Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στο ερώτημα ποιο είναι το μέσο μέγεθος του πέους. Οι σχετικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί αναφέρουν στην εισαγωγή τους την πολύ συχνή ανησυχία των ανδρών αναφορικά με το εάν το μέγεθος του πέους τους είναι φυσιολογικό, καθώς και για το εάν ικανοποιεί τη σύντροφο τους.

Δεδομένης της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδικτυακό πορνό καθώς και της ανόδου του marketing των εταιριών που πωλούν συσκευές που υπόσχονται ένα μεγαλύτερο πέος, είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί γιατί η αλήθεια σχετικά με το φυσιολογικό μήκος και πάχος του πέους δεν είναι ξεκάθαρη. Οι ερευνητές μάλιστα έχουν επανειλημμένως βρει ότι οι άνδρες ανησυχούν για τον ανδρισμό τους τις περισσότερες φόρες χωρίς λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις βασικές πληροφορίες που παρέχουν οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με το μέσο μέγεθος του πέους περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

• Ενώ το 85% των γυναικών είναι ικανοποιημένες από το πέος του συντρόφου τους, οι άνδρες δεν είναι τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους.
• Το 45%των ανδρών πιστεύει ότι έχει μικρό πέος
• Το μέσο μήκος στις σχετικές μελέτες κυμαίνεται από 7 έως 10 εκατοστά όταν το πέος βρίσκεται σε χαλάρωση και από 12 έως 16 όταν βρίσκεται σε στύση.
• Η μέση περιφέρεια (πάχος) κυμαίνεται από 9 έως 10 εκατοστά σε χαλάρωση ενώ φτάνει τα 12 σε στύση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πέος εκτείνεται και πίσω από τους ορχείς αλλά οι μετρήσει του μήκους δεν περιλαμβάνουν αυτό το κομμάτι.. Ίσως η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα πότε ένα πέος θωρείται μικρό, να δίνεται από τη τιμή κάτω από τη οποία οι ιατροί συζητούν την επέμβαση μεγέθυνσης πέους. Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology οι ερευνητές αναφέρουν ότι μονό οι άνδρες που έχουν πέος με μήκος μικρότερο από 4 εκατοστά σε χαλάρωση ή από 7.5 εκατοστά σε στύση θα πρέπει να θεωρούνται υποψήφιοι για χειρουργείο μεγέθυνσης. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι το μέσο μήκος ενός πέους είναι 8.8 cm σε χαλάρωση και 12.9cm σε στύση, καθώς και ότι το μήκος ενός πέους όταν είναι χαλαρό δε σχετίζεται με το μήκος ότι όταν είναι σε στύση. Ένας άνδρας δηλαδή μπορεί να έχει μεγάλο μήκος πέους σε χαλάρωση αλλά να μην αυξάνεται πολύ κατά τη στύση, ενώ κάποιος μπορεί να έχει μικρό μήκος σε χαλάρωση και να αυξάνεται πολύ κατά τη διέγερση. Επίσης δε βρέθηκε σχέση ανάμεσα στην ηλικία και το μέγεθος του πέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη μελέτη με σκοπό τον καθορισμό του μέσου μεγέθους του πέους, η οποία όμως δέχτηκε μετρήσεις που έκαναν οι ίδιοι οι άνδρες στον εαυτό τους, βρήκε ότι το μέσο μήκος σε στύση είναι 14.2 cm και η μέση περιφέρεια 12.2 cm.

Η ηλικία και η παχυσαρκία, σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά ευρήματα, δεν φαίνεται να έχουν σημαντική σχέση με το μέγεθος του πέους. Στην περίπτωση του δείκτη μάζας σώματος βρέθηκε μία ασθενής σχέση με το μέγεθος του πέους. Πιο συγκεκριμένα ο υψηλότερος δείκτης συνδέθηκε με μικρότερο μήκος όταν οι μετρήσεις των οργάνων ξεκινούσαν από το δέρμα πάνω από την ηβική περιοχή.
Όταν όμως ξεκινούσαν από το οστό δε βρέθηκε καμία σχέση. Η κοινή λογική άλλωστε εξηγεί ότι το πέος φαίνεται μικρότερο όταν υπάρχει περισσότερο υποδόριο λίπος στη βάση τους πέους.

Στην ίδια μελέτη βρέθηκε μια αδύναμη συσχέτιση της αυξημένης ηλικίας με μικρή μείωση του μεγέθους του πέους. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά στο μέσο μήκος του πέους των 70χρονων από αυτό των 20χρονων βρέθηκε μικρότερη από ένα εκατοστό.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης που διεξήχθη στην Ινδία τόνισαν ότι ο ορισμός του φυσιολογικού μεγέθους του πέους είναι πολύ σημαντικός από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνδρες αναζητούν μια μέθοδο μεγέθυνσης. Άλλη μελέτη έχει δείξει ότι οι περισσότεροι άνδρες που ζητούν χειρουργείο μεγέθυνσης του πέους υπερτιμούν το μέγεθος που θεωρείται φυσιολογικό. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 67 άνδρες που παραπονούνταν για το μικρό μέγεθος του πέους τους, δε βρέθηκε κανένας που να έχει πραγματικά μικρό μέγεθος.

Όπως προαναφέρθηκε οι περισσότεροι άνδρες ανησυχούν και για το εάν οι σύντροφοι τους βρίσκουν το μέγεθος του πέους τους ικανοποιητικό. Η θέα άλλωστε που έχει ο άνδρας προς το όργανο του κοιτάζοντας από πάνω, του δίνει την εντύπωση ότι είναι μικρότερο. Το ερώτημα όμως είναι εάν οι γυναίκες έχουν όντως μια αντίληψη του μεγέθους που να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα.

Καταρχάς η βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Urology International, ανέφερε ότι το 85% των γυναικών είναι ικανοποιημένο από το μέγεθος πέους των συντρόφων τους τη στιγμή που οι ίδιοι δεν ήταν τόσο σίγουροι για το πέος τους.

Σε μια άλλη μελέτη 170 γυναίκες απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τη σημασία του μεγέθους. Βρέθηκε ότι το μέγεθος μετράει πραγματικά στην ξεκάθαρη μειοψηφία των γυναικών.

Σύμφωνα μάλιστα με μια άλλη μελέτη βρέθηκε οι γυναίκες τείνουν να βρίσκουν πιο σημαντικό το πάχος του πέους από το μήκος του.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο το περασμένο Νοέμβριο είχε μια καινοτόμο προσέγγιση στο ερώτημα του μεγέθους του πέους που προτιμούν οι γυναίκες αφού χρησιμοποίησε τρισδιάστατα μοντέλα 33 διαφορετικών διαστάσεων. Τα μοντέλα ήταν από μπλε πλαστικό έτσι ώστε το χρώμα της φυλής να μη δημιουργήσει σφάλματα προκατάληψης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης οι γυναίκες προτιμούσαν ελαφρώς μικρότερο μήκος και περιφέρεια πέους όταν επρόκειτο για σταθερό σύντροφο σε σύγκριση με την προτίμηση τους σε περίπτωση ευκαιριακού σεξ. Η διαφορά ωστόσο ήταν πολύ μικρή.

Τις περισσότερες φόρες λοιπόν, οι άνδρες ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους χωρίς να υπάρχει λόγος. Εάν όμως η ανησυχία επιμένει και ο άνδρας δυσφορεί ,είναι κάλο να επισκεφτεί τον ειδικό που εμπιστεύεται. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και την εμπιστοσύνη στο σώμα του.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Φλιάτουρας, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης