Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν ενεργό έρπητα των γεννητικών οργάνων έχουν διπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης διαταραχής του αυτιστικού φάσματος.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην ενεργή λοίμωξη μιας εγκύου από τον δεύτερο τύπο του ιού που προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τον HSV-2, κατά την αρχή της κύησης και τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στον απόγονο. Οι Νορβηγοί ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο «mSphere».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από τον HSV-2. Εκτιμάται ότι 417 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν έρπη στα γεννητικά όργανα, εκ των οποίων το 10-20% έχει λάβει και προγενέστερη διάγνωση της λοίμωξης.

Η λοίμωξη από HSV-2 είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Στις ΗΠΑ το 20,3% των γυναικών 14-49 ετών έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,6%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός μπορεί έπειτα από μια πρώτη έξαρση της λοίμωξης να παραμείνει σε καταστολή μέσα στα νευρικά κύτταρα και να ενεργοποιηθεί εκ νέου ανά πάσα στιγμή. Όσο το σώμα αποκτά ανοσία στον ιό, οι υποτροπές ενδέχεται να μειώνονται. Πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση των ανοσοποιητικών αποκρίσεων των εγκύων απέναντι σε λοιμώξεις και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αυτισμού στο παιδί. Οι Νορβηγοί ερευνητές τονίζουν ότι τα δικά τους ευρήματα έρχονται να υποστηρίξουν και να συμπληρώσουν τα προηγούμενα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 875 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη για τον αυτισμό. Από αυτές οι 412 γέννησαν παιδιά που ανέπτυξαν διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, ενώ οι 463 γέννησαν παιδιά που δεν ανέπτυξαν. Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στις 18 εβδομάδες της κύησης και μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν στο αίμα το επίπεδο αντισωμάτων για το τοξόπλασμα, τον ιό της ερυθράς, τον κυτταρομεγαλοϊό, τον HSV-1 και τον HSV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε ότι οι μητέρες που είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του HSV-2 τη 18η εβδομάδα της κύησης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό. Τα επίπεδα των άλλων αντισωμάτων δεν βρέθηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε αυτήν τη φάση της κύησης το νευρικό σύστημα του εμβρύου αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και υποθέτουν ότι ο HSV-2 είναι πιθανό να το επηρεάζει, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού. Η σχέση όμως ανάμεσα στα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του HSV-2 και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού παρατηρήθηκε μόνο στην περίπτωση των αγοριών. Οι ερευνητές, άλλωστε, τονίζουν ότι η διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι πιο συχνή στα αγόρια.

Αν και σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης ανάμεσα στη λοίμωξη από HSV-2 και τον αυτισμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ρίχνουν φως στο ζήτημα των αιτιολογικών παραγόντων του αυτισμού. Το αίτιο στις περισσότερες περιπτώσεις αυτισμού δεν είναι γνωστό, αλλά η μέχρι τώρα μελέτη δείχνει τον ρόλο τόσο των γενετικών όσο και των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η πρόσφατη νορβηγική μελέτη δείχνει ότι η κινητοποίηση του ανοσοποιητικού για την αντιμετώπιση λοιμώξεων ή φλεγμονών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου και ειδικότερα ο ιός του έρπητα μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την αυτιστική διαταραχή.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης