Μια εφαρμογή για smartphone, η οποία σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις παντρεμένες γυναίκες που κατοικούν στην επαρχία της Ινδίας να κατανοήσουν τις διαθέσιμες εναλλακτικές που υπάρχουν στο πεδίο της αντισύλληψης, οδήγησε σε δραματική αύξηση των γυναικών που χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού μέσα μόνο σε λίγους μήνες. Η εφαρμογή περιλαμβάνει βίντεο που προωθούν τη χρήση των σύγχρονων αντισυλληπτικών μεθόδων και η σχετική μελέτη διεξήχθη από το Johns Hopkins Center for Communication Programs (CCP).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που είδαν τα βίντεο ήταν 4.5 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης σε σύγκριση με αυτές που δεν τα είδαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα της μελέτης τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ένα διεθνές συνέδριο οικογενειακού προγραμματισμού στη Nusa Dua της Ινδονησίας, δείχνουν ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό υλικό για να παρέχει την κατάλληλη πληροφόρηση, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα πολιτισμικά και κοινωνικά εμπόδια που μπορεί να αποτρέπουν τις γυναίκες που ζουν σε χώρες με μέσο ή χαμηλό εισόδημα να υιοθετήσουν συμπεριφορές οικογενειακού προγραμματισμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν πως τα ευρήματα τους δείχνουν τη δυνατότητα της κινητής τηλεφωνίας να παρέχει μια καινοτόμο, δυναμική πλατφόρμα επικοινωνίας με σκοπό τις κοινωνικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Η πλατφόρμα αυτή ενθαρρύνει τις συζητήσεις μεταξύ γυναικών, και επαγγελματιών υγείας . Οι επαγγελματίες υγείας είναι διαθέσιμοι για αλληλεπίδραση, γνωρίζουν το πολιτισμικό πλαίσιο και ανταποκρίνονται εξατομικευμένα σε κάθε γυναίκα.

Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συστηματικής χρήσης των μεθόδων αντισύλληψης. Ως μέρος μιας ευρύτερης επικοινωνιακής πρωτοβουλίας, το CCP σχεδίασε αυτή την εφαρμογή, η οποία ονομάζεται Gyan Jyoti ή φως της γνώσης, για χρήση στο Bihar της Ινδίας, υπό την αιγίδα ενός βρετανικού χρηματοδοτούμενου προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες υγείας της κοινότητας που ονομάζονται ASHAs και οι οποίοι επισκέπτονται τα σπίτια των γυναικών στην επαρχία και προάγουν τον οικογενειακό προγραμματισμό μαζί με άλλες συμπεριφορές υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή ενσωματώνει μια ποικιλία βίντεο σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη σύγχρονη αντισύλληψη, τα οποία περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά φιλμ, μαρτυρίες ευτυχισμένων ζευγαριών που χρησιμοποιούν αντισύλληψη, καθώς και συνεντεύξεις ιατρών που απαντούν σε ερωτήματα και δίνουν σημαντικές πληροφορίες με στόχο την κατάρριψη των μύθων και την αποκατάσταση των παρεξηγήσεων.

Σε μια μόνο περιοχή του Bihar, κινητά με την εφαρμογή Gyan Jyoti δόθηκαν σε 14 ASHAs, ενώ σε μια άλλη περιοχή ακόμα 14 ASHAs προμηθεύτηκαν κάρτες SD προηγούμενης τεχνολογίας. Κάθε ομάδα ASHAs επισκέπτεται τακτικά σχεδόν 1400 γυναίκες της επαρχίας. Όσοι είχαν στη διάθεση τους την εφαρμογή μπορούσαν να προσαρμόσουν τη συμβουλευτική οικογενειακού προγραμματισμού, δείχνοντας τα κατάλληλα βίντεο που απαντούν στα ερωτήματα της κάθε γυναίκας. Οι ASHAs που είχαν την κάρτα, έδειχναν τα βίντεο, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να εξατομικεύσουν την παρέμβαση τους.

Οι ASHAs που είχαν την εφαρμογή μπορούσαν επίσης να δώσουν τα βίντεο στις γυναίκες μέσω τεχνολογίας Bluetooth, εάν αυτό ήταν εφικτό, ώστε να τα δείξουν αργότερα σε φίλους και συγγενείς.
Οι ερευνητές διάλεξαν τυχαία για τους σκοπούς της μελέτης 406 γυναίκες από κάθε περιοχή τον Μάιο του 2015, 5 μήνες μετά τη διάθεση της εφαρμογής και των καρτών στους ASHAs. Βρήκαν ότι το 22% των γυναικών που έλαβαν συμβουλευτική με τη βοήθεια της εφαρμογής, άρχισαν να χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης όπως είναι οι ενδομήτριες συσκευές, τα αντισυλληπτικά χάπια και οι ενέσεις , ενώ το ποσοστό που τις χρησιμοποιούσε χωρίς την εφαρμογή ήταν 13%.

Από αυτές που είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή το 17% είδε τα βίντεο ενώ από αυτές που είχαν πρόσβαση μόνο στις κάρτες, μόλις το 2.4% είδε τα βίντεο. Από τις 75 γυναίκες στην περιοχή της παρέμβασης που χρησιμοποιούσαν σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης στο τέλος της μελέτης, τα ¾ είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή. Από τις μεθόδους σύγχρονου οικογενειακού προγραμματισμού επιλέχτηκαν η γυναικεία στείρωση (41%), οι ενέσεις(18%), το αντισυλληπτικό χάπι(11%), το προφυλακτικό(11%) και οι ενδομήτριες συσκευές(4%).

Οι γυναίκες που δέχτηκαν επίσκεψη από κάποιον ASHA κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν 1.9 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και πιο συγκεκριμένα, όσες από αυτές είχαν δει τα βίντεο, ήταν 4.5 φορές πιο πιθανό να το κάνουν ανεξάρτητα εάν το είδαν από ASHA που χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ή τη SD κάρτα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η ενημέρωση από τον ASHA έγινε με διαδραστικό τρόπο και παρείχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η μελέτη τους δείχνει τη σημασία της ανάπτυξης στοχευμένων πλατφόρμων επικοινωνίας στα κινητά τηλέφωνα που να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε επαγγελματία υγείας και των πελατών του. Η εφαρμογή μάλιστα θα μπορούσε να τροποποιηθεί σε άλλες γλώσσες ή ακόμα και σε επίπεδο παροχής πληροφοριών υγείας άλλου τύπου που οι οικογένειες ενδεχομένως χρειάζονται. Τέλος, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από τους ASHAs σε όλη την επικράτεια.

Πηγή : medicalnewstoday
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης