Η δυσπαρεύνια, ο πόνος δηλαδή κατά τη σεξουαλική πράξη είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους αναζήτησης βοήθειας από ειδικό. Τις περισσότερες φορές μάλιστα προκαλείται από έναν προσωρινό και ιάσιμο παράγοντα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 75% των γυναικών έχουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους την εμπειρία της επώδυνης σεξουαλικής επαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια καταγράφονται τα συμπτώματα της δυσπαρεύνιας, καθώς και η κατάλληλη αντιμετώπιση για κάθε ένα από αυτά.

Ερεθισμός στην περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου

Το πιθανό αίτιο στην περίπτωση αυτή είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση διάφορων προϊόντων υγιεινής. Στην περίπτωση λοιπόν που ο ερεθισμός και η ερυθρότητα επεκτείνονται στα εξωτερικά χείλη ή το αιδοίο και καθιστούν επώδυνη τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι υπεύθυνο μάλλον κάποιο από τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που έρχεται σε επαφή με την περιοχή, όπως είναι το σαπούνι, το αφρόλουτρο, κάποιο έλαιο ή ακόμα και το χαρτί υγείας που χρησιμοποιείται. Τα χημικά χρώματα και αρώματα στα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα ή φλεγμονή στο δέρμα γύρω από την είσοδο του κόλπου. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καλό είναι η γυναίκα να αποφύγει τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος έρχεται σε επαφή με την περιοχή. Πολλές φορές η εφαρμογή μιας κρέμας ή μιας λοσιόν με σκοπό την ανακούφιση του ερεθισμού μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η εξέταση των συστατικών που περιλαμβάνονται στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και η αντικατάσταση αυτών που έχουν χημικά πρόσθετα με εντελώς φυσικά προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κνησμός κι αίσθηση τσιμπήματος στη γενετησία περιοχή καθώς και κολπικές εκκρίσεις
Η κολπική έκκριση μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη οφείλεται σε φλεγμονή. Τι είδους φλεγμονή όμως μπορεί να κάνει επώδυνη τη σεξουαλική δραστηριότητα; Εάν η έκκριση είναι λεύκη, παχύρευστη και συνοδεύεται από έντονο κνησμό, τότε μάλλον πρόκειται για μια μυκητιασική φλεγμονή. Μια άλλη πιθανότητα είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία συνήθως έχει μια γκριζωπή λεπτόρρευστη έκκριση με τη χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το αίτιο να είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα , όπως είναι η γονόρροια και τα χλαμύδια, τα οποία συχνά δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί ωστόσο να προκαλέσουν πυελικό πόνο και μια γκριζοκίτρινη έκκριση.

Στην περίπτωση που υπάρχει κολπική έκκριση είναι σημαντικό η γυναίκα να απευθυνθεί σε ειδικό. Ακόμα κι αν η θεραπεία που μπορεί να λάβει από μόνη της για την αντιμετώπιση της μυκητίασης μπορεί να δώσει τη λύση είναι καλύτερο να συμβουλευτεί τον ειδικό, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας σοβαρότερης κατάστασης.

Η διείσδυση είναι επώδυνη γιατί ο κόλπος είναι πολύ σφιχτός

Η πιθανή αιτία είναι ο κολεόσπασμος, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την επώδυνη ακουσία σύσπαση των κολπικών μυών κατά διείσδυση του πέους. Η αιτιολογία της είναι ακόμα άγνωστη αν και θεωρείται ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα προηγούμενου τραύματος, όπως είναι για παράδειγμα η σεξουαλική κακοποίηση. Ο κολεόσπασμος είναι θεραπεύσιμος και οι ειδικοί εκπαιδεύουν τις γυναίκες σε ειδικές ασκήσεις για να χαλαρώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους.

Κολπική ξηρότητα

Οι πιθανότερες αιτίες της κολπικής ξηρότητας είναι το στρες, τα ναρκωτικά και οι ορμόνες. Είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες της δυσφορίας των γυναικών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Εκτός από το στρες και το άγχος μπορεί να προκληθεί από τη λήψη κάποιων φαρμάκων όπως είναι τα αντισταμινικά. Μπορεί επίσης να οφείλεται στη φυσιολογική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικές λοσιόν με βάση τη σιλικόνη για να υποκαταστήσουν τη φυσική εφύγρανση του κόλπου μέχρι η στρεσογόνος περίοδος να περάσει ή να ανέβουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης που η πτώση των οιστρογόνων είναι μόνιμη, οι γυναίκες μπορούν να ρωτήσουν τον ιατρό τους για τις εναλλακτικές που υπάρχουν , όπως είναι, για παράδειγμα, η κολπική κρέμα οιστρογόνων.

Έντονος πόνος εντοπισμένος στη μια πλευρά

Η πιθανή αιτία είναι μια κύστη ωοθήκης, η οποία δέχεται πίεση κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας ξιφοειδής πόνος που συνήθως έχει μεγάλη ένταση πριν υποχωρήσει. Μια ωοθηκική κύστη με υγρό μπορεί να είναι επώδυνη κατά την επαφή ακόμα κι αν υπάρχουν ανάμεσα τα τοιχώματα του κόλπου.

Εάν υπάρχει αυτό το σύμπτωμα η γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει ιατρική βοήθεια ιδιαίτερα εάν βρίσκεται στην εμμηνόπαυση όπου οι κύστες μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας σοβαρής κατάστασης. Για τις νεαρές γυναίκες συνήθως μια κύστη στην ωοθήκη δεν κρύβει κάτι ανησυχητικό. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μάλιστα, οι κύστες είναι καλοήθεις και συνήθως εξαφανίζονται χωρίς καμιά παρέμβαση.

Η αίσθηση ότι ο σύντροφος συναντά κάποιο εμπόδιο κατά τη διείσδυση

Η πιο πιθανή αιτία στην περίπτωση αυτή είναι το ινομύωμα. Η κύστη στην ωοθήκη δεν είναι το μόνο μόρφωμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Όταν ένας οξύς πόνος γίνεται αισθητός πιο ψηλά στον κόλπο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός ινομυώματος, ενός δηλαδή μισχωτού μορφώματος με λαστιχένια υφή που βρίσκεται στη μήτρα. Μια μελέτη του 2014 βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν ινομυώματα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να βιώσουν δυσπαρεύνια σε σύγκριση με αυτές που δεν είχαν. Άλλες ενδείξεις της ύπαρξης ινομυωμάτων είναι η αιμορραγία στα μέσα του κύκλου, οι πιο έντονες εμμηνορρυσίες και το αίσθημα πληρότητας στην κάτω κοιλία.

Κάποιες φορές τα ινομυώματα συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται χωρίς καμία παρέμβαση και στο βαθμό που δεν προκαλούν επιπλοκές, οι ιατροί προτιμούν να τα αφήσουν ως έχουν. Εάν όμως μια γυναίκα που διαγνωστεί με ινομυώματα έχει προβλήματα στη σεξουαλική της ζωή εξαιτίας τους, μπορεί να ζητήσει από το ιατρό της τη χειρουργική τους αφαίρεση τους με τη λιγότερο παρεμβατική μέθοδο.

Η σεξουαλική πράξη είναι επώδυνη σε κάθε στάση

Ο γενικευμένος πόνος στον κόλπο είτε είναι ήπιος είτε ανυπόφορος μπορεί να είναι και η μοναδική ένδειξη της ενδομητρίωσης. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν ο ενδομήτριος ιστός μεταναστεύει έξω από τη μήτρα στους κοντινούς ιστούς όπως είναι οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Ο ιστός αυτός λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά τα διάφορα όργανα στη θέση τους και τους στερεί την ευελιξία τους με αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή που ασκεί πίεση στην περιοχή να είναι επώδυνη.
Οι εναλλακτικές που έχει μια γυναίκα που έχει διαγνωσθεί με ενδομητρίωση είναι η φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα θύσει υπό έλεγχο την αύξηση του ιστού και θα περιορίσει τον πόνο, καθώς και η χειρουργική αφαίρεση του ιστού.

Η βαθιά διείσδυση είναι επώδυνη

Εάν ο πόνος προκαλείται από τη βαθιά διείσδυση του συντρόφου τότε η πιο πιθανή αιτία είναι η οπίσθια κλίση και κάμψη της μήτρας. Στις περισσότερες γυναίκες η μήτρα έχει πρόσθια κλίση και κάμψη, αλλά κάποιες γυναίκες γεννιούνται με τη μήτρα τους ανεστραμμένη σε σχέση με την πύελο γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να δεχτεί πίεση κατά τη σεξουαλική πράξη. Η κατάσταση αυτή ωστόσο δεν επηρεάζει την υγεία της γυναίκας ή τις πιθανότητες γονιμότητας.

Οι γυναίκες μπορούν να επισημάνουν στο σύντροφο τους να αποφεύγουν τη βαθιά διείσδυση ή να επιλέγουν σεξουαλικές στάσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξουν το βάθος της διείσδυσης όπως είναι για παράδειγμα αυτή κατά την οποία η γυναίκα είναι πάνω από το σύντροφο

Το περίνεο είναι επώδυνο

Το περίνεο είναι η περιοχή ανάμεσα στο αιδοίο και τον πρωκτό. Συνήθως μια γυναίκα βιώνει πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές οι μαιευτήρες εκτελούν μια τομή στην ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή περιοχή, την λεγόμενη περινεοτομή, με σκοπό να διευκολύνουν την έξοδο του παιδιού και να προφυλάξουν το περίνεο από ρήξη. Οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε περινεοτομή αναρρώνουν καλά, αλλά κάποιες βιώνουν πόνο ακόμα και αφού ο ιατρός τους τις διαβεβαιώσει ότι μπορούν να είναι και πάλι σεξουαλικά ενεργές. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουν για τη δυσφορία που νιώθουν στον ιατρό, ο οποίος μπορεί να προτείνει μια χειρουργική διόρθωση της περινεοτομής.

Το αίσθημα του ερεθισμού λόγω τριβής σε ολόκληρη την περιοχή του κόλπου

Η πιο πιθανή αιτία είναι η μεγάλη συχνότητα και ένταση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η έντονη και συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αυτό το αίσθημα του ερεθισμού λόγω τριβής. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για 1-2 ημέρες και η επιλογή χαλαρών ρούχων αρκούν για να ανακουφιστεί η δυσφορία και να μπορεί κανείς να απολαύσει ξανά τη σεξουαλική πράξη.

Πηγή : abcnews
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης