Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει τον εγκέφαλο μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σεξουαλική όσο και τη γενική υγεία ενός ατόμου. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Rutgers στο NewJersey διερευνούν στην παρούσα φάση την επίδραση της σεξουαλικής πράξης σε εγκεφαλικό επίπεδο. Πρόκειται όμως για μια δύσκολη μελέτη, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη και στην οποία συμμετέχουν άτομα τα οποία αυτοϊκανοποιούνται, ενώ η εγκεφαλική τους λειτουργία καταγράφεται με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας.

Κάποια ευρήματα όμως σχετικά με την επίδραση του σεξ στον εγκέφαλο είναι ήδη γνωστά. Αυτά είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Το σεξ προκαλεί ευχαρίστηση κι ευφορία. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική πράξη και ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκέφαλου. Η ντοπαμίνη είναι επίσης υπεύθυνη για το αίσθημα ευφορίας που έχουν τα άτομα μετά από τη χρήση κάποιων ουσιών. Η σεξουαλική πράξη σε συνδυασμό με τη χρήση κοκαΐνης από την άλλη δεν προσφέρει ακριβώς το ίδιο συναίσθημα γιατί ενεργοποιούνται τόσο οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές όσο και κάποιες διαφορετικές. Η καφεΐνη, η νικοτίνη και η σοκολάτα επίσης ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

• Κάποιες από τις ουσίες του ανδρικού σπέρματος μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2002 στην οποία συμμετείχαν 300 γυναίκες βρήκε ότι όσες είχαν σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είχαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται σε διάφορες ουσίες που περιέχει το ανδρικό σπέρμα συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και των προσταγλανδινών, οι οποίες έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απορροφούνται από το ανθρώπινο σώμα μετά το πέρας της σεξουαλικής πράξης. Έλεγξαν μάλιστα και την επίδραση άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τη διάθεση όσο και τη χρήση προφυλακτικού. Τα νέα αυτά είναι καλά για τα άτομα που διατηρούν σταθερές σχέσεις, αλλά όχι για τα άτομα που έχουν συχνές εναλλαγές συντρόφων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσει κανείς τη διάθεσή του, αλλά δυστυχώς η χρήση του προφυλακτικού είναι ο πιο σίγουρος τρόπος προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

• Πολλές φορές μετά το τέλος της σεξουαλικής πράξης μειώνεται η διάθεση. Μπορεί η ντοπαμίνη να δημιουργεί ευφορία και ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αλλά πολύ συχνά μετά το τέλος της, μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να προκύψει το φαινόμενο της μετασυνουσιακής δυσφορίας , όπως το ονομάζουν. Περίπου το 1/3 των γυναικών που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη μάλιστα, ανέφερε ότι ένιωθε θλίψη κάποια στιγμή μετά το τέλος της σεξουαλικής πράξης. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι ακόμα εάν το συναίσθημα αυτό συνδέεται με τη μετάνοια τους για την πράξη ή με τον ενδεχόμενο εξαναγκασμό τους σε αυτή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Το σεξ μπορεί να ανακουφίσει την κεφαλαλγία. Μια γερμανική μελέτη του 2013 έδειξε ότι το 60% των συμμετεχόντων με ημικρανία και το 30% των συμμετεχόντων με αθροιστική κεφαλαλγία, οι οποίοι έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κεφαλαλγίας, ανέφεραν ολική ή μερική ανακούφιση. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που ερέθιζαν την περιοχή που ονομάζεται σημείο G, αύξαναν την ουδό του πόνου, χρειάζονταν δηλαδή πιο έντονα, επώδυνα ερεθίσματα προκειμένω να αισθανθούν τον πόνο. Άλλοι ερευνητές αποδίδουν την ανακουφιστική επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην ορμόνη ωκυτοκίνη. Είναι η επονομαζόμενη ορμόνη της αγάπης που βοηθά στην ανάπτυξη του δεσμού μητέρας-παιδιού και η οποία επίσης απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική πράξη και έχει αναλγητικές ιδιότητες.

• Το σεξ μπορεί να προκαλέσει αμνησία. Κάθε χρόνο λιγότερα από 7 στα 100 άτομα εμφανίζουν μια κατάσταση που ονομάζεται ¨παγκόσμια παροδική αμνησία»( TGA). Πρόκειται για μια παροδική απώλεια μνήμης που μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες νευρολογικές καταστάσεις. Μπορεί να προκληθεί για παράδειγμα από έντονο σεξ, συναισθηματικό στρες, πόνο, μικρές κρανιοεγεφαλικές κακώσεις, ιατρικές επεμβάσεις, επαφή με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Η απώλεια μνήμης μπορεί να κρατήσει από μερικά λεπτά έως και μερικές ώρες. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου το άτομο δεν μπορεί να σχηματίσει νέες αναμνήσεις ή να θυμηθεί τα πολύ πρόσφατα γεγονότα. Ευτυχώς η κατάσταση δε φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

• Μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη. Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει η μελέτη σε αρουραίους. Πιο συγκριμένα, οι αρουραίοι που έκαναν κάθε μέρα σεξ για 14 συνεχόμενες ημέρες ανέπτυξαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Τα ευρήματα επαληθεύτηκαν και από μια ακόμα μελέτη σε ποντίκια. Μένει να διερευνηθεί εάν η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα έχει την ίδια θετική επίδραση στους ανθρώπους.

• Μειώνει το στρες. Η ίδια μελέτη που βρήκε ότι η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ενισχύει τη μνήμη στους αρουραίους βρήκε επίσης ότι οι αρουραίοι που είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές είχαν λιγότερο στρες. Μια μελέτη σε ανθρώπους επίσης βρήκε ότι τα άτομα που είχαν μόλις ολοκληρώσει τη σεξουαλική πράξη ανταποκρίνονταν καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος του στρες επετεύχθη μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.
• Φέρνει υπνηλία κυρίως στους άνδρες. Η καταστολή του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου μετά από την εκσπερμάτιση, καθώς και η απελευθέρωση ωκυτοκίνης και σεροτονίνης ευθύνονται πιθανόν για την υπνηλία των ανδρών μετά τη σεξουαλική πράξη.

Από ότι φαίνεται λοιπόν η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και κατ επέκταση σε όλους τους τομείς της υγείας κι ευεξίας του ατόμου αποτελεί ένα λαμπρό πεδίο μελέτης.

Πηγή : abcnews
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης