Όταν ένας άνδρας έρθει αντιμέτωπος με στυτικά προβλήματα που εμφανίζονται συχνά, πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό. Μετά τη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ), ο άνδρας σε συνεργασία με τον ιατρό μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα και να έχει και πάλι μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Τα πιο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της ΣΔ είναι:

1. Αποκλεισμός υποκείμενων προβλημάτων υγείας που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ΣΔ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που ενδέχεται να προκαλεί τη ΣΔ. Πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία συστήνει μια πλήρη αξιολόγηση είτε για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε υποκείμενου νοσήματος είτε για τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπισή του. Τα καλά νέα είναι ότι η ΣΔ που προκύπτει από κάποιο ιατρικό πρόβλημα λύνεται μόλις το πρόβλημα αντιμετωπιστεί.

2. Φυσική δραστηριότητα

Πολλοί ιατροί συστήνουν την απώλεια βάρους για την αντιμετώπιση της ΣΔ. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, εάν συνδυαστεί με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μερικών κιλών. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 200 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης ανά εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Προσοχή στη διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή είναι το «κλειδί» για την επιτυχημένη απώλεια βάρους. Ως γενικό κανόνα για τους ενήλικες, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συστήνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη, καθώς και την εξισορρόπηση των θερμίδων που προσλαμβάνονται μέσω των τροφών με αυτές που καταναλώνονται για τις ανάγκες του οργανισμού. Είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή στο μέγεθος των μερίδων, καθώς και στις κρυφές θερμίδες που υπάρχουν στα ποτά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη και την αντικατάστασή τους με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

4. Διατήρηση μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με τη σύντροφο

Πολύ συχνά η σύντροφος του άνδρα με ΣΔ δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει και είναι πολύ πιθανό να αναλαμβάνει κάποιο μερίδιο ευθύνης. Είναι σημαντικό ο άνδρας να της εξηγήσει ότι κανείς δεν φταίει για τη ΣΔ. Συνήθως οι αιτιολογικοί παράγοντες έχουν να κάνουν με τον οργασμό, ενώ το στρες και το άγχος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Οι δύο σύντροφοι είναι καλό να μιλούν συχνά για το τι αισθάνονται και το τι σκέφτονται, και να μην κρύβουν τις ανησυχίες τους.

5. Διακοπή του καπνίσματος

Οι άνδρες που καπνίζουν έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ΣΔ. Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει στένωση στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος και να μην είναι δυνατή η επίτευξη και η διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία. Το πρόβλημα μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί με τη διακοπή του καπνίσματος.

6. Λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Ο ιατρός μπορεί παράλληλα να συνταγογραφήσει κάποιο από τα φάρμακα που κυκλοφορούν και χαλαρώνουν τους μυς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του αίματος στο πέος και να επιτυγχάνεται η στύση. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν τη σιλδεναφίλη (Viagra), την τανταλαφίλη (Cialis), τη βαρδεναφίλη (Levitra, Staxyn) και την αβαναφίλη (Stendra), και μπορούν να βοηθήσουν πολλούς άνδρες με ΣΔ.

7. Λήψη πολυβιταμίνης

Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν τη σχέση της ΣΔ με την έλλειψη των βιταμινών B12 και D. Η λήψη μιας πολυβιταμίνης σε καθημερινή βάση θα μπορούσε να βελτιώσει τόσο τη στυτική λειτουργία όσο και τη γενική υγεία του άνδρα. Κάλο είναι η λήψη της να γίνει σε συνεννόηση με τον ειδικό.

8. Συμβουλευτική

Ακόμα κι αν κάποιος έχει δοκιμάσει όλες τις σχετικές στρατηγικές, μπορεί ακόμα να νιώθει άγχος και απογοήτευση σχετικά με τη ΣΔ. Ένας σύμβουλος σεξουαλικών διαταραχών μπορεί να βοηθήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να είναι πιο χρήσιμη η θεραπεία ζεύγους. Ο άνδρας μπορεί να ζητήσει από τον ιατρό του να του συστήσει έναν σύμβουλο ή ακόμα και να ρωτήσει σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης σε ομάδες υποστήριξης, εάν νομίζει ότι μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν την εμπειρία.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης