Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα εμπιστεύονται τα κινητά τους τηλέφωνα για όλο και περισσότερα πράγματα, από το να μαθαίνουν τον καιρό μέχρι να επεξεργάζονται δεδομένα που σχετίζονται με την άσκηση, τη φυσική τους κατάσταση, ακόμα και με την ερωτική τους ζωή.

Θα μπορούσε, όμως, κάποιος να εμπιστευτεί το κινητό του τηλέφωνο προκειμένου είτε να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης είτε να την αποτρέψει; Πρόκειται για ένα μικρό εξάρτημα κινητού, το οποίο εκτιμάται ότι είναι επιστημονικά πιστοποιημένο και υπόσχεται έγκυρη κι αξιόπιστη καταγραφή της γονιμότητας. Όσο για το κόστος του, αυτό φθάνει τα 499 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το υψηλό κόστος, όμως, στην Αυστραλία φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νέες γυναίκες που προτιμούν την τεχνολογία από την παραδοσιακή λήψη αντισυλληπτικών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό μιας παλιάς μεθόδου αντισύλληψης, της μεθόδου του φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού, η οποία εντοπίζει τα μοτίβα του εμμηνορρυσιακού κύκλου μαζί με τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος για να προβλέψει τις γόνιμες ημέρες.

Πολλές είναι επίσης οι γυναίκες που προτιμούν τη μέθοδο του φυσικού οικογενειακού προγραμματισμού για να αποφύγουν τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών, όπως είναι η πρόσληψη βάρους και η κυτταρίτιδα.

Το νέο αυτό εργαλείο παρέχει τη δυνατότητα επίγνωσης της κάθε φάσης του κύκλου στη γυναίκα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, μάλιστα, πως οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ιδέα πότε κατά τη διάρκεια του κύκλου τους είναι γόνιμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, μόνο το 13% των γυναικών στην Αυστραλία θα μπορούσε να απαντήσει σωστά στο ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες του κύκλου τους.

Το εν λόγω εξάρτημα λοιπόν, που ακούει στο όνομα Daysy, μοιάζει με πλαστικό γλειφιτζούρι, έχει ένα μικρό κουμπί παρόμοιο με αυτό του iPod και περιέχει θερμόμετρο. Κάθε πρωί πριν σηκωθεί από το κρεβάτι η γυναίκα πρέπει να θερμομετρηθεί, ώστε να καταγραφεί η βασική της θερμοκρασία σε κατάσταση ηρεμίας. Το εργαλείο επίσης χρησιμοποιεί δεδομένα από προηγούμενους κύκλους για να υπολογίσει εάν η γυναίκα βρίσκεται σε γόνιμες ημέρες και πρέπει να λάβει αντισυλληπτική προστασία ή να απέχει από το σεξ. Εάν η γυναίκα είναι σε γόνιμη φάση, ανάβει ένα κόκκινο φως, ενώ εάν δεν είναι, ανάβει ένα πράσινο.

Η λειτουργία του Daysy βασίζεται στη χρήση ενός αλγορίθμου που έπειτα από κλινικές δοκιμές έχει βρεθεί ότι παρέχει αποτελέσματα με 99% ακρίβεια και γι’ αυτό το Daysy θεωρείται αυτήν τη στιγμή το μοναδικό ιατρικά πιστοποιημένο εργαλείο καταγραφής της γονιμότητας που κυκλοφορεί στην αγορά. Υπάρχει βεβαίως και η εφαρμογή που το συνοδεύει, η DaysyView, η οποία επιτρέπει ανά πάσα στιγμή στη γυναίκα να δει τους πίνακες με τα δεδομένα της.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τρεις μήνες συλλογής δεδομένων πριν το εργαλείο καταφέρει να εντοπίσει τον ρυθμό του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Όσο το πορτοκαλί φως είναι αναμμένο σημαίνει ότι είναι ακόμα στη φάση της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων. Για πολλές γυναίκες επίσης μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθούν την πρωινή θερμομέτρηση, αν και μπορούν να βάλουν τη σχετική υπενθύμιση στο κινητό τους. Όσο για το κόστος, δεν θεωρείται τόσο μεγάλο, αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν του ότι η μέση Αμερικανίδα ξοδεύει 150 δολάρια τον χρόνο για προφυλακτικά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για μια αντισυλληπτική μέθοδο αλλά για μια μέθοδο πρόληψης, η οποία δεν χρησιμοποιεί φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να κατανοήσει τη γονιμότητά της, να έχει επίγνωση της φάσης του κύκλου στην οποία βρίσκεται και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές είτε για να συλλάβει, εάν επιθυμεί να τεκνοποιήσει, είτε για να αποφύγει τη σύλληψη.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης