Τα ευρήματα μιας νέας μικρής μελέτης, υποστηρίζουν πως η αγάπη των ανδρών για τον καφέ θα μπορούσε να εμποδίσει την επιτυχία των θεραπειών υπογονιμότητας. Από την άλλη όμως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η ερευνητική ομάδα από τη Βοστόνη ισχυρίζεται πως με βάση τα παρόντα ευρήματα δεν είναι έτοιμη να ενθαρρύνει τους άνδρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, να διακόψουν την κατανάλωση του καφέ και να καταναλώνουν τακτικά μια μέτρια δόση αλκοόλ.

Οι ερευνητές θέλουν πρώτα να εξετάσουν εάν τα ευρήματα τους επαληθεύονται και σε άλλους πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα σε ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν χωρίς τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη μελέτη σχετικά με την ανδρική γονιμότητα δεν βρήκε σύνδεση ανάμεσα στο αλκοόλ τη καφεΐνη και την ποιότητα του σπέρματος. Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης όμως, ισχυρίζονται ότι οι μετρήσεις που έλαβαν χώρα στην προηγούμενη, ενδεχομένως, δεν αντανακλούν όλες τις πτυχές της ανδρικής γονιμότητας που είναι κρίσιμες αναφορικά με την ικανότητα του άνδρα να γονιμοποιήσει μια γυναίκα.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές επικεντρωθήκαν σε 105 άνδρες με μέση ηλικία τα 37 έτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν μαζί με τις συντρόφους τους σε 214 θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 2007 έως το 2013. Όλοι απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους πριν υποβληθούν στη θεραπεία. Σε κάθε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης πάνω από το 50% των ζευγαριών πετυχαίνουν σύλληψη. Τα ζευγάρια στα οποία οι άνδρες κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης, δηλαδή τρία φλιτζάνια και πάνω την ημέρα, είχαν τις μισές πιθανότητες να συλλάβουν σε σύγκριση με τα ζευγάρια στα οποία οι άνδρες κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα καφεΐνης, δηλαδή λιγότερο από 1 φλιτζάνι την ημέρα.

Μετά τον έλεγχο των άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως είναι η ηλικία και η παχυσαρκία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γέννηση ζωντανού απογόνου ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχτεί στα ζευγάρια στα οποία οι άνδρες κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης. Η πιθανότητα γέννησης ζωντανού απογόνου, από την άλλη, στα ζευγάρια στα οποία οι άνδρες κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες καφεΐνης έφτανε στο 52%-60%.

Σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ η στατιστική σημαντικότητα των διαφορών ήταν οριακή. Ενώ το 28% των ζευγαριών στα οποία οι άνδρες κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα αλκοόλ πέτυχαν τη γέννηση ζωντανού απογόνου, το ποσοστό ανέβαινε στο 57% για τα ζευγάρια στα οποία οι άνδρες κατανάλωναν την περισσότερη ποσότητα αλκοόλ , η οποία βρέθηκε να είναι περίπου 22 γραμμάρια την ημέρα, ή και λίγο παραπάνω, το οποίο είναι λιγότερο από το αλκοόλ που περιέχουν δυο ποτά ή δύο μπύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν γιατί η καφεΐνη ή το αλκοόλ μπορεί να έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι επηρεάζουν τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής των ζευγαριών, αλλά από τη στιγμή που τα ζευγάρια αυτά έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα υπογονιμότητας, η αλλαγή της σεξουαλικής ρουτίνας δε θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στην πιθανότητα σύλληψης.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εξέτασαν ένα μικρό αριθμό ανδρών και κατά συνέπεια η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ επηρεάζουν τη γονιμότητα. Άλλες μελέτες, άλλωστε, υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι τοξικό για το σπέρμα.

Στην ερώτηση πώς μπορούν τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, να αξιοποιήσουν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές απαντούν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν. Είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση των ευρημάτων πριν μπορέσουν οι ειδικοί να προχωρήσουν σε συστάσεις. Επισημαίνουν, άλλωστε, ότι η βλαπτική επίδραση του αλκοόλ έχει αποδεδειχθεί σε άλλες μελέτες και τονίζουν ότι στην παρούσα μελέτη η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σε γενικές γραμμές μετριασμένη.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουν τη χρήση των φαρμάκων και των χημικών ουσιών, γιατί μπορεί να έχουν επίπτωση στην αναπαραγωγική υγεία.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης συμμετέχει και σε μια άλλη ερευνητική προσπάθεια που δείχνει, αλλά δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων μπορεί να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος. Η μελέτη αυτή όμως δεν υποστηρίζει ότι οι οργανικές τροφές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλή εναλλακτική.

Μια ερευνητική ομάδα από τη Βραζιλία έχει καταλήξει σε ευρήματα που υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανδρών κυρίως μέσω μιας κατάστασης που λέγεται κιρσοκήλη, η οποία προκαλεί τη διεύρυνση των φλεβών στο όσχεο.

Οι τρεις μελέτες που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να θεωρηθούν ως, γιατί δεν έχουν υποβληθεί ακόμα στη διαδικασία της αξιολόγησης που είναι απαραίτητη για τη δημοσίευσή τους σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης