Η ουροδόχος κύστη είναι ένα όργανο που έχει σχήμα μπαλονιού, συλλέγει τα ούρα από τους νεφρούς και τα αποθηκεύει μέχρι να αποβληθούν από το σώμα μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα.
Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου ουροδόχου κύστης είναι το ουροθηλιακό καρκίνωμα που ξεκινά από το τοίχωμά της. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ξεκινά να αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα του τοιχώματος αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Ο ουροθηλιακός καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε όργανο του ουροποιητικού συστήματος όπως είναι, πέρα από την ουροδόχο κύστη, η ουρήθρα, οι ουρητήρες και τα νεφρά.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο 8ος πιο συχνός στις γυναίκες. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 70-75.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα πρώτα στάδια της νόσου συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι είναι η αιματουρία. Συχνά το αίμα στα ούρα μπορεί να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι αλλά μόνο κάτω από το μικροσκόπιο. Άλλα πιο σπάνια συμπτώματα περιλαμβάνουν την επώδυνη ούρηση, τη συχνή ούρηση ή τη συχνή ανάγκη για ούρηση, την αργή ή διακεκομμένη ροή των ούρων και τον πυελικό πόνο.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ενδεικτικά άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις, η ουρολιθίαση ή τα προβλήματα του προστάτη. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να υποβληθεί σε μια ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση ώστε να προσδιοριστεί η αιτία.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κίνδυνου είναι το κάπνισμα, η έκθεση σε χημικά, η χρόνια λοίμωξη της κύστης ή η χρόνια χρήση ουροκαθετήρα, και η χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση άλλων τύπου καρκίνου. Επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι άνδρες, οι καυκάσιοι και όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί τύποι καρκίνου ενδέχεται να προληφθούν με τη ληψη κάποιων μέτρων και την υιοθέτηση κάποιων αλλαγών. Για τη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη σημαντικά είναι τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

• Η διακοπή του καπνίσματος. Ίσως το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει κανείς για να προλάβει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι χημικές ουσίες του καπνού απορροφόνται από το αίμα, περνούν στα νεφρά και συγκεντρώνονται στα ούρα. Τα χημικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Εάν το άτομο δυσκολεύεται να διακόψει το κάπνισμα μπορεί να απευθυνθεί στις ειδικές υπηρεσίες και να λάβει τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεται.
• Η αποφυγή της έκθεσης σε χημικές ουσίες. Ιδιαίτερα εάν το άτομο εργάζεται σε περιβάλλον με επικίνδυνα χημικά είναι απαραίτητο να λαμβάνει διαρκώς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Τέλος, σημαντική είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα προάγει τη γενική υγεία, καθώς και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης