Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη που καθορίζει τη σεξουαλική απόκλιση. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τις παραφιλίες ή τις μη τυπικές φαντασιώσεις δεν καθορίζει το ακριβές περιεχόμενο των φαντασιώσεων αυτών.

Η 5η έκδοση του εγχειριδίου διάγνωσης και ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών (DSM-5), το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη Βόρειο Αμερική, αναφέρεται μόνο σε «ανώμαλες» φαντασιώσεις. Ταυτόχρονα η προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να καθορίσει τις παραφιλίες είναι επίσης μη συγκεκριμένη από τη στιγμή που χαρακτηρίζει τις φαντασιώσεις ως «ασυνήθιστες». Οι ειδικοί τονίζουν ότι από κλινική άποψη γνωρίζουν τι είναι μια παθολογική σεξουαλική φαντασίωση. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να περιλαμβάνει τη μη συναίνεση, την πρόκληση πόνου ή ακόμα ενδέχεται η φαντασίωση να είναι απόλυτα απαραίτητη για την ικανοποίηση του ατόμου. Τι είναι όμως αυτό ακριβώς που καθιστά μια φαντασίωση ανώμαλη ή μη τυπική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές λοιπόν διεξήγαγαν μια μεγάλη μελέτη στο γενικό πληθυσμό προκειμένω να φτάσουν στα σχετικά συμπεράσματα. Στη μελέτη συμμετείχαν 799 άνδρες και 718 γυναίκες από το Quebec με μέση ηλικία τα 30 έτη. Τους ζητήθηκε με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου να περιγράψουν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις και να δώσουν επιπλέον λεπτομέρειες για την αγαπημένη τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ποικίλουν πολύ στο γενικό πληθυσμό με πολύ λίγες φαντασιώσεις να αναγνωρίζονται στατιστικά ως σπάνιες, ασυνήθεις ή τυπικές.
Στα παραδείγματα των σπάνιων φαντασιώσεων που αναφέρουν οι ερευνητές, περιλαμβάνονται σενάρια σεξουαλικής πράξης με ζώα ή παιδιά. Στα παραδείγματα των ασυνήθιστων, τα σενάρια περιλαμβάνουν ούρηση, τρανσβεστισμό, σεξουαλική πράξη με ιερόδουλες καθώς και την κακοποίηση ατόμων που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών. Στις τυπικές φαντασιώσεις οι ερευνητές αναφέρουν τη σεξουαλική πράξη σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, το στοματικό σεξ, ή στην περίπτωση των ανδρών τη σεξουαλική πράξη με δυο γυναίκες ταυτόχρονα.

Τα ευρήματα της μελέτης, επίσης, επιβεβαιώνουν το σεξουαλικό στερεότυπο που θέλει τους άνδρες να έχουν περισσότερες φαντασιώσεις και να τις περιγράφουν με πιο ζωηρό τρόπο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις διαφορές των δυο φύλων αναφορικά με την ερμηνεία των σεξουαλικών φαντασιώσεων.

Για παράδειγμα, αν και το 30%-60% των γυναικείων φαντασιώσεων που περιγράφηκαν με λεπτομέρεια, είχε θεματολογία σχετική με την υποταγή, όπως είναι το δέσιμο, ο ξυλοδαρμός και ο σεξουαλικός εξαναγκασμός, βρέθηκε ότι οι γυναίκες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να θέλουν να τις πραγματοποιήσουν σε σύγκριση με τους άνδρες. Η πλειοψηφία των ανδρών δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να πραγματοποιηθούν οι φαντασιώσεις του.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους επιτρέπουν να διαφωτίσουν συγκεκριμένα κοινωνικά φαινόμενα, όπως είναι η τεράστια επιτυχία του βιβλίου «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» στο γυναικείο πληθυσμό. Φαίνεται μάλιστα ότι το ζήτημα των σεξουαλικών φαντασιώσεων τους ενδιαφέρει πολύ και για αυτό διεξάγουν μια νέα έρευνα στην προσπάθεια τους να αναδείξουν την ύπαρξη ομογενών υποομάδων με βάση τους συνδυασμούς των φαντασιώσεων. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν φαντασιώσεις υποταγής, συχνά αναφέρουν και φαντασιώσεις κυριαρχίας. Ο συνδυασμός αυτός μάλιστα φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης.

Οι γυναίκες επίσης ανέφεραν περισσότερες φαντασιώσεις με τον σύντροφο τους, ενώ οι άνδρες φαντασιώνονται περισσότερο γυναίκες εκτός της σχέσης. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης , όμως, είναι ένας σημαντικός αριθμός φαντασιώσεων που φαίνονται να είναι μόνο ανδρικές και περιλαμβάνουν τα διάφυλα άτομα, το πρωκτικό σεξ ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, καθώς και η ιδέα να βλέπουν τη σύντροφο τους να κάνει σεξ με έναν άλλο άνδρα.

Οι θεωρίες της εξελικτικής βιολογίας δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτές τις φαντασιώσεις, ενώ παράλληλα, οι παραφιλίες των ανδρών και των γυναικών αναγνωρίζονται επίσημα ως προβληματικές σεξουαλικές δυναμικές.

Ο διάλογος σχετικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μια σεξουαλική φαντασίωση χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική ή ως ασυνήθης έχει προβληθεί ιδιαίτερα από media στις ΗΠΑ με αφορμή της υπόθεση ενός καναδού τηλεοπτικού παραγωγού που κατηγορείται από 8 γυναίκες για την υποβολή τους σε βίαιες και σαδιστικές σεξουαλικές πράξεις για τις οποίες δεν έδωσαν τη συναίνεσή τους.

Η παρούσα έρευνα μπορεί να διαφωτίσει την παραπάνω υπόθεση μέσω των διαφορών που εντόπισε μεταξύ των ανδρικών και των γυναικείων σεξουαλικών φαντασιώσεων. Κάποιες από τις γυναίκες που κατηγορούν τον καναδό, για παράδειγμα, αποκάλυψαν ότι είχαν μοιραστεί μαζί του κάποιες φαντασιώσεις υποταγής, αλλά δε συναίνεσαν ποτέ στην εκδραμμάτισή τους.

Οι υπέρμαχοι του BDSM, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ερωτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τη χρήση σαδομαζοχιστικών πρακτικών καθώς και τη δημιουργία σχέσεων υποταγής και κυριαρχίας, τονίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση των συντρόφων. Τονίζεται μάλιστα ότι η πραγματική εξουσία βρίσκεται στο υποταγμένο άτομο από τη στιγμή που θέτει τα όρια. Αν δεν υπήρχε το στοιχείο της συναίνεσης, τότε το BDSM θα ήταν μια άλλη εκδοχή της ανδρικής σεξουαλικής βίας.

Τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης όμως, έδειξαν ότι οι γυναίκες που έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», το οποίο πραγματεύεται μια σχέση που εμπίπτει στην κατηγορία BDSM, είναι πιο πιθανό να έχουν κακοποιητικούς συντρόφους. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι αναγνώστριες ήταν κατά 25% πιο πιθανό να έχουν ένα σύντροφο που τις κακοποιεί λεκτικά, κατά 34% ο σύντροφός τους να τις παρακολουθεί και κατά 75% να μη τραφούν για πάνω από 24 ώρες.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης