Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, σχεδόν μία στις πέντε ομοφυλόφιλες και τέσσερις στις πέντε αμφιφυλόφιλες, σεξουαλικά ενεργές έφηβες είχαν πρόσφατη σεξουαλική επαφή με άνδρα σύντροφο.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Journal of Adolescent Health», συμμετείχαν 3.000 έφηβες. Βρέθηκε επίσης ότι το 32% των ομοφυλόφιλων γυναικών συζητούσε τη χρήση προστατευτικών μέσων, όπως είναι το προφυλακτικό ή το οδοντικό φράγμα, με τον πιο πρόσφατο σεξουαλικό σύντροφο, ποσοστό που έφτανε το 62% στις αμφιφυλόφιλες και το 73% στις ετεροφυλόφιλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η σεξουαλική συμπεριφορά δεν συμφωνούν πάντα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι ομοφυλόφιλες όσο και οι αμφιφυλόφιλες έφηβες μπορεί να έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία και με αγόρια και με κορίτσια.

Οι ομοφυλόφιλες έφηβες βρέθηκε ότι ήταν σημαντικά μικρότερες σε ηλικία κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, με μέση ηλικία τα 13,8 έτη, ενώ αντίστοιχα στις αμφιφυλόφιλες ήταν τα 15,1 έτη και στις ετεροφυλόφιλες τα 15,5 έτη. Επίσης, τα αμφιφυλόφιλα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να έχουν κάνει σεξ σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες συνομήλικές τους, ενώ τόσο οι ομοφυλόφιλες όσο και οι αμφιφυλόφιλες έφηβες είχαν μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων από τις ετεροφυλόφιλες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα σχετικά με την υγεία των εφήβων, στην οποία συμμετείχαν 2.823 κορίτσια, ηλικίας 13-18.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παρόντα ευρήματα έχουν, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, σημαντικές εφαρμογές τόσο στην κλινική όσο και στο περιβάλλον του σχολείου.

Η εκπαίδευση γύρω από τη σεξουαλική υγεία πρέπει να είναι αναλυτική και να απευθύνεται σε όλους. Τα προγράμματα οφείλουν να διδάσκουν σε όλους τους νέους σχετικά με τις πρακτικές του ασφαλούς σεξ για τη σεξουαλική ζωή του καθενός, το οποίο σημαίνει ότι η πρόληψη της κύησης και η διεκδίκηση του προφυλακτικού πρέπει να διδάσκεται και στις έφηβες μη ετεροφυλόφιλου προσανατολισμού.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνά κανείς ότι η εφηβεία είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωή του ατόμου, κατά την οποία ανακαλύπτει τον εαυτό του, την ταυτότητά του, τις προτιμήσεις του. Ο πειραματισμός είναι φυσιολογικός και γι’ αυτό οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι όλοι οι νέοι άνθρωποι έχουν τα εφόδια που χρειάζονται για να κρατήσουν τον εαυτό τους ασφαλή.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης