Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που λάμβαναν αγωγή με φιναστερίδη για την αντιμετώπισή της εμφάνισαν επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία δεν υποχωρούσε με τη συνέχιση της θεραπείας. Επιπρόσθετα είχαν μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης τους που οδήγησε σε υπογοναδισμό. Οι άνδρες όμως που έλαβαν θεραπεία με ταμσουλοσίνη δεν εμφάνισαν καμία από τις παραπάνω παρενέργειες.

Οι εμπορικές ονομασίες της φιναστερίδης είναι Proscar και Propecia, και η εμπορική ονομασία της ταμσουλοσίνης είναι Flomax.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα διεξήχθη από την ιατρική σχολή της Βοστόνης και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά από έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Υπάρχει, όμως, σημαντική διχογνωμία αναφορικά με τη σοβαρότητα και την επιμονή των παρενεργειών των αναστολέων της 5α ρεντουκτάσης, όπως είναι η φιναστερίδη. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι παρενέργειες της σεξουαλικής λειτουργίας επηρεάζουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπό θεραπεία ασθενών και ότι τείνουν να υποχωρούν με τη συνέχιση της θεραπείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 470 άνδρες που λάμβαναν φιναστερίδη και 230 που έπαιρναν τον α αποκλειστή ταμσουλοσίνη για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Όλοι οι άνδρες παρακολουθήθηκαν για 45 μήνες και εκτιμήθηκε η βελτίωση των συμπτωμάτων. Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα της τεστοστερόνης και του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA. Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση της επίδρασης των φαρμάκων στην ποιότητα ζωής και τη στυτική λειτουργία με τη βοήθεια εξειδικευμένων ερωτηματολογίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε ότι οι άνδρες που έλαβαν φιναστερίδη είχαν σημαντική προοδευτική μείωση της στυτικής τους λειτουργίας, καθώς και βαθμιαία πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης, ενώ όσοι πήραν ταμσουλοσίνη δεν εμφάνισαν αυτές τις παρενέργειες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, και τα δύο φάρμακα μπόρεσαν να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού που σχετίζονταν με την υπερπλασία του προστάτη. Οι αναστολείς της 5α ρεντουκτάσης, όμως, φαίνεται ότι δημιούργησαν παρενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία κάποιων ασθενών. Από τη στιγμή που η σεξουαλική λειτουργία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, είναι σημαντικό οι ιατροί να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις παρενέργειες αυτές, έτσι ώστε να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην επίδραση της φιναστερίδης στη στυτική λειτουργία, η οποία εγείρει ανησυχίες και είναι σημαντικό να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή.

Πηγή: sciencedaily

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης