Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Columbia ανέπτυξαν μια συμπληρωματική συσκευή για τα smartphones, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα κατά της σύφιλης και του ιού του AIDS.

Πρόκειται για μια συσκευή χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τους δείκτες των λοιμωδών αυτών νοσημάτων μέσα σε 15 λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σταγόνα αίματος που λαμβάνεται με ένα ελαφρύ τρύπημα του δαχτύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συσκευή δοκιμάστηκε από επαγγελματίες υγείας στη Ρουάντα, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν για να αναλύσουν δείγματα αίματος από 96 ασθενείς. Οι επαγγελματίες υγείας έλαβαν μια 30λεπτη εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση της συσκευής και το 97% των ασθενών ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτή.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 4 Φεβρουαρίου σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και δείχνουν ότι με τη βοήθεια μιας συμπληρωματικής συσκευής στο smartphone μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη ανοσολογική εξέταση σε επίπεδο εργαστηρίου.

Αυτού του είδους η δυνατότητα μπορεί να τροποποιήσει τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία έχει πολλούς περιορισμούς σε σύγκριση με τα τεστ των εξειδικευμένων εργαστηριών, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές, έτσι ώστε να αυξήσουν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Δεν παύει όμως η νέα αυτή συσκευή να αποτελεί μια πολύ καλή λύση για τις περιοχές που λαμβάνουν περιορισμένες ιατρικές παροχές και ανεπαρκής ιατρική φροντίδα, αν και θα ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδιαφέρουσα η αξιολόγηση τις αποτελεσματικότητάς της και σε άλλες περιοχές.

Η συσκευή είναι μικρή σε μέγεθος, ελαφριά, καταναλώνει λίγη ενέργεια και η κατασκευή της κοστίζει γύρω στα 34 δολάρια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που περιλαμβάνει τόσο τους επαγγελματίες υγείας, όσο και τους καταναλωτές.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η αύξηση του εντοπισμού των συφιλιδικών λοιμώξεων με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μειώσει το ποσοστό των θανάτων κατά 10 φορές. Η χρήση της συσκευής επίσης για προληπτικό έλεγχο σε μεγάλους πληθυσμούς, όπου έχει αποδειχτεί ότι έχει υψηλή ευαισθησία και δίνει μικρό αριθμό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων , είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ πιθανό επίσης η χρήση της συσκευής να διευκολύνει την εξέταση για τον HIV σε επίπεδο κοινότητας και να προάγει την άμεση χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσεγγιστεί ακόμα και η εξάλειψη του AIDS, του ολέθριου αυτού νοσήματος που ταλανίζει την ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης