Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι το στρες και η ασθένεια. Μπορεί επίσης να προκληθεί και από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, καθώς ανήκει στις παρενέργειες αρκετών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μπορεί επίσης να προκληθεί ακόμα και από παλιά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως είναι κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι πιθανότητες εμφάνισης ΣΔ αυξάνονται με την ηλικία, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες λαμβάνουν περισσότερα κατά μέσο όρο φάρμακα σε σύγκριση με τους νέους. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ.

Το ερώτημα του πότε και του πως κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ είναι πολύπλοκο, καθώς δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί εάν η ΣΔ προκαλείται όντως από τα φάρμακα ή από το πρόβλημα υγείας για το οποίο λαμβάνονται . Σε κάποιες περιπτώσεις, άλλωστε, άνδρες πηγαίνουν στο ιατρό τους με συμπτώματα ΣΔ και διαγιγνώσκονται αμέσως με κάποιο πρόβλημα όπως είναι η υπέρταση ή η νόσος του Parkinson. Εάν λοιπόν ένας άνδρας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για κάποιο πρόβλημα κι εμφανίσει ΣΔ θα πρέπει ο ιατρός του να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις, ώστε να προσδιοριστεί εάν η αιτία είναι η ασθένεια ή η φαρμακευτική αγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φάρμακα που είναι ευρέως γνωστά για τη συμβολή τους στην εμφάνιση ΣΔ είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, της ψυχικής ασθένειας και των αλλεργιών. Υπάρχουν όμως και άλλα συχνά μη αναμενόμενα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν στυτικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι οι σταγόνες ματιών για το γλαύκωμα. Οι σχετικές πληροφορίες αναγράφονται στο επίσημο έντυπο που παρέχεται από τον κατασκευαστή του κάθε φαρμάκου, αλλά εάν ο άνδρας έχει επιπλέον απορίες σχετικά με τις παρενέργειάς, μπορεί να απευθυνθεί στο φαρμακοποιό του.

Για την επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία, το πέος χρειάζεται καλή αιμάτωση. Οι άνδρες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση λοιπόν μπορεί να εμφανίσουν ΣΔ γιατί η υπέρταση επηρεάζει την καλή ροή του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Στα φάρμακα που θεραπεύουν την υπέρταση αλλά επίσης προκαλούν ΣΔ συμπεριλαμβάνονται τα διουρητικά και άλλα αντιυπερτασικά. Κάποια από τα πιο γνωστά είναι:

Atenolol (Tenormin)
Chlorothiazide (Diuril)
Enalapril (Vasotec)
Furosemide (Lasix)
Hydralazine (Apresoline)
Hydrochlorothiazide (Esidrix)
Methyldopa (Aldomet)
Metoprolol (Lopressor)
Nifedipine (Adalat, Procardia)
Prazosin (Minipress)
Propranolol (Inderal)
Spironolactone (Aldactone)
Triamterene (Maxzide)
Verapamil (Calan).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ΣΔ ακριβώς όπως και η σωματική. Το στρες, το άγχος, η κατάθλιψή, καθώς και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι γνωστό ότι προκαλούν ΣΔ, αλλά πολλοί άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία διαπιστώνουν ότι μπορεί να αισθάνονται καλυτέρα ενώ η ΣΔ επιμένει. Ταυτόχρονα κάποιοι άνδρες που υπέφεραν από κατάθλιψη δεν είχαν ΣΔ μέχρι που ξεκίνησαν να λαμβάνουν την αντικαταθλιπτική αγωγή. Κάποια από τα πιο γνωστά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και παράλληλα έχουν σαν παρενέργεια τη ΣΔ είναι:

Amitriptyline (Elavil)
Chlordiazepoxide (Librium)
Chlorpromazine (Thorazine)
Doxepin (Sinequan)
Fluoxetine (Prozac)
Imipramine (Tofranil)
Oxazepam (Serax)
Phenelzine (Nardil)
Phenytoin (Dilantin)
Sertraline (Zoloft)
Thioridazine (Mellaril)
Στυτική δυσλειτουργία μπορούν επίσης να προκαλέσουν αντιαλλεργικά φάρμακα καθώς και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της καούρας. Στα φάρμακα αυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και μάλιστα είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή συμπεριλαμβάνονται:
Cimetidine (Tagamet)
Dimenhydrinate (Dramamine)
Diphenhydramine (Benadryl)
Hydroxyzine (Vistaril)
Meclizine (Antivert)
Nizatidine (Axid)
Promethazine (Phenergan)
Ranitidine (Zantac).

Εάν ο άνδρας υποψιαστεί ότι η αγωγή που λαμβάνει προκαλεί ΣΔ ή έστω συμβάλει στην εμφάνισή της, είναι πολύ σημαντικό να μη σταματήσει την αγωγή πριν μιλήσει πρώτα με τον ιατρό του. Η ΣΔ μπορεί να είναι παροδική μέχρι το σώμα να συνηθίσει το φάρμακο, αλλά εάν επιμένει, ο ιατρός ενδεχομένως θα συνταγογραφήσει μια άλλη θεραπεία που δε θα έχει τις ίδιες παρενέργειες.

Πηγή: cnn (Μεταφρασμένο Κείμενο)
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης