Μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία, η επιστημονική κοινότητα που αγωνίζεται χρόνια για την πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS θρηνεί την απώλεια 100 ερευνητών που έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο για το συνέδριο της διεθνούς κοινότητας για το AIDS στη Μελβούρνη.

Το συνέδριο συνεχίστηκε ως φόρος τιμής στους επιστήμονες της μοιραίας πτήσης, οι οποίοι εργάστηκαν με αφοσίωση στον αγώνα ενάντια στον HIV και το AIDS. Οι διοργανωτές μάλιστα ρύθμισαν το πρόγραμμα έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στο συνέδριο να έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν τους πολύτιμους συναδέλφους που έχασαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους επιβαίνοντες ήταν ο Dr Joep Lange, πρώην πρόεδρος της IAS και κορυφαίος ειδικός στο πεδίο του AIDS από το 1980. Στο αεροσκάφος και η σύντροφός του, επίσης ερευνήτρια. Ο Lange ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν την αντιρετροϊκή αγωγή για την καταπολέμηση του HIV και εξειδικεύτηκε σε αυτή. Οι συνάδελφοί του, μάλιστα, υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν από τους πέντε κορυφαίους επιστήμονες που προάγουν και συντονίζουν την έρευνα σχετικά με το AIDS, από όταν ξεκίνησε η πανδημία, το 1981. Πήρε πολλές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και την Αφρική για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού και την αντιμετώπισή του, και όταν στη δεκαετία του 90 η φαρμακευτική αγωγή ήταν πλέον αποτελεσματική, επικέντρωσε τις προσπάθειές του στη διάθεσή της σε όποιον την έχει ανάγκη.

Οι φίλοι του υποστηρίζουν ότι η Αφρική ήταν το δεύτερο του σπίτι. Είχε εργαστεί στην ανατολική Αφρική, την Ασία και τη λατινική Αμερική. Ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας και υπερασπιζόταν με πυγμή τον αγώνα του ενάντια στον ιό.

Η πολύτιμη εργασία του, βεβαίως, θα συνεχιστεί. Άλλωστε, το ινστιτούτο του στο Άμστερνταμ είναι στελεχωμένο από σπουδαίους, αφοσιωμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απώλεια όμως για την επιστημονική κοινότητα δεν περιορίζεται μόνο στον κορυφαίο Ολλανδό επιστήμονα. Εκατό ερευνητές χάθηκαν, ο καθένας με τη δική του πολύτιμη συμβολή σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στον ιό που μαστίζει την ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Peter Stanley, ένας ακτιβιστής με μακροχρόνια ενεργό δράση στο πεδίο του HIV και του AIDS, έγραψε στον λογαριασμό του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος άνοιξε μια βαθιά τρύπα στην καρδιά της διεθνούς κοινότητας για το AIDS.

Πηγή: abcnews

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης