Για τη διεξαγωγή του χειρουργείου πεϊκής πρόθεσης χρησιμοποιούνται δυο τύποι εμφυτευμάτων. Κάθε τύπος έχει τα δικά του μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Ο άνδρας μετά από αναλυτική ενημέρωση αποφασίζει μαζί με τον ιατρό του ποιό είναι το καλύτερο εμφύτευμα γι αυτόν. Σε γενικές γραμμές στους δυο τύπους περιλαμβάνονται:

– Οι υδραυλικές προθέσεις. Είναι οι πιο διαδεδομένες . Ο άνδρας μπορεί να γεμίσει τη συσκευή με υγρό όποτε επιθυμεί να έχει στύση και να την αδειάσει επίσης στο χρόνο που θέλει. Είναι συσκευές τριών μερών. Περιέχουν μια δεξαμενή γεμάτη υγρό που εμφυτεύεται πίσω από την ηβική σύμφυση, μια αντλία με βαλβίδα χειρισμού που τοποθετείται στο όσχεο και δυο κυλίνδρους από υψηλής ποιότητας σιλικόνης που τοποθετούνται στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Για την επίτευξη στύσης είναι απαραίτητη η μεταφορά υγρού από τη δεξαμενή μέσα στους κυλίνδρους με τη βοήθεια της αντλίας. Μετά με τη χρήση της βαλβίδας χειρισμού το υγρό επιστρέφει στη δεξαμενή. Υπάρχει και συσκευή με δυο μέρη η οποία λειτούργει με παρόμοιο τρόπο μόνο που η δεξαμενή είναι μέρος της αντλίας που εμφυτεύεται στο όσχεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ημιάκαμπτες προθέσεις. Αποτελούνται από ημιάκαμπτες ράβδους, οι οποίες περιέχουν ένα κεντρικό πυρήνα επικαλυμμένο με σιλικόνη που τοποθετούνται μέσα στα σηραγγώδη σώματα. Με τις ημιάκαμπτες προθέσεις το πέος είναι πάντα σκληρό και ο άνδρας θα πρέπει να το εκθειάζει για να έχει σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ μετά το τέλος της πράξης να του δίνει και πάλι μια κλίση προς το σώμα του. Υπάρχει επίσης ένας τύπος ημιάκαμπτης πρόθεσης που αποτελείται από ένα κεντρικό πυρήνα χωρισμένο σε τμήματα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους στα δυο άκρα και δίνουν τη δυνατότητα στο πέος να διατηρήσει διαφορετικές θέσεις καλύτερα, σε σύγκριση με άλλους ημιάκαμπτους κυλίνδρους.

Τέλος ο σχεδιασμός των πεϊκών προθέσεων έχει προχωρήσει αρκετά έτσι ώστε κάποια μοντέλα να παρέχουν αύξηση του μήκους του πέους ή να εξειδικεύονται στην περίπτωση μικρού πέους. Κάποια μοντέλα υδραυλικών προθέσεων είναι διαθέσιμα και με αντιβιοτική επικάλυψη μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοίμωξης.

Κατά την επιλογή της σωστής πεϊκής πρόθεσης είναι πολύ σημαντική τόσο η προσωπική προτίμηση όσο και το ιατρικό ιστορικό. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει τον έναν τύπο έναντι του αλλού βασισμένος σε παράγοντες όπως είναι η ηλικία, ο κίνδυνος λοίμωξης, η κατάσταση της υγείας, οι τραυματισμοί, καθώς και τα φάρμακα που έχει λάβει ο άνδρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρουργείο διεξάγεται σε νοσοκομείο ή χειρουργικό κέντρο είτε με γενική είτε με επισκληρίδιο αναισθησία. Σε κάθε περίπτωση χορηγούνται ενδοφλέβια αντιβιοτικά προκειμένω να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είναι πιθανό να τοποθετηθεί ουροκαθετήρας . Ο χειρουργός θα κάνει μια τομή στη βάση του πέους ή στην κάτω περιοχή του υπογαστρίου και στη συνεχεία θα εκτείνει το σπογγώδη ιστό που υπάρχει στα σηραγγώδη σώματα και σε φυσιολογικές συνθήκες γεμίζει με αίμα κατά τη στύση. Ο χειρούργος θα επιλέξει τους κυλίνδρους κατάλληλου μεγέθους και θα τους τοποθετήσεις το πέος. Όλες οι προθέσεις προσαρμόζονται ακριβώς στις μετρήσεις του σώματος του άνδρα. Εάν πρόκειται για μια υδραυλική πρόθεση δυο μερών θα τοποθετήσει την αντλία και τη βαλβίδα μέσα στο όσχεο . Για την πρόθεση τριών μερών θα εμφυτευτεί επίσης μια δεξαμενή υγρού πίσω από τη ηβική σύμφυση.

Μόλις η συσκευή τοποθετηθεί, ο χειρουργός θα συρράψει τις τομές. Το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης διαρκεί 45 λεπτά με μια ώρα. Μετά το χειρουργείο, ο άνδρας είναι πολύ πιθανό να πάρει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Ο ήπιος πόνος μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες. Αγωγή με αντιβιοτικά διάρκειας μιας εβδομάδας πρέπει επίσης να ληφθεί για την πρόληψη λοίμωξης. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει τη διατήρηση του πέους σε μια θέση που δείχνει προς τον αφαλό κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ,έτσι ώστε να αποφευχθεί η κλίση προς τα κάτω.

Τέλος, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το ποτέ ο άνδρας μπορεί να επιστρέψει στη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να έχουν σε έντονη φυσική δραστηριότητα καθώς και σεξουαλική επαφή στις 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Εάν τοποθετηθεί υδραυλική πρόθεση, στο σημείο αυτό ο ιατρός θα συστήσει την πλήρωση και κένωση των συσκευών δυο φορές την ημέρα όχι μόνο για την πρακτική εξάσκηση του άνδρα άλλα και να εκταθεί η περιοχή γύρω από τους κυλίνδρους.

Αν και η πεϊκή πρόθεση είναι η πιο παρεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της ΣΔ και αυτή που επιλέγεται λιγότερο συχνά, οι περισσότεροι άνδρες που έχουν υποβληθεί στο χειρουργείο καθώς και οι σύντροφοι τους αναφέρουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης