Τα άτομα μέσης ηλικίας που διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρδιακή νόσο μπορεί να είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργά από τους πιο υγιείς συντρόφους τους, σύμφωνα με μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 3000 ανδρών και 3700 γυναικών ηλικίας 50 και άνω μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 376 άνδρες και 279 γυναίκες με καρδιακή νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους καρδιοπαθείς που είχαν διαγνωστεί σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων χρόνων πριν τη μελέτη, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σεξουαλική επαφή μέσα στο περασμένο έτος σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τα αίτια αυτής της διαφοράς στη σεξουαλική δραστηριότητα. Υποψιάζονται ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό αυξημένης προσοχής και νευρικότητας που έχουν οι ασθένειες και οι σύντροφοι, ο οποίος ενισχύεται σε κάποιες περιπτώσεις από ιατρικές συμβουλές που τους ενθαρρύνουν να μη βιαστούν να ξαναρχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Σε γενικές γραμμές σχεδόν το 79% των ανδήρων και το 55% των γυναικών της μελέτης δήλωσαν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες με καρδιακή νόσο που διαγνώστηκε μέσα στα 4 προηγούμενα έτη, ήταν 76% λιγότερο πιθανό να είχαν σεξουαλική επαφή μέσα στο περασμένο έτος σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν καρδιακά προβλήματα. Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου ήταν 56% λιγότερο πιθανό να δηλώσουν σεξουαλικά ενεργές το περασμένο έτος σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς καρδιακή νόσο.

Τα άτομα με καρδιακή νόσο ήταν σημαντικά πιο μεγάλα σε ηλικία σε σύγκριση με τους άλλους συμμετέχοντες στη μελέτη. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι παντρεμένα ή να ζουν με σύντροφο.

Από τους καρδιοπαθείς που συμμετείχαν στη μελέτη οι άνδρες ήταν 45% λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι σκεφτήκαν τη σεξουαλική πράξη τουλάχιστον δυο φορές μέσα στον περασμένο μηνά σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους. Οι καρδιοπαθείς γυναίκες ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να σκεφτούν τη σεξουαλική πράξη σε σχέση με τις υγιείς συνομήλικες τους, αλλά η διαφορά που βρέθηκε δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Οι διαγνωσμένοι άνδρες ήταν επίσης πάνω από δυο φορές πιθανότερο να αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σε σύγκριση με τους υγιείς. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από τη θεραπεία που λάμβαναν κάποιοι από τους συμμετέχοντες. Οι άνδρες, για παράδειγμα, που λάμβαναν διουρητικά ή στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης ήταν πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν ΣΔ.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αναδείξει αιτιώδη σχέση, να αποδείξει δηλαδή ότι η καρδιακή νόσος προκαλεί ΣΔ ή αλλά σεξουαλικά προβλήματα. Επίσης σε πολλά από τα ευρήματα οι διαφορές ανάμεσα στους υγιείς και τους ασθενείς δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι καλό θα ήταν οι ιατροί να μιλήσουν στους καρδιοπαθείς σύντομα μετά τη διάγνωση σχετικά με την αποκατάστασή της σεξουαλικής τους ζωής. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα εάν έχουν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος ή λαχάνιασμα, τα οποία προκαλούν άγχος και φόβο για το σεξ. Κάποιοι φοβούνται ότι η σεξουαλική πράξη θα επιβαρύνει πολύ την καρδιά τους και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει στην περίπτωση των ασθενών που έπαθαν καρδιακή προσβολή. Εάν ο ιατρός τους εξηγήσει ότι η ανησυχία τους αυτή είναι φυσιολογική και ότι μπορούν να πάρουν το χρόνο τους και να ξεκινήσουν ξανά τη σεξουαλική τους ζωή όταν θα νιώθουν έτοιμοι, ενδέχεται οι φόβοι τους να υποχωρήσουν.

Πηγή: Reuters Health
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης