Οι αριθμοί είναι αρκετοί για να περιγράψουν αυτό που πολλοί ονομάζουν «αμερικανική κρίση παχυσαρκίας». Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, το 69% των Αμερικανών έχει παραπάνω σωματικό βάρος από το φυσιολογικό, εκ των οποίων το 35,1% χαρακτηρίζεται, βάσει του δείκτη μάζας σώματος, ως παχύσαρκο. Το 2008, το κόστος της ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με την παχυσαρκία έφτασε τα 147 δις, ενώ παράλληλα εκτιμήθηκε ότι τα ετήσια έξοδα ενός παχύσαρκου ατόμου για την υγεία του ήταν κατά 1.429 δολάρια περισσότερα από αυτά ενός ατόμου φυσιολογικού βάρους.

Η συγγραφέας του βιβλίου «XL Love: How the Obesity Crisis Is Complicating America’s Love Life», που πραγματεύεται το πώς η κρίση της παχυσαρκίας έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των Αμερικανών και το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στον Αύγουστο, έκανε μια εκτεταμένη έρευνα πάνω στο ζήτημα, διάρκειας 21/2 ετών. Η συγγραφέας εξετάζει το ζήτημα πέρα από τις στατιστικές και εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται σωματικά και αναπτύσσουν οικειότητα μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, βρήκε ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς τρόπους, από τους φυσικούς φραγμούς που θέτει στην ανάπτυξη οικειότητας μέχρι και τις αλλαγές στη στάση, τη διάθεση και τη συμπεριφορά που προκύπτουν με τις αλλαγές του σωματικού βάρους. Ο προβληματισμός της συγγραφέως εστιάζεται στο πώς η παχυσαρκία αλλάζει την ανάπτυξη της σεξουαλικότητας, τη γνωριμία δύο συντρόφων, τον γάμο και τη σεξουαλική λειτουργία. Παράλληλα, εξετάζει το πώς η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει ή και να διαλύσει μια σχέση, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο πορνό με παχύσαρκα άτομα.

Η Varney αναφέρει ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνά της, πολλά από τα οποία γνώρισε μέσω συμβούλων διατροφής. Τελικά, κατάφεραν να μοιραστούν μαζί της πολύ προσωπικές και συχνά δύσκολες ιστορίες της ερωτικής τους ζωής, η οποία ήταν, προφανώς, δραματικά επηρεασμένη από το σωματικό τους βάρος.

Μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο βιβλίο είναι αυτή μιας γυναίκας που ζύγιζε 120 κιλά και χρησιμοποιούσε ειδικό μηχάνημα για να αναπνεύσει, διότι υπέφερε από υπνική άπνοια. Η ίδια αναφέρει ότι αισθανόταν εξαιρετικά άσχημα για τον εαυτό της και παρόλο που ο σύζυγός της τη διαβεβαίωνε ότι την αγαπάει για αυτό που είναι, δεν μπορούσε να διανοηθεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Η DanaEngelhardt, όπως ονομάζεται, είχε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή όταν ζύγιζε 90 κιλά, αλλά τα πράγματα άλλαξαν, όταν το βάρος της μετά τον γάμο αυξήθηκε κατά 30 ολόκληρα κιλά. Η ίδια υποστηρίζει ότι η εργασία μέχρι αργά και το ανθυγιεινό φαγητό την έκαναν να χάσει τον έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια του βιβλίου αναφέρει ότι υποβλήθηκε σε βαριατρικό χειρουργείο, αλλά η απώλεια βάρους που πέτυχε με αυτό δεν βοήθησε στην ανάκαμψη της σεξουαλικής της ζωής. Αυτό που βοήθησε ήταν η προσωπική της θεραπεία που αντιμετώπισε το ζήτημα της εικόνας σώματος συνολικά, καθώς και η συμβουλευτική γάμου.

Σίγουρα η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή με διάφορους μηχανισμούς, είτε βιολογικούς είτε ψυχοσυναισθηματικούς. Σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφέας αναφέρεται στο πώς το σωματικό λίπος μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες και να οδηγήσει σε σεξουαλικά προβλήματα.

Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι κάποιος παχύσαρκος για να έχει προβλήματα στην ικανοποίησή του από τη σεξουαλική ζωή, στα επίπεδα της τεστοστερόνης του, ακόμα και στο κατά πόσο νιώθει άνετα με την εικόνα του σώματός του.

Είναι φρόνιμο, λοιπόν, να είναι κάποιος προσεκτικός και να μη προβαίνει σε συμπεράσματα που θέλουν την παχυσαρκία να επηρεάζει τις σχέσεις και την ερωτική ζωή με έναν μοναδικό τρόπο, γιατί ακριβώς τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και σε άτομα που δεν είναι παχύσαρκα. Σίγουρα δεν υπάρχει ένας μαγικός δείκτης μάζας σώματος που οδηγεί σε μια ευτυχισμένη σχέση.

Είναι πολύ σημαντικό όλα τα άτομα να φροντίζουν το σώμα τους, να το προστατεύουν και να νιώθουν καλά με αυτό. Πολλές φορές, η απώλεια βάρους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως δεν είναι το μόνο.

Πηγή: cnn
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης