Η δεύτερη φάση μιας κλινικής δοκιμής έδειξε ότι ένας νέος τύπος θεραπείας του έρπη των γεννητικών οργάνων, η ανοσοθεραπεία που ονομάζεται GEN-003, μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του ιού καθώς και τη διάρκεια των υποτροπών. Το αποτέλεσμα αυτό βρέθηκε να επιτυγχάνεται με μια σειρά τριών ενέσεων η δράση των οποίων φαίνεται να έχει διάρκεια ένα χρόνο τουλάχιστον. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο στη Βοστόνη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η GEN-003 λειτούργει με διαφορετικό τρόπο από τα περισσότερα αντιβιοτικά ενεργοποιώντας Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των χρόνιων λοιμώξεων όπως είναι ο έρπης. Η θεραπεία έχει επίσης σχεδιαστεί ώστε να ενεργοποιήσει αντισώματα που θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 310 άτομα με ιστορικό χρόνιου υποτροπιάζοντος έρπη των γεννητικών οργάνων.
Οι όποιοι έλαβαν τρεις ενέσεις με διαφορά 21 ήμερες η μια από την άλλη. Μετά από ένα χρόνο εκτιμήθηκαν η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος των συμμετεχόντων απέναντι στον ιό του έρπη, η συχνότητα εντοπισμού του ιού στο δέρμα της γενετήσιας περιοχής και ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες οι βλάβες του ιού ήταν ορατές. Η GEN-003 έδωσε σημαντικά αποτελέσματα στη συχνότητα εντοπισμού του ιού και των ορατών βλαβών στο δέρμα . Τα δεδομένα της επίδρασής της στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού αναλύονται και θα αποτελέσουν το θέμα μελλοντικής παρουσίασης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα κλινικά ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία καθώς αναδεικνύουν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση και ανοίγουν το δρόμο σε μια ακόμα εναλλακτική των ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο και υποτροπιάζων έρπη των γεννητικών οργάνων. Στην τρέχουσα φάση χορηγούνται αντί-ιϊκα φάρμακα που λαμβάνονται περιστασιακά για την αντιμετώπιση των δερματικών βλαβών όποτε αυτές προκύπτουν ή σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να μειώσουν τον αριθμό των υποτροπών και του κινδύνου μετάδοσης του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η GEN-003 μπορεί να παρέχει ανακούφιση παρόμοια με τα διαθέσιμα φάρμακα που λαμβάνονται σε καθημερινή βάση με μεγαλύτερη ευκολία στη λήψη. Αναμένεται μάλιστα από τους ερευνητές η εξέταση της αποτελεσματικότητάς της συνδυαστικά με τις τρέχουσες θεραπείες με στόχο την παροχή ενός επιπέδου ανακούφισης που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Ενώ προηγούμενες απόπειρες προφυλακτικού εμβολιασμού έχουν αποτύχει στο παρελθόν, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα θεραπεία. καθώς ενισχύει τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων, ενδέχεται να οδηγήσει στην κατασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για την προφύλαξη από τον έρπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης