Η χοληστερόλη είναι μια κολλώδης λιπαρή ουσία που μεταφέρεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων. Υπάρχουν δυο τύποι χοληστερόλης, η HDL, γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη, η οποία κατευθύνεται απευθείας στο ήπαρ όπου διασπάται και χρησιμοποιείται από το σώμα και η LDL, γνωστή και ως «κακή», η οποία μεταφέρεται μέσω των αρτηριών και αφήνει ένα ίχνος πλάκας που καταστρέφει το τοίχωμα της αρτηρίας κι εμποδίζει τη ροή του αίματος. Η κατάσταση την οποία προκαλεί ονομάζεται αθηροσκλήρυνση και είναι ο πρόδρομος των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και τη στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό της στεφανιαίας αρτηρίας και να πυροδοτήσουν μια καρδιακή προσβολή. Υψηλά επίπεδα LDL στην κυκλοφορία του αίματος δημιουργούν πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών κι εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Πως μπορεί όμως αυτό να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν τη χαλάρωση των αρτηριών του πέους έτσι ώστε να αυξηθεί η αιμάτωση του. Εάν τα υψηλά επίπεδα LDL όμως έχουν προκαλέσει βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών κι εμποδίζουν την αύξηση της αιμάτωσης του πέους, όπως είναι αναμενόμενο, διαταράσσεται η φυσιολογική στυτική λειτουργία.

Ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να ισχύει σύμφωνα με τους ειδικούς και στις γυναίκες. Στο παρελθόν μια γυναίκα που αντιμετώπιζε σεξουαλικά προβλήματα θεωρούταν ψυχρή. Πλέον όμως υπάρχουν πολλές υποκείμενες ιατρικές αίτιες που έχουν συνδεθεί με τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία. Η υψηλή χοληστερόλη μάλιστα φαίνεται να επηρεάζει τη φυσιολογική λίπανση του κόλπου και τη libido.
Η LDL έχει επίσης βρεθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, της ουσίας που χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών προκειμένω να επιτευχθεί η στύση, ενώ επισης επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες καθώς μειώνει την αιμάτωση των όρχεων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες που υποπτεύονται ότι η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή να απευθυνθούν σε ειδικό. Οι άνδρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία χωρίς εμφανή λόγο έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις τρόποι να μειώσει κάνεις τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης: η διατροφή, η άσκηση και τα φάρμακα. Οι ειδικοί τονιζουν ότι μια διατροφή χωρίς κορεσμένα και trans λιπαρά, χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος καθώς και να περιορίσει τους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι επισης πολύ σημαντική για τη σεξουαλική υγεία καθως μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία, ενώ παράλληλα η απώλεια βάρους συνδέεται με βελτίωση της σεξουαλικής επίδοσης.

Τα φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ονομάζονται στατίνες. Οι στατίνες έχει βρεθεί ότι πέρα από τη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος μπορούν επίσης, σύμφωνα με μια πρόσφατη μετά- ανάλυση, να ωφελήσουν και τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι η αύξηση στη βαθμολογία των ψυχομετρικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας σε άνδρες που λάμβαναν στατίνες ήταν αντίστοιχη του 1/3-1/2 της βαθμολογίας των ανδρών που δε λάμβαναν φάρμακα. Η επίδραση μάλιστα των στατινών στη στυτική λειτουργία των ανδρών που είχαν και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και στυτική δυσλειτουργία ήταν μεγαλύτερη από την επίδραση της αλλαγής του τρόπου ζωής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι στατίνες βοηθούν στην βελτίωση της στυτικής λειτουργίας μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και της αύξησης της αιμάτωσης του πέους.

Τονίζεται ωστόσο ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης τόσο της στυτικής δυσλειτουργίας όσο και της υψηλής χοληστερόλης είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και τακτική φυσική άσκηση. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι πολλές φορές η στυτική λειτουργία είναι το κίνητρο των ανδρών να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής αλλά και να συμμορφωθούν στη θεραπεία με στατίνες.

Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σχέση της στυτικής δυσλειτουργίας με τη λήψη στατινών πρέπει να εξετασθεί σε μεγαλύτερες μελέτες και ότι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη λύση για έναν άνδρα που έχει υψηλή χοληστερόλη και στυτική δυσλειτουργία είναι η ολιστική προσέγγιση. Το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθεί σε ειδικό έτσι ώστε να λάβει την απαραίτητη καθοδήγηση. Ο σωστός συνδυασμός διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής θα βοηθήσει τον άνδρα να διατηρηθεί υγιής και να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης