Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορεί να κάνει ένας άνδρας στον τρόπο ζωή του με σκοπό να βελτιώσει τη στυτική του λειτουργία. Κάποιες από αυτές μάλιστα μπορεί να επιφέρουν οφέλη και τη γενική υγεία του άνδρα.

Πριν κάνεις αποφασίσει ποιες αλλαγές να κάνει, καλό είναι να λάβει υπόψη του το ρόλο της καλής ροής του αίματος στο πόες στην επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ένας άνδρας ερεθιστεί σεξουαλικά οι αρτηρίες του πέους διαστέλλονται και ο μαλακός μυϊκός ιστός χαλαρώνει με αποτέλεσμα το πέος να γεμίζει με αίμα και η στύση να αποκτά τη σκληρότητά της. Συχνά άλλωστε τα στυτικά προβλήματα προκύπτουν όταν συνυπάρχουν αλλά προβλήματα που επηρεάζουν τη ροή του αίματος.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής λοιπόν που μπορεί να κάνει ένας άνδρας ώστε να βελτιώσει τη στυτική του λειτουργία είναι:

– Η άσκηση: Πολλοί άνδρες ανακαλύπτουν ότι η στυτική του λειτουργία βελτιώνεται όταν ασκούνται τακτικά. Η σχετική ερευνά έχει δείξει ότι οι άνδρες που γυμνάζονται έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Η άσκηση βοήθα την καλή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του πέους. Ο άνδρας μπορεί να απευθυνθεί στον ιατρό του προκειμένω να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο άσκησης για αυτόν.
– Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους: Η παχυσαρκία μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία που επιτρέπουν τη ροή του αίματος στο πέος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν περισσότερο περιττό βάρος έχουν περισσότερα στυτικά προβλήματα τα οποία μπορεί να βελτιωθούν μετά την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους επίσης μειώνει τη φλεγμονή, αυξάνει την τεστοστερόνη, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
– Η διακοπή του καπνίσματος: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣΔ. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται με την αύξηση του αριθμού των τσιγάρων. Οι άνδρες που διακόπτουν το κάπνισμα, συχνά βλέπουν βελτίωση στη στυτική λειτουργία.
– Η σωστή διατροφή: Η ερευνά έχει δείξει ότι η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής μπορεί να ενισχύσει τη στυτική λειτουργία σε κάποιους άνδρες. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ελαιόλαδο. Σχετική μελέτη έχει δείξει ότι οι άνδρες που δεν είχαν ΣΔ ήταν πιο πιθανό να τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψαρί και δημητριακά ολικής άλεσης.
– Ο έλεγχος του διαβήτη και του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα: Πολλοί άνδρες που έχουν διαβήτη έχουν επίσης στυτικά προβλήματα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία , τα νευρά και το στυτικό ιστό. Τα αιμοφόρα αγγεία των διαβητικών ανδρών είναι πιο ευάλωτα στην αθηροσκλήρωση και τη σκλήρυνση των αρτηριών. Ο σχηματισμός των πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών δυσχεραίνει την καλή ροή του αίματος στο πέος. Παράλληλα η καταστροφή των νευρών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μεταφορά ερεθισμάτων μεταξύ εγκεφάλου και πέους. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν επίσης την παραγωγή χημικών ουσιών απαραίτητων για τη στύση, καθώς και άλλων που σκληραίνουν το στυτικό ιστό και οδηγούν σε φλεβική διαφυγή. Όταν παρουσιάζεται φλεβική διαφυγή η στύση δε διατηρείται καθώς το αίμα επιστρέφει από το πέος στο υπόλοιπο σώμα.
– Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια συχνή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) καθώς μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος. Επίσης τα αντιυπερτασικά φάρμακα συχνά προκαλούν ΣΔ. Ιδιαίτερα τα διουρητικά και οι βήτα αποκλειστές προκαλούν πιο συχνά σεξουαλικές παρενέργειες. Ο ιατρός μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του φαρμάκου ή στη ρύθμιση της αγωγής έτσι ώστε να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση με τον ταυτόχρονο περιορισμό των σεξουαλικών παρενεργειών.
– Η διαχείριση της κατάθλιψης: Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν συνδέονται με αιτιώδη σχέση. Τόσο η ΣΔ μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη όσο και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ΣΔ. Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση της κατάθλιψης ενισχύει τη στυτική λειτουργία. Είναι σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί ότι κάποια αντικαταθλιπτικά όπως είναι οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης μπορεί να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες. Μπορεί να χρειαστεί ο άνδρας να δοκιμάσει διαφορετικά φάρμακα με τη καθοδήγηση του ειδικού προκειμένω να καθοριστεί ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό.
– Η σεξουαλική δραστηριότητα: Σε μια φιλανδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν άνδρες ηλικίας 55-75 που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο συχνά από μια φορά την εβδομάδα, βρέθηκε ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα προστατεύει από τη ΣΔ.
– Ποδηλασία με μέτρο και προσοχή: Οι άνδρες όταν κάνουν ποδήλατο πιέζουν πολύ την περιοχή του περινέου με αποτέλεσμα να σταματούν την αιμάτωση της περιοχής και να προκαλούνται σεξουαλικές δυσκολίες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση σέλας που δεν έχει μυτερό σχήμα, την προσαρμογή της θέσης ώστε να πιέζεται λιγότερο το περίνεο, καθώς και τον περιορισμό του χρόνου ποδηλασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης