Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική μελέτη, περισσότεροι από ένας στους δέκα άνδρες πληρώνουν για τη σεξουαλική πράξη με επαγγελματίες σεξουαλικούς εργαζόμενους. Από το 11% των ανδρών λοιπόν που βρέθηκε ότι αναζητούν τον αγοραίο έρωτα, οι περισσότεροι έχουν επισκεφτεί μέρη δημοφιλή για το σεξουαλικό τουρισμό, όπως είναι η Bangkok και το Άμστερνταμ.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό βρέθηκε ότι ο αγοραίος έρωτας συνδέεται με άλλες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ηδονιστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών. Αναφέρεται μάλιστα ότι είναι περισσότερο οι νεαροί επαγγελματίες και όχι οι μοναχικοί ηλικιωμένοι που πληρώνουν για τη σεξουαλική πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανέλυσε δεδομένα από την τρίτη εθνική έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής. Η αρχική μελέτη αποκάλυψε ότι τα ζευγάρια σήμερα κάνουν λιγότερο σεξ από ότι κατά τη δεκαετία του 90. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον των ερευνητών στράφηκε στην πρακτική του αγοραίου έρωτα. Μόνο το 0,1% των γυναικών ηλικίας 16-74 που συμμετείχαν στη μελέτη είχε πληρώσει για τη σεξουαλική πράξη, αλλά το 11% των ανδρών ανέφερε ότι το έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Από τους 6,108 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, το 3,6% είχε αναζητήσει τον αγοραίο έρωτα μέσα στα τελευταία 5 χρόνια, ενώ το 1,1% το είχε κάνει μέσα στο περασμένα έτος.

Οι άνδρες που είχαν πληρώσει για να κάνουν σεξ είχαν κατά μέσο όρο πάνω από το διπλάσιο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων(32) σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν πληρώσει(14). Ο αυξημένος αριθμός μάλιστα δεν οφειλόταν στις επαγγελματίες που πλήρωναν. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες αυτοί ήταν πολύ δραστήριοι σεξουαλικά. Αυτό όμως, όπως φαίνεται είχε ένα τίμημα. Οι άνδρες που είχαν πληρώσει για τη σεξουαλική πράξη μέσα στα τελευταία 5 χρόνια ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως είναι η σύφιλη, η γονόρροια και η λοίμωξη από HIV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλικιακή ομάδα που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να έχει πληρώσει πρόσφατα για τη σεξουαλική πράξη ήταν αυτή των 25-35. Άλλοι παρόντες που βρεθήκαν να αυξάνουν την αναζήτηση του αγοραίου έρωτα ήταν η μη ύπαρξη σταθερού συντρόφου, η εργασία σε διευθυντικές θέσεις, το ελεύθερο επάγγελμα και η χρήση ουσιών. Οι ερευνητές μάλιστα, τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν το στερεότυπο του ηλικιωμένου μοναχικού άνδρα που καταφεύγει στον αγοραίο έρωτα.

Τα 2/3 των ανδρών που επιλέγουν τον αγοραίο έρωτα ανέφεραν ότι τον αναζητούν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ίσως οι άνδρες δε επιλέγουν τη συμπεριφορά αυτή στο σπίτι τους, αλλά περιστασιακά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία κατά τη διάρκεια ενός διήμερου ταξιδιού, για παράδειγμα. Τονίζουν όμως ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Οι συγγραφείς της μελέτης μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι κλινικές σεξουαλικής υγείας είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν τον αγοραίο έρωτα σαν προειδοποιητικό σημάδι άλλων επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών για την εξάπλωση των ΣΜΝ , όπως είναι η συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων. Από τη στιγμή που αυτή η ομάδα ανδρών έχει σημαντικά αυξημένα κρούσματα ΣΜΝ, η ενίσχυση της πρόληψης, της σχετικής ενημέρωσης και της προαγωγής της σεξουαλικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας.

Οι επαγγελματίες υγείας του χώρου μάλιστα, αποκαλύπτουν πως πολλοί άνδρες που είχαν πληρώσει για σεξ στο εξωτερικό, γύρισαν πανικόβλητοι στη Βρετανία επειδή δε γνώριζαν αν έχουν κολλήσει κάποιο ΣΜΝ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί ο πανικός αυτού του τύπου είναι οι άνδρες να έχουν πάντα μαζί τους διαθέσιμα προφυλακτικά και να τα χρησιμοποιούν με συνέπεια σε κάθε σεξουαλική επαφή. Παράλληλα, εάν γνωρίζουν ότι έκαναν μη ασφαλές σεξ, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν στο σχετικό έλεγχο το συντομότερο δυνατό.

Πηγή : bbc
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης