Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στις Φιλιππίνες, σύγκρινε ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους δυο τύπους βιοψίας που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τη διορθική και τη διαπερινεϊκή.

Στη μελέτη συμμετείχαν 179 ασθενείς με τιμές ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) να κυμαίνονται μεταξύ 2.5–20 ng/Ml, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βιοψία του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα οι 108 υποβλήθηκαν σε διορθική βιοψία και οι 71 σε διαπερινεϊκή. Η μέση ηλικία των ασθενών που υπεβλήθηκαν σε διαπερινεϊκή και διορθική βιοψία ήταν 66.10 και 62 έτη αντίστοιχα, ο μέσος όγκος του προστάτη αδένα βρέθηκε 44.10 mL στην περίπτωση της διεξαγωγής διαπερινεϊκής και 42.39 mL περίπτωση της διεξαγωγής διορθικής, ενώ η μέση τιμή του PSA βρέθηκε 9.51 ng/mLστους άνδρες που υποβλήθηκαν σε διαπερινεϊκή βιοψία και 9.21 ng/mLσε αυτούς που υποβλήθηκαν σε διορθική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η διαπερινεϊκή βιοψία παρείχε σε γενικές γραμμές μεγαλύτερα ποσοστά εντοπισμού του καρκίνου που έφταναν το 63.38% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περίπτωση της διορθικής βιοψίας έφτανε το 35.19%. Ο εντοπισμός του κλινικά σημαντικού καρκίνου που καθορίστηκε ως αυτός που συγκεντρώνει μια βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 7 στην κλίμακα Gleason ήταν επίσης πιο συχνός μέσω της διαπερινεϊκής βιοψίας.

Η πιο συχνή παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν η αιματουρία η οποία εμφανίστηκε στο 35.21% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε διαπερινεϊκή βιοψία και στο 50% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε διορθική. Στην περίπτωση της διορθικής επίσης αναφέρθηκε πυρετός από το 2.78% καθως και μια περίπτωση σηψαιμίας που χρειάστηκε νοσηλεία και παρεντερική χορήγηση αντιβιοτικών. Τέλος το 8.45% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε διαπερινεϊκή βιοψία εμφάνισαν μώλωπες στην περιοχή του περινέου.
Συμπερασματικά ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι η διαπερινεϊκή βιοψία. Τα ποσοστά εντοπισμού του καρκίνου συμπεριλαμβανομένου και του κλινικά σημαντικού καρκίνου είναι σημαντικά υψηλοτέρα όταν η βιοψία για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη διεξάγεται διαπερινεϊκά, ενώ παράλληλα οι ερευνητες επισημαίνουν ότι μπορεί να εντοπιστούν καρκινικές βλάβες του οπίσθιου τμήματος του αδένα που συχνά δεν εντοπίζονται μέσω της διορθικής βιοψίας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης