Δύο νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ένας αυξημένος αριθμός ενηλίκων ταξιδιωτών αναφέρει την εύρεση νέου σεξουαλικού συντρόφου ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό.

Επίσης, βρέθηκε ότι οι ενήλικες αυτοί είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό και περισσότερο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι η χρήση αλκοόλ ή ουσιών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα νέα αυτά ευρήματα θέτουν το ζήτημα της προσθήκης επιπλέον πληροφοριών στους οδηγούς υγείας των ταξιδιωτών σχετικά με τις πρακτικές του ασφαλούς σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανέλυσε δεδομένα από μια μεγάλη βρετανική έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 12.530 άτομα, ηλικίας 16-74, που ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον έναν σεξουαλικό σύντροφο μέσα στην τελευταία πενταετία.

Εξ αυτών, ένας στους 10 άνδρες και μία στις 20 γυναίκες ανέφεραν σεξουαλική επαφή με έναν νέο σύντροφο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Όταν έλεγξαν τα αποτελέσματα με βάση την ηλικία, βρήκαν ότι ένας στους 20 άνδρες και μία στις 40 γυναίκες 35 ετών και άνω ανέφεραν σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο, ενώ βρίσκονταν σε ταξίδι.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω ποσοστά μπορεί να αυξηθούν, καθώς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διατηρούν καλύτερη υγεία κι έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, ιδιαίτερα ύστερα από κάποιον χωρισμό. Κατά συνέπεια, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν πρέπει να εξαιρούνται ως παραλήπτες των μηνυμάτων προαγωγής υγείας. Πόσω μάλλον, όταν τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενήλικες που έχουν επαφή με νέους συντρόφους κατά τη διάρκεια των διακοπών τείνουν να υιοθετούν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η μη χρήση προφυλακτικού, η χρήση ουσιών ή αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επισκέψεις σε κλινική σεξουαλικής υγείας ήταν πιο συχνές σε ενήλικες που είχαν βρει νέους σεξουαλικούς συντρόφους στο εξωτερικό, ενώ πιο υψηλά ήταν τα ποσοστά εξετάσεων για HIV καθώς και των διαγνώσεων μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης.

Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο, ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό (72%), σε σύγκριση με τις γυναίκες (58%). Τα άτομα αυτά είχαν μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων συνολικά, ενώ μπορεί και να διατηρούσαν πάνω από έναν σύντροφο την ίδια χρονική στιγμή. Οι άνδρες, επίσης, ήταν πιο πιθανό να πληρώσουν για σεξουαλική επαφή σε μια ξένη χώρα. Αυτή η συμπεριφορά βρέθηκε πιο συχνή στους άνδρες 35-74.

Σε γενικές γραμμές, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι τα άτομα που έχουν σεξουαλικές επαφές ενώ βρίσκονται σε ταξίδια στο εξωτερικό είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν συμπεριφορές που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους. Συγκεκριμένα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), την πιθανότητα μη προγραμματισμένης κύησης, καθώς και τον κίνδυνο να δεχτούν σεξουαλική βία.

Το εύρημα αυτό αποτελεί το βασικό επιχείρημα που στηρίζει την πρόταση των ερευνητών για την ολιστική προσέγγιση ενός αναθεωρημένου ταξιδιωτικού οδηγού υγείας.

Η δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Birmingham επικεντρώθηκε σε νέους ταξιδιώτες ηλικίας 25 και κάτω που επιλέγουν πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 2.013 νεαροί τουρίστες που επισκέφτηκαν νησιά της Ταϊλάνδης.

Σχεδόν το 61,5% είπε ότι ταξίδευε χωρίς σύντροφο και το 39,1% δήλωσε ότι είχε επαφή με νέο σύντροφο. Σχεδόν το 37% από αυτούς που είχαν επαφή με νέο σύντροφο ανέφερε καθόλου ή ασυνεπή χρήση προφυλακτικού, ενώ πάνω από το 1/3 όσων έλεγαν ότι έχουν πάντα μαζί τους προφυλακτικό δεν κατάφεραν να το χρησιμοποιήσουν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μη συνεπής χρήση προφυλακτικού βρέθηκε υψηλότερη στους Βρετανούς και στους Σουηδούς τουρίστες, οι οποίοι έχουν και τα πιο υψηλά ποσοστά ΣΜΝ σε σύγκριση με τις εξεταζόμενες εθνικότητες. Οι Γερμανοί τουρίστες δεν ήταν τόσο πιθανό να κάνουν μη ασφαλές σεξ, αν και ήταν εξίσου πιθανό να έχουν νέους συντρόφους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους με τους Βρετανούς.
Τονίζεται, βέβαια, ότι η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο τους νεαρούς ταξιδιώτες με προορισμό την Ταϊλάνδη και τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν.

Σε μια εποχή που τα ΣΜΝ εξακολουθούν να εξαπλώνονται και η ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών να αυξάνεται, είναι σημαντικό η προαγωγή της υγείας να στοχεύσει τους νεαρούς ταξιδιώτες, γιατί έτσι στοχεύει στον έλεγχο της μετάδοσης των ΣΜΝ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ειδικοί θεωρούν πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα των μελετών, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ακριβώς επειδή τα ΣΜΝ έχουν ασύμμετρη γεωγραφική κατανομή, οι ταξιδιώτες μπορεί να λειτουργούν ως γέφυρες από τις έντονα βεβαρυμένες χώρες στις λιγότερο βεβαρυμένες.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν έτοιμες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών πρακτικών από τους ταξιδιώτες. Είναι σημαντικό η μελλοντική έρευνα να κατευθυνθεί προς τα εκεί.

Πηγή: medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης