Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δύο νέα φάρμακα για την ηπατίτιδα C θα βελτιώσουν δραματικά την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου. Εκτιμάται ότι σήμερα στις ΗΠΑ τρία εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από τη χρόνια λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Φαίνεται πως τα δύο νέα χάπια που περιέχουν τις δραστικές ουσίες σιμεπρεβίρη και σοφομπουβίρη, είναι πιο αποτελεσματικά από τις τρέχουσες θεραπείες, από τη στιγμή που έχουν πιο συχνά θεραπευτικό αποτέλεσμα και σε λιγότερο χρόνο, ενώ παράλληλα έχουν λιγότερες παρενέργειες. Ένα, μάλιστα, από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τους είναι ότι θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη για ιντερφερόνη, η οποία χορηγείται ενέσιμα και μπορεί να έχει από δυσάρεστες, έως και μη ανεκτές παρενέργειες. Οι περισσότεροι, άλλωστε, ασθενείς με ηπατίτιδα C θα προτιμούσαν να μην ξαναπάρουν ποτέ ιντερφερόνη και στις πιο πολλές περιπτώσεις οι ιατροί τους συμφωνούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρμόδιος οργανισμός ενέκρινε την κυκλοφορία των δυο φαρμάκων με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλα. Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να ληφθεί μόνο του. Το επόμενο ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Οι ιατροί ευελπιστούν ότι οι καλύτεροι δυνατοί συνδυασμοί θα μπορούν όλο και πιο συχνά να εξαιρούν την ιντερφερόνη, αλλά ταυτόχρονα, αναμένουν πιο υψηλό κόστος θεραπείας.

Οι ειδικοί αναφέρονται συγκεκριμένα στα δύο νέα φάρμακα και εξηγούν πως λειτουργούν εμποδίζοντας την αντιγραφή του ιού. Το φάρμακο με δραστική ουσία τη σιμεπρεβίρη έχει εγκριθεί για τα άτομου που έχουν προσβληθεί από το γενότυπο 1 του ιού, ο οποίος είναι ο πιο συχνός τύπος , σε συνδυασμό με τη ριμπαβιρίνη και την ιντερφερόνη. Το φάρμακο με δραστική ουσία την σοφομπουβίτη έχει εγκριθεί για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τους γενότυπους 1 και 4 σε συνδυασμό με τη ριμπαβιρίνη και την ιντερφερόνη. Σε μια πρώτη δοκιμή, τα άτομα με τους γενότυπους 2 και 3 μπορούν να λάβουν τη σοφομπουρίνη σε συνδυασμό με τη ριμπαβιρίνη, χωρίς ιντερφερόνη.

Οι ερευνητές των κλινικών δοκιμών τονίζουν ότι τα νέα αυτά φάρμακα είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε άλλο έχει δοκιμαστεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο θεραπευτικό σχήμα είχε ποσοστό επιτυχίας 50-70%, ενώ εάν τα δυο νέα φάρμακα προστεθούν στο συνδυασμό ριμπαβιρίνης και ιντερφερόνης, το ποσοστό ανεβαίνει στο 80% με 95%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο χρόνο θεραπείας μειώνεται από 48 εβδομάδες στις 12, ή και ακόμα λιγότερες σε κάποιους ασθενείς .

Ταυτόχρονα, τα νέα φάρμακα δε φαίνεται να έχουν τις ίδιες ενοχλητικές παρενέργειες με την ιντερφερόνη και τη ριμπαβιρίνη, τα οποία περιλαμβάνουν αϋπνία, συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, καθώς και κατάθλιψη. Οι παρενέργειες που αναφέρονται περιλαμβάνουν κόπωση, κεφαλαλγία και ήπιο δερματικό εξάνθημα. Τονίζεται ωστόσο ότι ακόμα και εάν τα νέα φάρμακα έχουν λιγότερες και πιο ήπιες παρενέργειες, δεν παύει να υπάρχει το ζήτημα των ενοχλητικών παρενεργειών της ριμπαβιρίνης και της ιντερφερόνης, στο βαθμό που λαμβάνονται σε συνδυασμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει βέβαια με τα νέα φάρμακα είναι αυτό του αυξημένου κόστους. Για τη θεραπεία των 12 εβδομάδων το ποσό εκτιμάται στα 66.000 δολάρια για το ένα φάρμακο και στα 84000 δολάρια για το άλλο. Ήδη σχεδιάζονται προγράμματα ενίσχυσης για τα άτομα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ενώ το τελικό κόστος σε κάθε περίπτωση θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ασφαλιστικό πρόγραμμα του ασθενούς.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την αρχή μιας επαναστατικής αλλαγής στο πεδίο της θεραπείας της ηπατίτιδας C. Μέσα σε ένα χρόνο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί η κυκλοφορία νέων φάρμακων που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τη ριμπαβιρίνη και την ιντερφερόνη. Καθώς λοιπόν θα προκύπτουν νέα δεδομένα και συνδυασμοί φαρμάκων, οι ιατροί θα αναζητούν την πιο αποτελεσματική συνταγή. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν πως σύντομα ο χρόνος της θεραπείας θα μειωθεί και τα ποσοστά επιτυχίας θα αυξηθούν.

Ειδική αναφορά, μάλιστα, γίνεται στο συνδυασμό των δύο νέων φαρμάκων μεταξύ τους, για τον οποίο η έρευνα έδειξε ότι είναι αποτελεσματικός, ακόμα και σε δύσκολους ασθενείς. Πρόκειται όμως, για ένα εξαιρετικά ακριβό θεραπευτικό σχήμα που είναι πολύ πιθανό να μην καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Παρά τα όποια οικονομικά εμπόδια, το μέλλον της θεραπείας της ηπατίτιδας C διαγράφεται λαμπρό. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα θεραπεύεται εξολοκλήρου.

Πηγή : webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης