Ο τρόπος που φλερτάρουν οι άνδρες και οι γυναίκες αλλάζουν καθώς αλλάζουν οι καιροί και τα ήθη. Ο σκοπός όμως παραμένει ο ίδιος και είναι η έλξη του ατόμου που ξύπνησε το ερωτικό ενδιαφέρον.

Η ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας αναδεικνύει μια παρερμηνεία του φλερτ των γυναικών από την πλευρά των ανδρών. Το φλερτ είναι μια μορφή επικοινωνίας κατά την οποία στέλνονται μηνύματα. Φαίνεται ότι η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που στέλνουν οι γυναίκες από τους άνδρες δεν είναι τόσο εύκολή. Σύμφωνα λοιπόν με τα παλαιότερα ευρήματα, οι άνδρες τείνουν να παρερμηνεύουν τα μη λεκτικά μηνύματα τω ν γυναικών και συνήθως να υπερεκτιμούν την επιθυμία του άλλου φύλου να προχωρήσει στην σεξουαλική πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ερευνητική ομάδα όμως δεν πείστηκε από τα παραπάνω ευρήματα αφού θεώρησε μια τέτοια παρερμηνεία από την πλευρά του άνδρα δυσλειτουργική και δυσπροσαρμοστική. Από τη στιγμή που οι περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές θέλουν τη γυναίκα να αναζητά το ένα και κατάλληλο σύντροφο και τον άνδρα να αναζητά το μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων, μια τέτοια παρερμηνεία δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν από τους δύο. Είναι πολύ πιθανό όμως μια γυναίκα να χάσει τον ενδιαφέρον της για έναν άνδρα γιατί θα προτιμήσει κάποιον άλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε από την αρχή παρερμηνεία του σεξουαλικού της ενδιαφέροντος.

Η ερευνητική υπόθεση λοιπόν που εξετάστηκε από την ομάδα, ήταν ότι οι άνδρες μπορούν να κατανοήσουν το μη λεκτικό φλερτ των γυναικών. Έδωσαν σε 15 άνδρες μια λίστα συμπεριφορών που οι γυναίκες έχουν συχνά μέσα σε ένα νυχτερινό μαγαζί και τους ζήτησαν να διαλέξουν ποιες από αυτές είναι περισσότερο, λιγότερο, ή και καθόλου ενδεικτικές της ερωτικής τους επιθυμίας. Μετά το χαρακτηρισμό των συμπεριφορών, οι ερευνητές παρατήρησαν το μη λεκτικό φλερτ 50 γυναικών και κατέγραψαν εάν έφυγαν από το μαγαζί μαζί με τον άνδρα με τον οποίον φλέρταραν, ή όχι. Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν συμπεριφορές που είχαν χαρακτηριστεί ως περισσότερο ενδεικτικές της ερωτικής επιθυμίας, ήταν πιο πιθανό να φύγουν μαζί με τον άνδρα που κίνησε το ενδιαφέρον τους.
Τα πρόσφατα αυτά ευρήματα λοιπόν, υποστηρίζουν ότι οι άνδρες μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο που οι γυναίκες φλερτάρουν και να ερμηνεύσουν σωστά τη γυναικεία επιθυμία. Έτσι άλλωστε το ερωτικό παιχνίδι αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον!

Το άρθρο υπογράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης