Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και συνήθως είναι πρόθυμοι να συζητήσουν το πρόβλημά τους, κυρίως για να δοκιμάσουν εάν η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι αποτελεσματική στην περίπτωσή τους.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες δέχονται μεγάλη πίεση και θεωρούν ότι πρέπει να ανταποκριθούν στην προσδοκία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να φτάσουν σε οργασμό έπειτα από 20 λεπτά σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ επιπλέον είναι απαραίτητο να φτάνουν κάθε φορά στην εκσπερμάτιση. Για κάποιους, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορεί να έχουν στύση και να αντλούν απόλαυση από τη συνουσία, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση επηρεάζει σχεδόν το 8% των ανδρών. Οι άνδρες αυτοί συνήθως παραιτούνται, νιώθουν εξαντλημένοι ή ντροπιασμένοι ύστερα από 20 λεπτά σεξουαλική δραστηριότητα, ή και παραπάνω, χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν σε οργασμό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, αν και είναι αρκετά συχνή. Εάν, όμως, ένας άνδρας αντιμετωπίζει συνεχώς πρόβλημα να φτάσει στην εκσπερμάτιση ή εάν χρειάζεται πολύ παραπάνω χρόνο απ’ όσο πιστεύει ότι θα έπρεπε να χρειάζεται, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Το πρόβλημα, άλλωστε, δεν είναι μόνο το ότι δεν φτάνει στην εκσπερμάτιση, αλλά παράλληλα δεν φτάνει ούτε σε οργασμό.

Οι γυναίκες έχουν επίσης συχνά πρόβλημα στην επίτευξη του οργασμού αν και εκείνες, όπως και οι άνδρες μπορούν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και να απολαμβάνουν από αυτή.

Η αδυναμία επίτευξης οργασμού, όμως, φαίνεται να προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία στους άνδρες. Κάποιοι άνδρες, μάλιστα, μπορεί να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη σεξουαλική πράξη πέντε φορές και να τα καταφέρουν μόνο μία, γεγονός που είναι στρεσογόνο και απογοητευτικό και για τις συντρόφους. Κανείς δεν ξέρει γιατί αυτό συμβαίνει, αν και οι ιατροί θεωρούν ότι ίσως στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται το στρες, κάποια ασθένεια ή η χρήση φαρμάκων ή ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μπορεί να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. Γα τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να προσαρμοστεί η δόση στους άνδρες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά SSRIs. Απαραίτητος είναι επίσης ο έλεγχος για διαταραχή στον θυρεοειδή, διαβήτη και σκλήρυνση κατά πλάκας, καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την εκσπερμάτιση.

Τέλος, μπορεί η αιτία να είναι η κατάθλιψη, ο φόβος εγκυμοσύνης, το άγχος που σχετίζεται με την οικειότητα και άλλες ανησυχίες. Οι άνδρες αυτοί είναι σημαντικό να επισκεφτούν έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ή θεραπευτή.

Επίσης, μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν ότι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί σε άνδρες που αυνανίζονται συχνά και δεν μπορούν να βιώσουν την ίδια αίσθηση όταν έρχονται σε επαφή με τη σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να συμβεί και στις γυναίκες, σημειώνουν οι ειδικοί, αλλά η διαφορά είναι ότι στους άνδρες ο οργασμός είναι πολύ πιο προφανής.

Πηγή: mirror.co.uk
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης