Κιρσοκήλη και ανδρική υπογονιμότητα

Κιρσοκήλη και ανδρική υπογονιμότητα
Η σχέση ανάμεσα στην κιρσοκήλη και την ανδρική υπογονιμότητα έχει υπάρξει αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου τα τελευταία 50 χρόνια. Από τη μια η κιρσοκήλη θεωρείται ένας από τους πιο συχνούς, αντιμετωπίσιμους λόγους της ανδρικής υπογονιμότητας, από την άλλη είναι πολλοί οι άνδρες με κιρσοκήλη που τεκνοποιούν χωρίς να υποβληθούν σε επέμβαση.

Επιπρόσθετα, οι βελτιώσεις στην ποιότητα του σπέρματος μετά τη χειρουργική αφαίρεση της κιρσοκήλης δεν έχουν πάντα σαν αποτέλεσμα μια αυθόρμητη κύηση. Τις αντιφάσεις αυτές έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν διάφορες μελέτες εξετάζοντας πιθανούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς πίσω από την υπογονιμότητα που μπορεί να οφείλεται σε κιρσοκήλη.

Ένας από τους κεντρικούς μηχανισμούς φαίνεται να είναι το οξειδωτικό στρες , αλλά ωστόσο καμία θεωρία μεμονωμένα δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τις διαφορετικές επιδράσεις της κιρσοκήλης στη γονιμότητα.

Κατά συνέπεια, η προσεκτική επιλογή των ασθενών, η οποία γίνεται με βάση το αναπαραγωγικό status του ζευγαριού, τη σοβαρότητα της κιρσοκήλης καθώς και την ποιότητα του σπέρματος, είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα μιας μελλοντικής κύησης.

Παράλληλα, αν και τα ερευνητικά ευρήματα είναι πολλά, ο σχεδιασμός των περισσότερων μελετών έχει υπάρξει ανεπαρκής, ενώ ταυτόχρονα ο μεγάλος βαθμός ετερογένειας των διαθέσιμων δεδομένων δε δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων. Η τρέχουσα έρευνα συστήνει την αφαίρεση της κιρσοκήλης με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας σπέρματος και την αύξησης της πιθανότητας σύλληψης στην περίπτωση που η κιρσοκήλη είναι κλινικά ψηλαφητή και έχει επηρεάσει τις παραμέτρους του σπέρματος. Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας που ανησυχεί είτε για το ενδεχόμενο να έχει κιρσοκήλη είτε για την αναπαραγωγική του υγεία είτε και για τα δυο, είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017, 08:52