Τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια τα καταφέρνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολύ καλά στο να κολυμπούν ενάντια σε ένα ισχυρό ρεύμα προκειμένου να φτάσουν στον τελικό τους στόχο, το ωάριο.

Αντί λοιπόν να κολυμπούν σε μια ευθεία γραμμή, ακολουθούν μια σπειροειδή διαδρομή, έτσι ώστε να κινούνται εκεί όπου η ροή είναι πιο αργή. Παράλληλα, οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα σπερματοζωάρια λειτουργούν περισσότερο ομαδικά παρά ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Το γεγονός ότι κολυμπούν όλα μαζί, σαν ένα κοπάδι, μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα γονιμοποίησης. Από τα εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια που ξεκινούν το ταξίδι τους όμως, μόνο κάποια θα φτάσουν στον προορισμό τους γιατί οι δυσκολίες είναι πολλές. Όχι μόνο τα εν λόγω κύτταρα πρέπει να διανύσουν αποστάσεις που είναι περίπου 1.000 φορές το μέγεθός τους, αλλά επίσης στην πορεία εκτίθενται σε ρεύματα και χημικά που εμποδίζουν την συνέχιση της πορείας τους προς το ωάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές στο εργαστήριο προσομοίωσαν τη διαδρομή των σπερματοζωαρίων με τη χρήση σωλήνων διαφορετικών μεγεθών και καναλιών. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι σε κάποια σημεία κολυμπούσαν ικανοποιητικά ενάντια στο ρεύμα για αρκετά λεπτά. Σε γενικές γραμμές έτειναν να αποφεύγουν το κέντρο του σωλήνα όταν η ροή ήταν πολύ γρήγορη και κολυμπούσαν στα τοιχώματα του καναλιού σε μια σπειροειδή κίνηση. Υποθέτουν λοιπόν οι ερευνητές ότι τα σπερματοζωάρια κάνουν το ίδιο όταν κινούνται μέσα στις σάλπιγγες. Το γεγονός μάλιστα ότι κολυμπούν όλα μαζί αποσκοπεί ενδεχομένως στην αύξηση της ταχύτητάς τους.

Μπορεί λοιπόν να υπάρχει αυτή η πεποίθηση που θέλει τα σπερματοζωάρια να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα φτάσει πρώτο στο ωάριο, η πρόσφατη όμως βιβλιογραφία δείχνει ότι τα σπερματοζωάρια σχεδόν πάντα συγκεντρώνονται στην επιφάνεια ενός σωλήνα με αποτέλεσμα η συγκέντρωσή τους να αυξάνεται και να τους επιτρέπει να κολυμπούν πιο γρήγορα σε σχηματισμό ομάδας.

Πηγή: bbc
Το άρθρο το επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης