Το κάταγμα πέους είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκύπτει όταν προκαλείται ρήξη του ινώδους χιτώνα που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα, ενώ το πέος βρίσκεται σε πλήρη στύση. Τα σηραγγώδη σώματα είναι δυο κύλινδροι στο εσωτερικό του πέους, οι οποίοι γεμίζουν με αίμα κατά τη στύση.

Η ρήξη του χιτώνα που τα περιβάλλει μπορεί να συνοδεύεται από έναν χαρακτηριστικό ήχο σαν να σπάει ένα κλαδί ή ένα οστό και να ακολουθείται από πόνο, έντονο μελάνιασμα και οίδημα. Αν μείνει χωρίς ιατρική αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη δυσμορφία του πέους ή και σε στυτική δυσλειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση ταυτόχρονης ρήξης της ουρήθρας μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στην ούρηση, ακόμα και αδυναμία ούρησης. Εάν όμως η χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος του πέους γίνει άμεσα, ο κίνδυνος να υπάρξουν μόνιμες μετατραυματικές επιπτώσεις μειώνεται σημαντικά.

Το καλύτερο βέβαια είναι ο άνδρας να μπορέσει να αποφύγει έναν τέτοιο τραυματισμό. Για το λόγο αυτό μια ομάδα ερευνητών εξέτασε περιπτώσεις κατάγματος πέους για να διερευνήσει ποιοι είναι οι μηχανισμοί που προδιαθέτουν την πρόκλησή του, καθώς και εάν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις του στη στυτική λειτουργία και την ούρηση.

Όλες οι περιπτώσεις κατάγματος που μελετήθηκαν αντιμετωπίστηκαν με επείγουσα επέμβαση κατά την οποία έγινε παροχέτευση του αιματώματος, συρραφή της ρήξης των σηραγγωδών και αποκατάσταση της ρήξης της ουρήθρας εφόσον υπήρχε. Οι ασθενείς έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις ουρογεννητικές τους λειτουργίες πριν το κάταγμα, ενώ μετά το χειρουργείο οι ερευνητές τους διερευνούσαν τηλεφωνικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αν αντιμετώπιζαν προβλήματα στη στύση ή την ούρηση. Από τις 44 περιπτώσεις οι 42 επιβεβαιώθηκαν ως κατάγματα πέους. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν τα 34.5 έτη και οι μισοί από αυτούς παρουσίασαν την κλασσική τριάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνει τον ήχο σπασίματος, το οίδημα και τον πόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κάταγμα πέους προκλήθηκε από ετεροφυλόφιλη σεξουαλική δραστηριότητα στο 66.7% των ασθενών, από αυνανιστική πρακτική στο 6% και από ομοφυλόφιλη σεξουαλική δραστηριότητα στο 14.3%. Σε 4 περιπτώσεις η αιτία έμεινε αδιευκρίνιστη. Στις περιπτώσεις της ετεροφυλόφιλης σεξουαλικής επαφής η σεξουαλική στάση που αναφέρθηκε πιο συχνά ως υπεύθυνη για τον τραυματισμό είναι αυτή κατά την οποία η γυναίκα κάθεται πάνω στον άνδρα, ενώ η αμέσως επόμενη είναι αυτή κατά την οποία η γυναίκα στηρίζεται στα χέρια και τα γόνατά της.

Παράλληλα, το 14,3% των ασθενών είχε υποστεί κάκωση στην ουρήθρα, ενώ το 4.8% είχε στυτική δυσλειτουργία την οποία αντιμετώπιζε με πεϊκή πρόθεση και αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε μετεγχειρητικά ουρηθρικό συρίγγιο, κατακράτηση ούρων, κάμψη στο πέος, ή πόνο.

Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η σεξουαλική στάση που αυξάνει περισσότερο από όλες τον κίνδυνο κατάγματος του πέους είναι αυτή κατά την οποία η γυναίκα τοποθετείται πάνω από τον άνδρα και η οποία ευθύνεται για τις μισές περιπτώσεις κατάγματος πέους που προκύπτει από ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή. Ταυτόχρονα, τα ερευνητικά αυτά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος του πέους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης.

Πηγή : discovermagazine
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης