Αδιαφιλονίκητα η φυσική άσκηση έχει πολλά οφέλη για τη γενική υγεία κι ευεξία του ατόμου. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην περίπτωση των ανδρών έχει βρεθεί ότι η τακτική φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στυτικών τους προβλημάτων.
Αυτό συμβαίνει γιατί η φυσική άσκηση είναι ευεργετική για το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στην ομαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Η καλή ροή του αίματος στο πέος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη μιας καλής στύσης. Όταν ένας άνδρας ερεθίζεται σεξουαλικά, το πέος του γεμίζει με αίμα. Το αίμα αυτό δίνει στη στύση την απαραίτητη σκληρότητα, ώστε να είναι δυνατή η συνουσία. Μετά την εκσπερμάτιση το αίμα ρέει έξω από το πέος προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν η ροή του αίματος στο πέος δεν είναι επαρκής, ενδέχεται να εμφανιστούν στυτικά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η στύση να είναι αδύναμη και σε άλλες να μην επιτυγχάνεται καθόλου στύση.
Κάποιες φορές τα προβλήματα στη ροή του αίματος αναπτύσσονται εξαιτίας τραυματισμού του ενδοθηλίου ή του μαλακού μυϊκού ιστού του πέους. Πρόκειται για ιστούς που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας φυσιολογικής στυτικής λειτουργίας. Η βλάβη των ιστών αυτών μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καπνίσματος. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί σε άνδρες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου.

Από τη στιγμή που υπάρχει βλάβη στο ενδοθήλιο ή στους μαλακούς μυς, το πέος ενδέχεται να μη λειτουργεί φυσιολογικά ακόμα κι όταν υπάρχει επαρκής κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα, είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί η σκλήρυνση των αρτηριών και η πλάκα που συσσωρεύεται στα τοιχώματά τους μπορεί να επιβραδύνει, ακόμα και να διακόψει, τη ροή του αίματος. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της βλάβης των αρτηριών που προκαλείται από ιατρικά προβλήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, καθώς οι αρτηρίες του πέους είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα η μειωμένη ροή του αίματος να έχει άμεση επίπτωση στη στυτική λειτουργία.

Η φυσική άσκηση, ωστόσο, δεν βελτιώνει απλά και μόνο τη ροή του αίματος. Βοηθάει, επίσης, τον άνδρα να κρατήσει υπό έλεγχο το σωματικό του βάρος, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του, καθώς και στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους. Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν τόσο τη στυτική λειτουργία όσο και άλλες πτυχές της σεξουαλικής υγείας.
Πόση όμως φυσική άσκηση χρειάζεται ένας άνδρας προκειμένου να προάγει τη σεξουαλική του υγεία; Η απάντηση εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το επίπεδο της γενικής του υγείας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτεί κάποιος έναν ειδικό πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Με την καθοδήγηση του ιατρού του ο άνδρας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους τύπους άσκησης που είναι πιο ωφέλιμοι για αυτόν.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης