Πολλοί κλινικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συχνή ενασχόληση των ανδρών με το πορνό μπορεί να έχει αρνητική συνέπεια στη σεξουαλική τους λειτουργία, ενώ, παράλληλα, μη τεκμηριωμένες αναφορές ισχυρίζονται ότι η συνήθεια των ανδρών να βλέπουν ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης.

Μια νέα μελέτη όμως, η οποία εξέτασε για πρώτη φορά τη σχέση ανάμεσα στη συχνότητα θέασης ταινιών πορνό και τη στυτική δυσλειτουργία, δεν συμφωνεί με τα παραπάνω συμπεράσματα. Αντιθέτως, δείχνει ότι η θέαση ταινιών πορνό δεν είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στη στυτική λειτουργία, αλλά μπορεί ακόμα και να βοηθήσει τη σεξουαλική διέγερση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 28 άνδρες εθελοντές που συμμετείχαν σε μια προηγούμενη μελέτη, η οποία εξέτασε σε εργαστηριακό περιβάλλον την επίδραση του πορνό στη σεξουαλική διέγερση. Όλοι οι άνδρες ανέφεραν τον εβδομαδιαίο μέσο αριθμό ωρών που παρακολουθούν ταινίες πορνό, ο οποίος βρέθηκε να κυμαίνεται από 0 έως και 25 ώρες, και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία. Από τους 280 οι 127 που διατηρούσαν σταθερή σχέση συμπλήρωσαν επίσης τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας, ένα εξειδικευμένο εργαλείο που ζητεί από τους άνδρες να εκτιμήσουν τη στυτική τους λειτουργία. Όλοι οι συμμετέχοντες επίσης παρακολούθησαν ταινίες μέσα στο εργαστήριο, οι οποίες περιελάμβαναν σκηνές συμβατικής συνουσίας ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι άνδρες που έβλεπαν πιο συχνά πορνό στο σπίτι τους διεγέρθηκαν περισσότερο όταν είδαν την ταινία στο εργαστήριο. Μπορεί κάποιος, βέβαια, να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που στους άνδρες αυτούς αρέσει περισσότερο να βλέπουν ταινίες πορνό, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι άνδρες αυτοί διεγείρονται από το πορνό και μάλιστα περισσότερο από τους άλλους, γεγονός που αντικρούει τον ισχυρισμό των κλινικών ότι το πορνό τούς απευαισθητοποιεί.

Οι ερευνητές, επίσης, βρήκαν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση πορνό και τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό να προκαλείται από τους παράγοντες που είναι ήδη ευρέως γνωστοί, όπως είναι το άγχος επίδοσης, η κακή καρδιοαγγειακή υγεία ή οι παρενέργειες από την κατάχρηση ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναφέρονται στο αμφιλεγόμενο ζήτημα του εθισμού που προκαλεί το πορνό, με αποτέλεσμα τη διάλυση των σχέσεων, και καλούν τους εδικούς να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους μετά την εξέταση των νέων αυτών ευρημάτων, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο «Journal of Sexual Medicine».

Τέλος, επισημαίνουν ότι υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές ιατρικές και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους άνδρες που θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της στυτικής τους λειτουργίας. Η επινόηση ενός νέου προβλήματος που εστιάζει στις αρνητικές συνέπειες του πορνό στη στυτική λειτουργία, για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει μια δοκιμασμένη θεραπεία, είναι πιο πιθανό να αποπροσανατολίσει παρά να βοηθήσει τους ασθενείς.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης