Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η χορήγηση οιστρογόνων κολπικά μπορεί να βελτιώσει την κολπική ξηρότητα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που δεν παίρνουν αγωγή ορμονικής υποκατάστασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει και αυτές που παίρνουν.

Πολλές γυναίκες είναι επιφυλακτικές απέναντι στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των αποτελεσμάτων μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2002, τα οποία σύνδεσαν τη θεραπεία με τεχνητά οιστρογόνα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους σκοπούς της πρόσφατης μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση της τοπικής θεραπείας με οιστρογόνα στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας και της δυσπαρευνίας τόσο σε γυναίκες που διέκοψαν την ορμονική υποκατάσταση όσο και σε αυτές που τη συνέχισαν.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν κολπικά οιστρογόνα εάν είχαν δυσπαρευνία ή εάν είχαν διακόψει την ορμονική υποκατάσταση. Οι γυναίκες που είχαν διακόψει την ορμονική υποκατάσταση και χρησιμοποίησαν την τοπική θεραπεία ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν σημαντικά υψηλότερη ικανοποίηση από τις σεξουαλικές τους ζωές.

Οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση όταν σταματούν να έχουν περίοδο, συνήθως στην ηλικία 45-55. Καθώς η λειτουργία των ωοθηκών μειώνεται στα χρόνια πριν και μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται και η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του κύκλου, κολπική ξηρότητα, αλλαγές στη διάθεση και αϋπνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κολπική ξηρότητα και η επώδυνη συνουσία είναι συμπτώματα που προκύπτουν από την ατροφία του κολπικού ιστού εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα αυτά αποκαθιστώντας τα κολπικά τοιχώματα.

Πριν η μελέτη του 2002 εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, εκατομμύρια γυναίκες λάμβαναν το Prempro, ένα χάπι που συνδύαζε προγεστίνη και οιστρογόνα, ή το Premarin που περιείχε μόνο οιστρογόνα.

Στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν 310 γυναίκες που γεννήθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα 1938-1953 και είχαν λάβει ορμονική υποκατάσταση για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η μελέτη βρήκε ότι το 36% των γυναικών που διέκοψαν την ορμονική υποκατάσταση λάμβανε την τοπική θεραπεία, ενώ το ίδιο έκανε και το 17% των γυναικών που συνέχιζαν την ορμονική υποκατάσταση. Σε γενικές γραμμές σχεδόν το 1/4 των συμμετεχουσών χρησιμοποιούσε κολπικά οιστρογόνα.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν το μικρό δείγμα, καθώς και το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες ήταν υγιείς γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και φυσιολογικό βάρος, με αποτελέσματα τα ευρήματα να μην μπορούν να γενικευτούν στον γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα, ωστόσο, δείχνουν ξεκάθαρα ότι κάποιες γυναίκες μπορεί να επωφεληθούν από τα κολπικά οιστρογόνα είτε λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είτε όχι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κολπικά οιστρογόνα είναι πιο ασφαλή, καθώς είναι πολύ μικρή η ποσότητα της οιστραδιόλης που περνά στο αίμα. Παράλληλα, τα λιπαντικά προϊόντα μπορεί να κάνουν τη συνουσία λιγότερο επώδυνη για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά πρόκειται για μια εναλλακτική που δεν αποκαθιστά το βλεννογόνο του κόλπου. Αντιθέτως, τα οιστρογόνα αποκαθιστούν τα τοιχώματα του κόλπου και προστατεύουν από την τριβή που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς κι αιμορραγία κατά τη συνουσία.

Πηγή: Reuters
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης