Μέσα στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες κατά τις οποίες ο κόσμος έχει έρθει αντιμέτωπος με την επιδημία του HIV, όλες οι προσπάθειες περιορισμού κι ελέγχου της εξάπλωσής του καθώς και τα σχετικά μηνύματα προαγωγής υγείας επικεντρώνονται κυρίως στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω των ευκαιριακών σεξουαλικών επαφών. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι τα 1/3-2/3 των νέων μολύνσεων προέρχονται από σταθερούς συντρόφους.

Αυτό, βέβαια, είναι πέρα για πέρα λογικό, εάν σκεφτεί κάποιος ότι το μέσο ζευγάρι έχει σεξουαλικές επαφές 103 φορές τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός από μολυσμένο σταθερό σύντροφο πάρα από μολυσμένο περιστασιακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμφισβητούμενη εμπιστοσύνη καθώς και η επιθυμία για οικειότητα έχουν ως αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι στο πλαίσιο μιας μονογαμικής σχέσης να μη χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Πολύ συχνά, δηλαδή, η μη χρήση προφυλακτικού χρησιμοποιείται ως τρόπος για να δείξει κάποιος την εμπιστοσύνη στον σύντροφό του ή για να νιώσει μεγαλύτερη οικειότητα. Κάποιες φορές μπορεί απλώς οι σύντροφοι να δυσφορούν με τη συνεχή χρήση προφυλακτικού.

Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που διατηρούσαν σταθερή σχέση πίστευαν ότι κινδύνευαν λιγότερο από τον HIV σε σύγκριση με τους αδέσμευτους κι έκαναν λιγότερους προληπτικούς ελέγχους πάρα τη μη χρήση προφυλακτικού.

Η σωστή αντιμετώπιση του HIV και του AIDS ξεκινά από τα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι τόσο η πρόληψη όσο και η θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV δεν πρέπει να περιορίζονται στο άτομο, αλλά να επεκτείνονται στο ζευγάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές φορές η ίδια η σχέση μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση στους δύο συντρόφους ότι βρίσκονται σε μια προστατική φυσαλίδα. Την ψευδαίσθηση ενίσχυσε και η μακροχρόνια πεποίθηση ότι το περιστασιακό σεξ ήταν αυτό που αύξανε τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό. Ένα, μάλιστα, από τα μηνύματα της προαγωγής υγείας για την πρόληψη του HIV επικεντρώνεται στη σεξουαλική αποχή, τη διατήρηση μιας μονογαμικής σχέσης και στη χρήση προφυλακτικού. Θα μπορούσε, λοιπόν, να ερμηνευτεί και ως ένα μήνυμα που λέει ότι η ίδια η σχέση είναι προστατευτική. Πέρα από αυτό όμως, όταν στα πρώτα στάδια της σχέσης ο ενθουσιασμός θολώνει την κρίση, είναι πολύ πιθανό να εμποδίσει τα άτομα να ρωτήσουν τους νέους τους συντρόφους σχετικά με τον κίνδυνο έκθεσης στον HIV και να συζητήσουν τη χρήση προφυλακτικού. Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν ότι ο σύντροφός τους τούς αγαπάει και ποτέ δεν θα τους το έκρυβε εάν ήταν φορέας του HIV. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι εξαιτίας των αυξημένων ποσοστών οροθετικών ομοφυλόφιλων ανδρών στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό σε μια σχέση να έχουν και οι δύο σύντροφοι προσβληθεί από τον ιό.

Στην παρούσα φάση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan διεξάγουν καινοτόμο έρευνα και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με στόχο τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια ανδρών που έχουν εκτεθεί στον HIV.

Η πρώτη πρωτοβουλία με το όνομα «Stronger Together» («Δυνατότεροι μαζί») έχει σκοπό να βοηθήσει τα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός και ο άλλος οροαρνητικός να πάρουν τις πιο σωστές αποφάσεις για τη σχέση τους, ώστε να τη διατηρήσουν υγιή μέσα από ενδελεχή ενημέρωση και υποστήριξη. Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα βοηθήσει τους συντρόφους να θέσουν στόχους πρόληψης και θα τους διδάξει επικοινωνιακές δεξιότητες που θα επιτρέπουν τη συζήτηση και τη διαχείριση του ζητήματος του ιού μέσα στο πλαίσιο της σχέσης.

Η δεύτερη πρωτοβουλία με το όνομα «Project Nexus» δίνει τη δυνατότητα στους δύο συντρόφους να εξεταστούν για τον HIV μαζί στο σπίτι τους, κάνοντας χρήση του υλικού που τους στέλνουν και υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού με τον οποίον έρχονται σε επαφή μέσω βιντεοκλήσης.

Ο πυρήνας και των δύο αυτών πρότζεκτ είναι η ενθάρρυνση των ζευγαριών να διαχειριστούν τον HIV μέσα στο πλαίσιο της σχέσης. Η εκπαίδευση των συντρόφων σε επικοινωνιακές δεξιότητες δίνει τη δυνατότητα της συζήτησης σχετικά με τον ιό, προάγει την ολοκληρωμένη ενημέρωση και παρέχει εφόδια τα οποία οι δύο σύντροφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από κοινού για τη διαχείριση του κίνδυνου του HIV.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης