Οι αρμόδιες αρχές υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν πρόσφατα ότι ο ιός Ζίκα μπορει να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ακόμα κι αν ο μολυσμένος σύντροφος δεν παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης. Μια γυναικα από το Maryland που δεν είχε ταξιδέψει σε μια περιοχή με κρούσματα Ζίκα, διαγνώστηκε με τον ιό μετα από ελεύθερη σεξουαλική επαφή με άνδρα που είχε επισκεφτεί τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο ιός, ο οποίος τυπικά μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει εξαπλωθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία, άλλα ο άνδρας δεν είχε κανέναν από τα συνήθη σύμπτωμα, όπως πυρετό, εξάνθημα ή ερυθρά ματιά.

Αισθανόταν βέβαια κόπωση, την όποια απέδιδε στο ταξίδι. Η εξέταση του έδειξε ότι είχε εκτεθεί στον ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές των κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ενημερώνουν για όποια νέα πληροφορία έχουν σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής και θα προτείνον μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη και προστασία. Ο ιός Ζίκα μπορει να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη στα μώρα των όποιων οι μητέρες εκτέθηκαν σε αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει επίσης συνδεθεί με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barre.

Μόνο μια άλλη περίπτωση σεξουαλική μετάδοσης του ιού από άτομο χωρίς συμπτώματα έχει αναφέρθει, άλλα στην περίπτωση αυτή το τσίμπημα του κουνουπιού που είναι ο τυπικός τρόπος μετάδοσης του ιού δεν μπορούσε να αποκλειστεί , καθώς και οι δυο σύντροφοι είχαν επισκεφτεί περιοχή με κρούσματα του ιού έκτος ΗΠΑ.

Οι εδικοί επισημαίνουν πως τα νέα αυτά δεδομένα θα έπρεπε να εντείνουν τις απόπειρες ενημέρωσης και προειδοποίησης των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, έτσι ώστε να μην ταξιδέψουν σε περιοχές όπου ο ιός είναι ενεργός. Στη τρέχουσα φάση η εξάπλωση τους ιού είναι μεγάλη σε χώρες της νοτίου και λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Σε κάποιες περιοχές της Φλόριντα έχουν επίσης αναφερθεί κρούσματα του ιού. Ανεξαρτήτως από το εάν τα συμπτώματα του ιού είναι εμφανή, εάν ένας από τους δυο συντρόφους ταξιδέψει σε επικίνδυνη περιοχή, το ζευγάρι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 8 εβδομάδες πριν αρχίσει τις προσπαθείς τεκνοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, οι άνδρες με διάγνωση του ιού Ζίκα θα έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν ξεκινήσουν να έχουν ελεύθερες επαφές ενώ οι γυναίκες 8 εβδομάδες.

Τα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει χρησιμοποιούν προφυλακτικό για τη προστασία από τον ιό ή να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα για το ενδεδειγμένο διάστημα.
Νέα δεδομένα παρουσιαστήκαν από τα κέντρα έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων και αναφορικά με η σχέση του ιού Ζίκα με το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο χαρακτηρίζεται από αδυναμία και παράλυση. Από εκείνη την πρώτη διάγνωση της λοίμωξης από Ζίκα στο Puerto Rico ένα χρόνο πριν, τα περιστατικά Guillain-Barre έχουν δραματικά αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα, 56 περιπτώσεις πιθανού Guillain-Barre αναφέρθηκαν στους πρώτους 7 μήνες του 2016 εκ των οποίων οι 34 συνδέονταν με τον Ζίκα, ή κάποιον άλλο άτυπο φλαβοϊό. Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των ατόμων με πιθανό Guillain-Barre σε συνδυασμό με παρουσία λοίμωξης από Ζίκα ή άλλο φλαβοϊό ήταν 2.5 φορές πιο μεγάλος από αυτών των ατόμων με Guillain-Barre και χωρίς λοίμωξη από Ζίκα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με Guillain-Barre ήταν άνω των 50, εκ των όποιος ένας απεβίωσε.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης