Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, έχει σχήμα πεταλούδας και παράγει ορμόνες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση στην οποία ο αδένας υπολειτουργεί και δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνδρες δεν έχουν λόγο ανησυχίας. Ο υπερθυρεοειδισμός από την άλλη είναι η κατάσταση στην οποία ο αδένας υπερλειτουργεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός είναι διαταραχές που ενδέχεται να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία των ανδρών, αν και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι.

Το 2008, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism εξέτασε την επίδραση των διαταραχών του θυρεοειδή στην ανδρική σεξουαλική υγεία. Βρήκαν ότι το 79% των 71 ανδρών με προβλήματα θυρεοειδή που συμμετείχαν στη μελέτη, εμφάνισαν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας. Η στυτική δυσλειτουργία βρέθηκε να είναι πιο συχνή σε άνδρες με υποθυρεοειδισμό. Ευτυχώς, σύμφωνα με τα ευρήματα, η αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδή είχε σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση των στυτικών προβλημάτων.

Οι άνδρες που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό μπορούν να πάρουν φάρμακα που επαναφέρουν τα φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, αλλά σε κάποιες πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χειρουργική αφαίρεση του αδένα ή η καταστροφή του με την πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου. Οι θεραπείες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την μη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και οι άνδρες που υποβάλλονται σε αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Οι άνδρες που ανησυχούν σχετικά με τη λειτουργία του θυρεοειδή τους και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα είναι σημαντικό να απευθυνθούν στον ειδικό που εμπιστεύονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης