Η συνεχής παραγωγή σπερματοζωαρίων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της τεκνοποίησης και την παραγωγή της νέας γενιάς. Μια ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν διαφορές στην αλληλεπίδραση των σπερματογονικώνβλαστοκυττάρων με το ρετινοϊκό οξύ, οι οποίες μάλιστα αποτελούν τον παράγοντα κλειδί για τη διατήρηση της παραγωγή σπερματοζωαρίων μέσω της μη εξάντλησης των βλαστοκυττάρων.

Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις των άρρενων θηλαστικών για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους. Τα σπερματογονικάβλαστοκύτταρα είναι ανώριμα γεννητικά κύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται με κυτταρική διαίρεση και διαφοροποιούνται σε ώριμα σπερματοζωάρια. Για να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή των σπερματοζωαρίων είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των αριθμών των βλαστοκυττάρων και της διαφοροποίησής τους σε ώριμα σπερματοζωάρια. Εάν πολλά βλαστοκύτταρα διαφοροποιηθούν η σπερματογένεση τελικά θα εξαντληθεί, ενώ εάν πολλά βλαστοκύτταρααυτοανανεωθούν οι όρχεις θα γεμίσουν αδιαφοροποίητα κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους όρχεις της φρουτόμυγαςDrosophila, ενός οργανισμού που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη έρευνα σχετικά με τη σπερματογένεση, έχει βρεθεί ότι τα σπερματογονικάβλαστοκύτταρα συγκεντρώνονται σε έναν ειδικό μικροπεριβάλλον μέσα τους όρχεις που ονομάζεται βλαστοκυτταρικήφωλεά. Η λειτουργία της φωλεάς είναι η διατήρηση των βλαστοκυττάρων , τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν μόνο εάν την αφήσουν. Παραμένει ωστόσο άγνωστος ο μηχανισμός με τον οποίο τα θηλαστικά διατηρούν την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ του αριθμού των βλαστοκυττάρων που διατηρούνται και του αριθμού αυτών που διαφοροποιούνται σε ώριμα σπερματοζωάρια.

Οι ερευνητές από την Ιαπωνία βρήκαν ότι υπάρχουν διαφορές στην αντιδραστικότητα των σπερματογονικώνβλαστοκυττάρων στο ρετινοϊκό οξύ, οι οποίες εξαρτώνται από τους διαφορετικούς υποτύπους των κυττάρων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι αν και όλα τα σπερματογονικάβλαστοκύτταρα αλληλεπίδρασαν με την ίδια ποσότητα ρετινοϊκού οξέος, η διαφοροποίηση έλαβε χώρα σε κάποια από αυτά, αλλά όχι σε όλα. Η μελέτη επίσης αποκάλυψε ότι οι διαφορές στην αντιδραστικότητα των βλαστοκυττάρων στο ρετινοϊκό οξύ ελέγχεται μόνο από το εάν εκφράζεται ή όχι το γονίδιο Rarγ, το οποίο είναι υπεύθυνο για έναν υποδοχέα του ρετινοϊκού οξέος.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την έκπληξη αναφορικά με το πόσο απλά μπορεί να εξηγηθεί το φαινομενικά πολύπλοκο σύστημα των βλαστοκυττάρων μέσα από την ανακάλυψη ενός υποδοχέα με ετερογενή έκφραση. Τονίζουν μάλιστα πως θα ήταν πολύ ευχάριστο η διατήρηση της σταθερής παραγωγής σπερματοζωαρίων να εξηγείται το ίδιο απλά και σε άλλους οργανισμούς. Η μελέτη κατάφερε να αναδείξει μια τελείως διαφορετική στρατηγική που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της σπερματογένεσης και ανοίγει το δρόμο για πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες σε διαφορετικούς οργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης