Τόσο η κοινή γνώμη όσο και οι ειδικοί θεωρούν ότι οι γυναίκες, όταν έρχονται αντιμέτωπες με στρεσογόνους παράγοντες, στρέφονται προς την αναζήτηση υποστηρικτικών κοινωνικών δικτύων. Για τους άνδρες μέχρι πρότινος ίσχυε η πεποίθηση πως έχουν την τάση να αντιδρούν στο στρες με αυξημένη επιθετικότητα και μαχητική διάθεση. Μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι τα στερεότυπα συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν ότι οι άνδρες που έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνους παράγοντες είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν άλλους, να συμπεριφερθούν έτσι ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των άλλων, καθώς και να μοιραστούν τα εφόδιά τους. Προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι η αντίδραση των ανδρών στο στρες ήταν ξεκάθαρα μια απάντηση μάχης ή φυγής που συχνά οδηγούσε σε πιο επιθετικές συμπεριφορές, ενώ η απάντηση των γυναικών ήταν η αναζήτηση προστασίας στα κοινωνικά δίκτυα που οδηγούσε στην ανάπτυξη και ενίσχυση σχέσεων εμπιστοσύνης. Η πρόσφατη μελέτη, λοιπόν, έρχεται να επισημάνει ότι η αναζήτηση υποστηρικτικών κοινωνικών δικτύων γίνεται και από τους άνδρες με σκοπό τη διαχείριση του στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν φοιτητές, οι μισοί εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε κάποιο στρεσογόνο ερέθισμα, όπως, για παράδειγμα, να μιλήσουν δημόσια. Στη συνέχεια ζητήθηκε από όλους να συμμετέχουν σε δοκιμασίες αλληλεπίδρασης κι εμπιστοσύνης με άλλους εθελοντές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές μετρούσαν τους βιοδείκτες του στρες, όπως είναι η καρδιακή συχνότητα και τα επίπεδα κορτιζόλης σιέλου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι φοιτητές που είχαν υποβληθεί στον στρεσογόνο παράγοντα είχαν πιο ευγενική συμπεριφορά και φιλική διάθεση κατά την αλληλεπίδρασή τους με τους εθελοντές, σε σύγκριση με τους φοιτητές που δεν υποβλήθηκαν σε στρες. Όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα κορτιζόλης και ο καρδιακός ρυθμός, τόσο περισσότερο εμπιστεύονταν τους συμπαίκτες τους και επιδείκνυαν γενναιόδωρη και αξιόπιστη συμπεριφορά στη δεύτερη φάση της μελέτης. Με λίγα λόγια, το στρες βρέθηκε να κάνει τους άνδρες πιο φιλικούς.

Αν και η μελέτη αυτή από μόνη της δεν επιτρέπει μια άμεση σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, ακριβώς γιατί συμπεριέλαβε μόνο άνδρες, οι συγγραφείς τονίζουν ότι αποκαλύπτει πως η αναζήτηση υποστηρικτικών κοινωνικών δικτύων δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία απάντηση στο στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, μάλιστα, επισημαίνουν πως γνωρίζουν ήδη από προηγούμενη μελέτή τους πως η θετική κοινωνική επαφή με ένα άτομο εμπιστοσύνης πριν από μια στρεσογόνο κατάσταση μπορεί να μειώσει την απάντηση στο στρες. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο τρόπος αυτός διαχείρισης του στρες είναι τόσο καλά εδραιωμένος στα άτομα, με αποτέλεσμα να μπορεί να τροποποιήσει την απάντηση στο στρες ακόμα κι εάν η θετική κοινωνική αλληλεπίδραση συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά την έκθεση στον στρεσογόνο παράγοντα.

Πηγή: msnbc

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης