Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ένας χωρισμός μπορεί να είναι πολύ πιο δυσβάστακτος για τις γυναίκες σε πρώτη φάση, αλλά φαίνεται πως ανακάμπτουν από την απώλεια τους πολύ γρηγορότερα από ότι οι άνδρες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε κάποιο σημείο οι γυναίκες ξεπερνούν το χωρισμό. Θα συζητήσουν με μεγάλη λεπτομέρεια για το πόσο πόνεσαν και υπέφεραν και το πόσο δυστυχισμένες ήταν, αλλά θα μιλήσουν για το παρελθόν. Επίσης, φαίνεται πως η διαδικασία του χωρισμού σε πολλές περιπτώσεις τις βοηθά να ωριμάσουν, να εξελιχτούν και να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος στις νέες τους σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες από την άλλη, αν και δε νιώθουν τον ίδιο οξύ πόνο στην αρχή του χωρισμού, μπορεί εν τέλει να μην καταφέρουν ποτέ να τον ξεπεράσουν τελείως. Οι συγγραφείς της μελέτης, μάλιστα, αναφέρουν ότι όταν κανείς συζητά με έναν άνδρα για το χωρισμό του, παρατηρεί ότι ο θυμός και η απογοήτευση είναι ακόμα εκεί και ότι ποτέ τελικά δεν υπήρξε ένα ξεκάθαρο τέλος για αυτόν. Οι άνδρες, άλλωστε, συνήθως δε χρησιμοποιούν τη φράση «το ξεπέρασα».

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, συμμετείχαν 5.700 άνδρες και γυναίκες από 96 χώρες, οι οποίοι απήντησαν διαδικτυακά σε ερωτήσεις σχετικά με τους χωρισμούς τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ευρήματα της μελέτης συνιστούν γενικεύσεις και δεν είναι ικανά να περιγράψουν την υποκειμενική εμπειρία.

Ωστόσο, μετά από ένα χωρισμό, ο μέσος όρος συναισθηματικής φόρτισης των γυναικών ήταν 6.8 σε μια δεκαβάθμια κλίμακα, ενώ ο αντίστοιχος των ανδρών ήταν μικρότερος από 6.6. Ταυτόχρονα, ο σωματικός πόνος είχε μέση τιμή 4.2 στις γυναίκες και 3,75 στους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαφορές εν μέρει εξηγούνται με τη βοήθεια της βιολογίας. Παραδοσιακά μια γυναίκα έχει περισσότερα να χάσει σε μια σχέση με ακατάλληλο άτομο κυρίως γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της εγκυμοσύνης ακόμα και μετά από μια πολύ σύντομη γνωριμία. Στην περίπτωση του άνδρα, από την άλλη, δεν υπάρχει μια επένδυση βιολογικής φύσης που θα έπρεπε να αποφύγει.

Οι ερευνητές όμως υποστηρίζουν ότι η εξήγηση δεν είναι μόνο βιολογική. Οι χωρισμοί δεν πληγώνουν τα άτομα μόνο και μόνο επειδή έχασαν τη δυνατότητα αναπαραγωγής με κάποιο σύντροφο. Υπάρχει πάντα το αίτημα της αγάπης και η λαχτάρα για οικειότητα.

Οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν πιο έντονα τον αρχικό πόνο του χωρισμού εξαιτίας μιας αγχώδους και φοβικής αντίδρασης που έχουν απέναντι στη φυσική μοναξιά.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης συμφωνούν με αυτά προηγούμενων ερευνών που εξέταζαν τις διαφορετικές αντιδράσεις των δυο φύλων στο χωρισμό. Είναι η πρώτη μελέτη, όμως, που δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τη θλίψη μετά το χωρισμό.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι άνδρες θα έπρεπε να ζητούν βοήθεια είτε από τα κοινωνικά τους δίκτυα είτε από ειδικό. Οι γυναίκες ξεπερνούν γρηγορότερα το χωρισμό ακριβώς γιατί αναζητούν κοινωνική υποστήριξη και χρησιμοποιούν θετικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί να βοηθήσει εάν δει κανείς τον χωρισμό σαν μια περίοδο προσαρμογής, η οποία επιτρέπει στο άτομο να βγει από μια δυσλειτουργική σχέση και να περάσει σε μια καλύτερη.

Οι άνδρες, όμως, συνήθως δεν επεξεργάζονται το χωρισμό, αλλά χαμογελούν ειρωνικά και σε γενικές γραμμές απλά αντέχουν. Μπορεί να αναζητήσουν την παρέα των φίλων τους, αλλά δε θα συζητήσουν μαζί τους το χωρισμό. Συνήθως, προσχωρούν στην επόμενη σχέση χωρίς να έχουν επεξεργαστεί την προηγούμενη. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, το στενό τους περιβάλλον να τους επιτρέψει και να τους ενθαρρύνει να μιλήσουν, να μοιραστούν τα συναισθήματα τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Πηγή: nlm.nih.gov/medlineplus/news
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης