Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Sexual Medicine, υπάρχει ένας συνδυασμός τροποποιήσεων του τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Η μελέτη διεξήχθη στην Αυστραλία και το δείγμα της αποτελούταν από 756 άνδρες ηλικίας 35-80 ετών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Όλοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που εξέταζε τη σεξουαλική επιθυμία κα δραστηριότητα, συμπεριλαμβανόμενων των σεξουαλικών προτιμήσεων, ενώ παράλληλα, περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη γενική υγεία και τις συμπεριφορές που την επηρεάζουν, όπως είναι η διατροφή, ο ύπνος και η φυσική άσκηση. Τέλος, συμπεριλαμβανόταν και μια κλίμακα για την εκτίμηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές, αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 5 χρόνια είδαν ότι όσοι βελτίωναν τον τρόπο ζωής τους υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές, βελτίωναν και τη σεξουαλική τους λειτουργία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί στους άνδρες όλων των ηλικιών και ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση των σεξουαλικών πρακτικών όταν οι άνδρες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους υιοθετώντας υγιεινές συμπεριφορές και συνήθειες. Πιο κάτω, αναφέρονται οι 5 σημαντικές τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως αναδείχτηκαν από τη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Διαχείριση του βάρους

Οι παχύσαρκοι άνδρες έχει βρεθεί πως έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Είναι σημαντικό λοιπόν οι άνδρες να τροποποιήσουν τη διατροφή τους και να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα προκειμένω να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

2. Επαρκής ύπνος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη διατήρηση των ιδανικών επιπέδων τεστοστερόνης είναι σημαντικό οι άνδρες να κοιμούνται επαρκώς έτσι ώστε ο οργανισμός να ξεκουράζεται. Οι άνδρες που ροχαλίζουν πρέπει να εξετάζονται για υπνική άπνοια, μια κατάσταση κατά την οποία ο κύκλος του ύπνου διακόπτεται και το σώμα δεν ξεκουράζεται επαρκώς. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που σχετίζονται με τον ανεπαρκή ύπνο συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ένα καλό σημάδι επαρκούς ύπνου είναι οι αυθόρμητες πρωινές στύσεις. Εάν αυτές απουσιάζουν τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα ακόμα κι αν η στυτική δυσλειτουργία δεν έχει ακόμα εμφανιστεί.

3. Τακτική φυσική άσκηση

Η τακτική φυσική άσκηση ρυθμίζει την παραγωγή της τεστοστερόνης, έτσι ώστε να είναι πάντα στα ιδανικά επίπεδα. Καθώς ένα άτομο αυξάνει τη φυσική του κατάσταση αυξάνει ταυτόχρονα και τη σεξουαλική του ορμή. Όταν αντίστοιχα τα επίπεδα φυσικής άσκησης μειώνονται , μειώνεται και η σεξουαλική ορμή. Παράλληλα, η τακτική φυσική άσκηση τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του άνδρα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι άνδρες να βάλουν τη φυσική άσκηση στη ζωή τους ώστε να απολαύσουν τα τεράστια οφέλη της.

4. Ισορροπημένη διατροφή

Η χοληστερόλη είναι ένας παράγοντας που εμποδίζει τη διατήρηση των ιδανικών επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα. Τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να σχετίζονται με μια αύξηση στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχει βρεθεί πως επηρεάζουν τη λειτουργία των νεύρων του πέους, ιδιαίτερα στους ασθενείς με διαβήτη. Η ελεγχόμενη πρόσληψη σακχάρων, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, καθώς και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της νευρικής λειτουργίας και την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

5. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ

Εάν ο άνδρας επιθυμεί την κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικό να μετριάσει την ποσότητα που καταναλώνει.
Έχει βρεθεί μάλιστα ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα καρδιαγγεικά νοσήματα συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Η μελέτη μάλιστα έδειξε ότι η διαχείριση της καρδιαγγειακής υγείας είχε άμεση σχέση με τη βελτίωση της σεξουαλικής ορμής των συμμετεχόντων. Η τακτική πρόσληψης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ από την άλλη, εμποδίζει την παραγωγή τεστοστερόνης και βλάπτει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
Ταυτόχρονα, το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία των νεύρων και να μειώσει τόσο τη σεξουαλική διέγερση όσο και την ευαισθησία στα σεξουαλικά ερεθίσματα, την ίδια στιγμή που ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει ορμόνες που βοηθούν στην επίτευξη και τη διατήρηση στύσης.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι παραπάνω τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι όμως πολύ σημαντικό να υιοθετηθούν με μέτρο. Η υπερβολική άσκηση, οι αυστηρές δίαιτες, η μεγάλη διάρκεια ύπνου ή η διατήρηση ενός πολύ χαμηλού βάρους μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία των ατόμων.

Πηγή: examiner.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης