Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία. Αν και συχνά εμφανίζεται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί συχνά να εμφανιστεί και σε νεότερους για διαφορετικούς λογούς. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Μασαχουσέτη σχετικά με τη γήρανση των ανδρών, βρέθηκε ότι το 52% των ανδρών έχουν εμφανίσει κάποια στιγμή ΣΔ ενώ παράλληλα η δυσλειτουργία διαγιγνώσκεται στο 40% των σαραντάρηδων. Η ΣΔ δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών. Κάθε άνδρας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με αυτή οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του οι βασικοί λόγοι εμφάνισης της ΣΔ ανεξαρτήτως ηλικίας είναι:

-Η λήψη κάποιων φαρμάκων. Συνήθως τα φάρμακα που χορηγούνται για τα καρδιολογικά προβλήματα και τις διαταραχές της διάθεσης μπορεί να έχουν τη ΣΔ ως παρενέργεια. Τα φάρμακα αυτά είτε αλλάζουν τη ροή του αίματος είτε τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα επίτευξης ή και διατήρησης στύσης με αποτέλεσμα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική επίδοση του άνδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το στρες. Στρεσογόνοι παράγοντες υπάρχουν πολλοί στην καθημερινότητα μας και πολλές φορές μπορεί να σχετίζονται με αλλαγές που τα άτομα θεωρούν θετικές όπως είναι μια προαγωγή, η αγορά ενός νέου σπιτιού ή ο ερχομός ενός μωρού. Βέβαια το στρες μπορεί επίσης να προέλθει από αρνητικές αλλαγές και εμπειρίες όπως είναι η απώλεια της εργασίας ή τα προβλήματα στη σχέση με το σύντροφο. Αν και οι πήγες του στρες είναι πολλές και διαφορετικές, ένα είναι σίγουρο. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική επίδοση. Συχνά το στρες αναφέρεται ως ψυχολογικό αίτιο της ΣΔ αλλά στην πραγματικότητα οι ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες του φύλου και να οδηγήσουν στη ΣΔ.

– Το άγχος. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εμπειρία του άγχους κάποια στιγμή στη ζωή τους είτε γατί ανησυχούν για τη φάση που διανύουν στο παρόν είτε για το πιο μακρινό μέλλον. Μια ειδική μορφή άγχους που επηρεάζει ιδιαίτερα τους άνδρες που υποφέρουν από ΣΔ είναι το άγχος επίδοσης. Οι αρνητικές σκέψεις και η ανησυχία σχετικά με τη σεξουαλική τους επίδοση μπορεί να εγκλωβίσει τους άνδρες σε ένα φαύλο κύκλο όπου το περισσότερο άγχος φέρνει πιο προβληματική επίδοση και η προβληματική επίδοση φέρνει περισσότερο άγχος

– Νευρολογικές διαταραχές. Το κεντρικό νευρικό σύστημα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο εγκέφαλος ελέγχει ολόκληρο το σώμα. Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο οι νευρολογικές διαταραχές όπως είναι η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό ή κάποιος τραυματισμός που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία. Τα νευρολογικά αυτά προβλήματα είναι πιθανό να εμφανισθούν σε κάθε ηλικία, να επηρεάσουν την αίσθηση της σεξουαλικής επαφής, να προκαλέσουν μειωμένη διέγερση και σεξουαλική ευχαρίστηση και τέλος να επηρεάσουν την ικανότητα επίτευξης και διατήρησης της στύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η χρήση αλκοόλ και ουσιών. Πολλοί άνδρες γνωρίζουν ότι το αλκοόλ και η χρήση ουσιών μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική τους επίδοση. Μια νέα μελέτη όμως έδειξε ότι η κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ σε προηγουμένη φάση της ζωής μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην παρούσα στυτική λειτουργία ακόμα κι αν είναι πολλά τα χρόνια αποχής από τις ουσίες και το αλκοόλ. Ιδιαίτερα το αλκοόλ βρέθηκε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη στυτική λειτουργία ενώ η χρήση οπιούχων ή διεγερτικών ουσιών βρέθηκε να σχετίζεται με προβλήματα στον οργασμό.

Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα με την αίτια που την προκάλεσε, η ΣΔ αντιμετωπίζεται. Ο άνδρας με ΣΔ δεν έχει πάρα να ζητήσει τη βοήθεια του ειδικού. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές και ο ειδικός θα βοηθήσει τον άνδρα να βρει τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση για τη δική του περίπτωση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης