Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατάφερε να αναγνωρίσει την προέλευση των δύο τύπων του ανθρώπινου ιού του έρπητα, των HSV1 και HSV2. Οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου, όταν ακόμα εξελικτικά δεν είχαν διαχωριστεί από τους χιμπαντζήδες, υπολογίστηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό 6 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo erectus, προσβλήθηκε από στελέχη του ιού που μεταδόθηκαν από χιμπατζήδες 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί αυτοί εξελίχθησαν και κατάφεραν να περάσουν στον σύγχρονο άνθρωπο. Άλλωστε, η κατανόηση της προέλευσης των ιών μπορεί να καθοδηγήσει πιο εύστοχα την πρόληψη μετάδοσης νέων ιών από τα ζώα στους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν τα 2/3 του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν προσβληθεί από τουλάχιστον έναν τύπο ερπητοϊού. Η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ψυχρών ελκών στο στόμα ή τα χείλη, ή με την εμφάνιση φλυκταινών στα γεννητικά όργανα. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα πρωτεύοντα θηλαστικά που προσβάλλονται από δύο τύπους του HSV και οι επιστήμονες θέλησαν να αναζητήσουν το λόγο.

Οι ερευνητές σύγκριναν τη γονιδιακή ακολουθία των HSV1 HSV2 με το οικογενειακό δέντρο των ερπητοϊών από 8 είδη πιθήκων. Με τη χρήση προηγμένων μοντέλων μοριακής εξέλιξης μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη χρονική στιγμή που οι HSV1 και HSV2 προσέβαλαν τον άνθρωπο, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή που παρέχουν τα τυπικά μοντέλα, τα οποία δεν συνυπολογίζουν τη διαδικασία της φυσικής επιλογής στην πορεία της εξέλιξης των ιών.

Παράλληλα, εξετάστηκε το κατά πόσο είναι γενετικά όμοιοι οι δυο τύποι του HSV και βρέθηκε ότι ο τύπος 1 είχε εμφανιστεί στους ανθρώπους πολλά χρόνια πριν από τον τύπο 2, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές στην περαιτέρω διερεύνηση της προέλευσης του HSV2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικογενειακό δέντρο του ιού έδειξε ότι ο HSV2 είχε μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα με τον ιό που βρέθηκε στους χιμπαντζήδες. Το επίπεδο απόκλισης που βρέθηκε δείχνει ότι ο HSV2 μεταδόθηκε στον πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου, τον Homo erectus, από ένα πρόγονο του σύγχρονου χιμπαντζή, 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ η εμφάνιση του ανθρώπου με τη σημερινή του μορφή τοποθετείται περίπου 200.000 χρόνια πριν.

Η σύγκριση των γονιδιακών ακολουθιών των ιών παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τους παθογόνους ιούς που πρόσβαλαν ακόμα και τους μακρινούς προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης