Πολλές φορές η σεξουαλική δραστηριότητα είναι το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του το ζευγάρι που μόλις τεκνοποίησε. Είναι πολύ σημαντικό όμως, οι νέοι γονείς να ξέρουν τι να περιμένουν και πως θα αναθερμάνουν τη μεταξύ τους οικειότητα.

Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού θα επανέλθει ακόμα κι αν αυτό φαίνεται σε πρώτη φάση αδύνατο εξαιτίας του κολπικού πόνου και της εξάντλησης. Είτε μια γυναίκα γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή, το σώμα θέλει το χρόνο του προκειμένω να θεραπευτεί. Συνήθως οι ειδικοί δίνουν το πράσινο φως στο ζευγάρι στις 4 με 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού, έτσι ώστε να υπάρχει ο χρόνος που χρειάζεται για να κλείσει ο τράχηλος, να σταματήσει η αιμορραγία μετά τον τοκετό και να επουλωθούν όποιες τομές ή τραυματισμοί υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημασία όμως έχει πότε το ζευγάρι θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει και πάλι τη σεξουαλική του ζωή. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται έτοιμες μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ άλλες χρειάζονται λίγους μήνες ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα περισσότερο χρόνο. Παράγοντες όπως η εξάντληση, το στρες και ο φόβος του πόνου επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή κι επιθυμία.

Οι ορμονικές αλλαγές είναι πολύ πιθανό να αφήσουν τον κόλπο στεγνό κι ευαίσθητο ιδιαίτερα εάν η γυναίκα θηλάζει. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να πονάει κατά τη σεξουαλική πράξη εάν αναρρώνει από περινεοτομή ή από ρήξεις στο περίνεο, ειδικά εάν είναι εκτεταμένες.

Για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε δυσφορία, είναι σημαντικό οι δυο σύντροφοι να προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη με αργό ρυθμό, ξεκινώντας από αγκαλιές, φιλιά ή μαλάξεις που σταδιακά θα ενισχύσουν την οικειότητα και θα αυξήσουν τη διέγερση. Εάν η κολπική ξηρότητα αποτελεί πρόβλημα, ενδείκνυται η χρήση κολπικού λιπαντικού. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει η δοκιμή νέων στάσεων που μπορεί να απαλλάξουν από την πίεση τις ευαίσθητες περιοχές και να βοηθήσουν στον έλεγχο της διείσδυσης. Μέχρι την πλήρη επούλωση της ευαίσθητης γυναικείας περιοχής, οι δυο σύντροφοι μπορούν να συζητήσουν εναλλακτικές της συνουσίας, ώστε να προσφέρουν ο ένας στον άλλον ευχαρίστηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν επίσης πρακτικές που όταν εφαρμόζονται πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τον πόνο, όπως είναι η κένωση της ουροδόχου κύστης, ένα ζεστό μπάνιο, ή η λήψη ενός παυσίπονου. Εάν υπάρχει αίσθημα καύσου μετά τη σεξουαλική πράξη, η εφαρμογή πάγου τυλιγμένου σε μια πετσέτα στην περιοχή μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση.

Οι δυο σύντροφοι πρέπει να θυμούνται πόσο μεγάλη σημασία έχει να μένουν συγκεντρωμένοι στην επαφή που έχουν ο ένας με τον άλλο και να μη σκέφτονται τις πάνες του παιδιού και τις δουλειές του σπιτιού. Εάν η σεξουαλική πράξη εξακολουθεί να είναι επώδυνη παρά τις προσπάθειες του ζευγαριού και το χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τον τοκετό, είναι σημαντικό να απευθυνθούν σε ειδικό που θα τους προτείνει διάφορες εναλλακτικές.

Τέλος, το ζευγάρι είναι σημαντικό να γνωρίζει πως μετά τον τοκετό ο μυϊκός τόνος του κόλπου είναι μειωμένος, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερη η ευχαρίστηση που προέρχεται από την τριβή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική διέγερση. Συνήθως όμως η αλλαγή αυτή είναι προσωρινή. Για την τόνωση των μυών του πυελικού εδάφους οι γυναίκες μπορούν να δοκιμάσουν τις ασκήσεις KegeL Οι ασκήσεις αυτές απαιτούν τη σύσφιξη των μυών του περινέου, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν κανείς θέλει να διακόψει την ούρηση, για 10 δευτερόλεπτα, τη χαλάρωση τους για αλλά 10 κι επανάληψη. Τρία σετ των 10 επαναλήψεων καθημερινά είναι αρκετά για να επαναφέρουν το μυϊκό τόνο.

mayoclinic.org
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης