Οι επιστήμονες κατάφεραν να συνδέσουν τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων σε κάποιες συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών.

Τα ευρήματα, ωστόσο, δεν εξηγούν το πώς οι διαφορές στις λειτουργίες αυτών των γενετικών περιοχών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα στο ένα ή και στα δύο φύλα. Οι συγγραφείς όμως της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι οι καινούργιες πληροφορίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στην πρόβλεψη του σεξουαλικού προσανατολισμού αρρενωνομοζυγωτικών διδύμων στο 70% των φορών σε σύγκριση με το 50% που θα οφειλόταν στην τύχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δίδυμοι έχουν τα ίδια γονίδια, με αποτέλεσμα να είναι άλλος ο λόγος που θα μπορούσε να εξηγήσει τον διαφορετικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως είναι για παράδειγμα ο τρόπος που τα γονίδια αυτά λειτουργούν.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός φαίνεται να καθορίζεται πολύ νωρίς στη ζωή και σύμφωνα με τα νέα ευρήματα μπορεί κάποιος επίσης να ισχυριστεί ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν όμως οι ειδικοί εδώ κάνουν λόγο για περιβάλλον, δεν εννοούν το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα άτομα, όπου συμπεριλαμβάνονται παράγοντες όπως είναι η συμπεριφορά των γονέων. Αντιθέτως, εννοούν τις διαφορετικές εμπειρίες των διδύμων στο ενδομήτριο περιβάλλον.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό με συγκεκριμένες γενετικές περιοχές, αλλά παραμένουν άγνωστα τα συγκεκριμένα γονίδια που εμπλέκονται. Η σεξουαλική έλξη είναι μια θεμελιώδης ορμή που υπάρχει σε πολλά είδη, αλλά το γενετικό της υπόβαθρο δεν είναι επαρκώς κατανοητό, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη είχε σκοπό την καλύτερη κατανόηση των δεσμών ανάμεσα στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων και στον σεξουαλικό προσανατολισμό, χωρίς να εστιάζεται μόνο στην ύπαρξη συγκεκριμένων γονιδίων ή αλληλόμορφων.

Οι ερευνητές επέλεξαν ομοζυγωτικά δίδυμα ακριβώς επειδή έχουν το ίδιο DNA. Τα γονίδια όμως επηρεάζονται επίσης από το περιβάλλον και τον τρόπο που το κάθε άτομο το βιώνει, με αποτέλεσμα τα δίδυμα να μην είναι το ένα κλώνος του άλλου αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών του.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με τη μελέτη 140.000 γενετικών περιοχών για να καταλήξουν τελικά σε πέντε περιοχές που φαίνεται να μπορούν να προβλέψουν με επιτυχία το 70% των φορών εάν ένας δίδυμος θα είναι ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος με βάση τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων στις περιοχές αυτές. Στη μελέτη συμμετείχαν 10 ζεύγη άρρενων ομοφυλόφιλων διδύμων και 37 ζεύγη άρρενων διδύμων, στα οποία ο ένας ήταν ομοφυλόφιλος και ο άλλος ετεροφυλόφιλος.

Δεν περίμεναν να έχουν 100% επιτυχία στις προβλέψεις τους από τη στιγμή που εξέταζαν μόνο μία συνιστώσα της γενικότερης εικόνας. Οι υπό εξέταση, άλλωστε, γενετικές περιοχές είναι υπεύθυνες για διάφορες λειτουργίες. Η μελέτη μπορεί να είναι μικρή, είναι όμως πολύ καλά σχεδιασμένη και δίνει πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές διαφορές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών που έχουν το ίδιο γονιδίωμα.

Κάποια μέλη της κοινότητας LGBT, η οποία απαρτίζεται από άτομα μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις βιολογικές ρίζες του σεξουαλικού προσανατολισμού που αναδεικνύονται από τη μελέτη, διότι φοβούνται ότι στοχοποιούν τους ομοφυλόφιλους και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διακοπές κυήσεων, εάν τα έμβρυα δίνουν ενδείξεις μη ετεροφυλόφιλου προσανατολισμού. Οι ανησυχίες αυτές απασχολούν τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης σε προσωπικό επίπεδο από τη στιγμή που και ο ίδιος είναι ομοφυλόφιλος.

Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι τα παρόντα ευρήματα είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσουν σε κάποιο γενετικό τεστ. Δεν αποκλείει, όμως, το ενδεχόμενο η μελλοντική έρευνα να οδηγηθεί εκεί. Είναι πολύ σημαντικό κοινωνία κι επιστήμη να συνεργαστούν, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καρποί της έρευνας σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό θα χρησιμοποιούνται σωστά.

Η παρούσα μελέτη έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια, αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί η δημοσίευσή της από έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Για αυτόν τον λόγο, μέχρι να δημοσιευτεί, θα θεωρείται ως προκαταρκτική.
 
Πηγή: medlineplus

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης