Η ελαστικότητα του κόλπου είναι πράγματι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κάποιος ότι το άνοιγμα του κόλπου προσαρμόζεται έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η διείσδυση του πέους κατά τη συνουσία, αλλά και η γέννηση ενός νεογνού με φυσιολογικό τοκετό. Το ερώτημα που φαίνεται ότι απασχολεί πολλές γυναίκες όμως είναι εάν η σεξουαλική επαφή επηρεάζει το μέγεθος και το σχήμα του κόλπου, καθώς κι εάν η αλλαγή αυτή είναι μόνιμη.
Ο κόλπος αποτελείται από μυώδη ελαστικά τοιχώματα, τα οποία εκτείνονται κατά τη διάρκεια του σεξ και στη συνέχεια επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Η αλλαγή, δηλαδή, που προκαλείται στο σχήμα και το μέγεθος του κόλπου κατά τη σεξουαλική πράξη δεν είναι μόνιμη, με εξαίρεση ίσως την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στο σχήμα του κόλπου. Ο παρθενικός υμένας, η μεμβράνη που περιτυλίγει ή που καλύπτει μερικώς την είσοδο του κόλπου, υφίσταται ρήξη κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται από ήπια αιμορραγία, ενώ παράλληλα το μέγεθος του κόλπου αυξάνεται. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα τοιχώματα του κόλπου μπορεί επίσης να ανοίξουν εάν μια γυναίκα έχει επαφές με άνδρες που έχουν διαφορετικό μέγεθος πέους, αλλά η αλλαγή αυτή δεν είναι μόνιμη.
Αν και η σεξουαλική πράξη πέραν της πρώτης επαφής δεν προκαλεί μόνιμες αλλαγές στον κόλπο, ο φυσιολογικός τοκετός το κάνει. Μια γυναίκα μετά τον τοκετό μπορεί να νιώθει τον κόλπο της πιο χαλαρό κι ανοιχτό, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανίσει μώλωπες και οίδημα στην είσοδο του κόλπου. Οι μώλωπες και το οίδημα θα υποχωρήσουν σύντομα μετά τη γέννηση του μωρού, αλλά το μέγεθος και το σχήμα του κόλπου μάλλον δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην προ τοκετού κατάσταση. Κάποιες γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για την εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων κι άλλες για τη χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου. Οι ειδικοί, αφού επισημάνουν ότι μια γυναίκα που έχει κάνει έναν ή περισσοτέρους τοκετούς δεν μπορεί να έχει τον κόλπο μιας δεκαοχτάχρονης που δεν είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργή, τονίζουν ότι η αλλαγή στο σχήμα και το μέγεθος του κόλπου δεν θα επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας.

Προτείνουν, μάλιστα, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού τοιχώματος, οι οποίες θα δυναμώσουν τους μυς των κολπικών τοιχωμάτων. Οι ασκήσεις αυτές είναι πολύτιμες μετά τον τοκετό, διότι βελτιώνουν τόσο τα προβλήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης όσο και αυτά που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι ειδικοί, λοιπόν, τονίζουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αλλαγή στο σχήμα και το μέγεθος του κόλπου. Διευκρινίζουν, όμως, ότι η ελαστικότητα του κόλπου μπορεί σε κάποιες επαφές να συναντήσει τα όριά της και να προκληθεί πόνος και μικρές ρήξεις στα τοιχώματα του κόλπου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι το μέγεθος του κόλπου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η μέση διάμετρος του κόλπου, μάλιστα, εκτιμάται από 2 έως 3,5 εκατοστά. Τέλος, προτείνουν σε όλες τις γυναίκες που ανησυχούν για τη χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου τους να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους, καθώς ενισχύουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης