H διερεύνηση του ανθρώπινου γονιδιώματος προχωρά και πολλά από τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο NatureGenetics περιγράφεται το πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν τις σημαντικές στιγμές της σεξουαλικής ανάπτυξης του ατόμου. Πρόκειται για μια νέα γνώση ιδιαίτερα σημαντική, από τη στιγμή που αποκαλύπτει τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων.

Η ηλικία της εμμηναρχής, της έναρξης δηλαδή της πρώτης περιόδου, λαμβάνει χώρα σε μικρότερες ηλικίες τα τελευταία χρόνια. Το 1880 η εμμηναρχή λάμβανε χώρα κατά μέσο όρο στην ηλικία των 18 ενώ το 1980 στα 12.5 έτη. Οι λόγοι δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι. Πολλοί αναρωτιούνται εάν οφείλεται στη βελτίωση της διατροφής και το μεγαλύτερο σωματότυπο. Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των χημικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον εξαιτίας της εξάπλωσης των βιομηχανικών ζωνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενη μελέτη έχει συνδέσει την πρώιμη εμμηναρχή με την πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών επαφών, με χαμηλότερα ποσοστά σχολικής επιτυχίας και με επιπτώσεις στην υγεία. Για το λόγο αυτό η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν το χρόνο εμφάνισης της πρώτης περιόδου έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η σχετική έρευνα έχει ήδη αποκαλύψει 123 αλληλόμορφα που σχετίζονται με το χρόνο της εμμηναρχής. Τα γονίδια αυτά παίζουν επίσης ρόλο στο χρόνο έναρξης της ήβης στα αγόρια.

Η νέα μελέτη που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξελίξει τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα διεξήχθη από τη επιδημιολογική μονάδα του πανεπιστημίου του Cambridge.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 380.000 άτομα για να διερευνήσουν τα αλληλόμορφα που μπλέκονται στο χρόνο της εμμηναρχής και της έναρξης της ήβης. Ο σκοπός ήταν η κατανόηση του εάν τα γονίδια που προάγουν την πρώιμη εμμηναρχή έχουν επίσης επίδραση στην ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής , στην ηλικία της πρώτης γέννας, στον αριθμό των απογόνων , καθώς και σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με την επιτυχία της ζωής.

Αποκαλύφθηκαν 38 αλληλόμορφα τα οποία συνδέθηκαν με την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής. Πολλά από αυτά είχαν διερευνηθεί σε προηγούμενες μελέτες και είναι ήδη γνωστό ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των συνάψεων.

Ενώ οι κοινωνικοί και οι πολιτισμικοί παράγοντες σχετίζονται ξεκάθαρα με την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, οι ερευνητές έδειξαν ότι επηρεάζεται επίσης από γονίδια που ρυθμίζουν το χρόνο της φυσικής ωριμότητας καθώς και από γονίδια που συμβάλουν στη διαμόρφωση των φυσικών διαφορών στα διάφορα είδη προσωπικότητας.

Για παράδειγμα, ένα από τα γονίδια που αναφέρονται στη μελέτη είναι το CADM2, το οποίο είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τις εγκεφαλικές συνάψεις και την εγκεφαλική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές βρέθηκε επίσης ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης μιας ριψοκίνδυνης προσωπικότητας, με μικρότερη ηλικία έναρξης σεξουαλικών επαφών και μεγαλύτερο αριθμό απογόνων.

Ιστορικά, η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής και η ηλικία της πρώτης γέννας θεωρείται πως επηρεάζονται κυρίως από τη σχέση με τους συνομήλικους και τους γονείς, τον περιορισμένο γονεϊκό έλεγχο, την έλλειψη θρησκευτικών πεποιθήσεων ή τη συνύπαρξη άλλων κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων.

Η παρούσα έρευνα προσθέτει ότι τα γονίδια ενός ατόμου μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γονίδια αυτά επηρεάζουν ίσως φυσικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η έναρξη της ήβης, αλλά και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως είναι η τάση προς ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, τα οποία αμφότερα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε συνδέσει την πρώιμη έναρξη της ήβης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, κάποιων τύπων καρκίνου και καρδιακής νόσου.

Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι η σταδιακή κατανόηση των σχέσεων μεταξύ γονιδίων, περιβάλλοντος και σεξουαλικής ωριμότητας θα μπορέσει να εμπνεύσει μια πιο αποτελεσματική και στοχευμένη προσέγγιση των παρεμβάσεων και της προαγωγής των υγιεινών συμπεριφορών.

Πηγή : Medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης