Δύο ανεξάρτητες ομάδες ερευνητών έχουν εντοπίσει τους ξεχωριστούς ρόλους δύο πρωτεϊνών σε μια οικογένεια πρωτεϊνών γνωστή κι ως PLA2s, ως σημαντικές για τη λειτουργία του σπέρματος και τη γονιμότητα στα ποντίκια.

Αυτά τα δεδομένα αναφέρονται σε πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να κρύβουν κάποιες αιτίες στειρότητας και να παρέχουν πιθανούς στόχους για την ανάπτυξη νέων αντισυλληπτικών παραγόντων και νέων προσεγγίσεων αντιμετώπισης της στειρότητας. Επιπλέον, αυτά τα δεδομένα παρέχουν πληροφορίες σε εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα για την αρτηριοσκλήρωση και τις φλεγμονές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Μακότο Μουρακάμι στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικής Επιστήμης του Τόκιο της Ιαπωνίας, βρήκε πως η sPLA2-III βρίσκεται στην επιδιδυμίδα, στο όργανο δηλαδή που μεταφέρει τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις στο πέος και που παίζει ρόλο στην ωρίμανση αυτών. Τα ποντίκια που είχαν έλλειψη αυτής της πρωτεΐνης είχαν σημαντικά μειωμένη γονιμότητα, επειδή το σπέρμα τους δεν ωρίμαζε σωστά. Συγκεκριμένα, τα ελαττώματα της ωρίμανσης σημαίνουν πως το σπέρμα έδειχνε μειωμένη κινητικότητα και μειωμένη ικανότητα να γονιμοποιήσει ωάρια σε τεχνητή γονιμοποίηση.

Στη δεύτερη μελέτη, ο Κριστόφ Αρνού και οι συνεργάτες του, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας της Γκρενόμπλ της Γαλλίας, βρήκαν σε ποντίκια πως η ομάδα Χ παρήγαγε PLA2 (γνωστό κι ως mGX) ήταν κυρίαρχο συστατικό ενός τμήματος στο σπέρμα γνωστό κι ως ακρόσωμα. Αυτό το τμήμα έχει τον κύριο ρόλο να διαλύει το περίβλημα του ωαρίου, ούτως ώστε το σπερματοζωάριο να μπορέσει να προκαλέσει τη γονιμοποίηση.

Συνεπώς, τα αρσενικά ποντίκια που τους έλειπε το mGX παρήγαγαν μικρότερες γέννες σε σχέση με τα φυσιολογικά αρσενικά ποντίκια και το σπέρμα από τα ποντίκια με έλλειψη mGX δεν ήταν αποτελεσματικό στη γονιμοποίηση ωαρίων με τεχνητή γονιμοποίηση. Επιπλέον, τα μόρια που ανέστελλαν την παραγωγή mGX και τα μόρια που ευρύτερα εμπόδιζαν τα PLA2s το καθένα μείωνε την αποτελεσματικότητα της τεχνητής γονιμοποίησης. Αντιθέτως, η παρουσία επιπλέον mGX βελτίωνε την αποτελεσματικότητα της τεχνητής γονιμοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: medical news today
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης