποφέρουν χιλιάδες άτομα χωρίς θεραπεία.

Πριν όμως η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίσει τον σεξουαλικό εθισμό ως επίσημη διαταραχή, είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση των ευρημάτων από μελέτες με μεγαλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα. Είναι σημαντικό, επίσης, να ελεγχθεί η επίδραση άλλων παραγόντων στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη άλλων διαταραχών που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική καταναγκαστική συμπεριφορά, όπως είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διπολική διαταραχή και το σύνδρομο διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας.

Αν και η παρούσα μελέτη έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων με σεξουαλική καταναγκαστική συμπεριφορά, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για την τεκμηρίωση της ύπαρξης του σεξουαλικού εθισμού, τον ορισμό των διαγνωστικών κριτηρίων και την πρόταση θεραπευτικών εναλλακτικών.

Όπως όμως και να ονομαστεί το πρόβλημα των ατόμων που βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται από τις σεξουαλικές εμμονές και τους καταναγκασμούς, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια.

Πηγή: abcnews

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης